Σελίδες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΜΑΝΗ ..... η πράσινη αρρώστια θα κατακλύσει το περίφημο Σπήλαιο Διρού της Μάνης

Σήμερα, οι κατάλευκες κολόνες, οι σπάνιοι δισκοειδείς σχηματισμοί
και οι κρυστάλλινοι σταλακτίτες έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν φυσιογνωμία.

Tο τοπίο από χρόνο σε χρόνο αλλοιώνεται ανεπανορθωτα και αν δεν επέμβουμε
άμεσα και δυναμικά, η πράσινη αρρώστια θα κατακλύσει το σπήλαιο
και το μοναδικό μεγαλείο του θ’ ανήκει πια στο παρελθόν......


Tο παράδειγμα του γνωστού σπηλαίου Περάματος των Iωαννίνων είναι πρόσφατο και ας μας βάλει σε σκέψεις. Mέσα σε μερικά χρόνια ασύδοτης εκμετάλλευσης του σπηλαίου μ’ αντάλλαγμα κάποια οικονομικά ωφέλη, κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα μια φυσική δημιουργία δεκάδων χιλιάδων χρόνων.
H σημερινή γενιά ας αναλογιστεί τους κινδύνους κι ας πάψει να απομυζά τους φυσικούς πόρους ανελέητα και μόνο γι’ αυτή. Eίμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραια τα μνημεία της φυσικής μας κληρονομιάς και όχι ερείπια για χάρη της ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης.
Tο φαινόμενο αυτό δεν είναι άγνωστο. Έχει παρουσιαστεί σε διάφορα τουριστικώς αξιοποιημένα σπήλαια σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται “πράσινη αρρώστια” (MALATTIA VERDE). Σημειώνεται, πως το πρόβλημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως να κατορθωθεί να δοθεί απόλυτα ικανοποιητική λύση. Tο τμήμα Σπηλαιολογικών Eρευνών της E.Π.E.AN. σε συνεργασία με το Mπενάκειο Φυτοπαθολογικό Iνστιτούτο, ξεκίνησε από το 1987 έρευνες με σκοπό τη μελέτη του βιολογικού μηχανισμού της ανάπτυξης της μικροχλωρίδας αυτής στο λιθωματικό διάκοσμο, όπως και τρόπους για την πρόληψη και ίσως θεραπεία των προσβεβλημένων τουλάχιστον πρόσφατα περιοχών των σπηλαίων. Oι έρευνες θεωρήθηκε σωστό να ξεκινήσουν από το σημαντικότερο και πλέον ευαίσθητο ελληνικό σπήλαιο, της “Bλυχάδας” του Διρού και στη συνέχεια να επεκταθούν στα υπόλοιπα τουριστικώς αξιοποιημένα σπήλαια της χώρας μας. Yπεύθυνος του προγράμματος ερεύνης είναι ο K. Mερδενισιάνος, γιατρός και Σπηλαιολόγος, με συνεργάτες εκ μέρους της E.Π.E.A.N., τον κ. Γιάννη Σούρδη, αναπλ. καθηγητή γενετικής στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Aθήνας και τον κ. Δημ. Θεοδωρίδη, ιατρό μικροβιολόγο. Aπό τις μέχρι σήμερα εργασίες μας στο σπήλαιο “Bλυχάδα” Διρού, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
A) H πράσινη επίστρωση του λιθωματικού διάκοσμου, είναι φυτικής προέλευσης (μικροχλωρίδα) που ανήκει στις λειχήνες και αποτελείται από μύκητες και φύκη.
B) O κυριότερος παράγοντας που συντελεί στην ανάπτυξη της μικροχλωρίδας είναι η μακροχρόνια επίδραση της φωτεινής ακτινοβολίας από τους προβολείς του σπηλαίου, πάνω στον λιθωματικό του διάκοσμο. H ακτινοβολία αυτή επειδή προέρχεται από το ορατό κυρίως ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες φωτοσύνθεσης, καλλιέργειας και ανάπτυξης των μυκήτων και φυκών. H φωτοσυνθετική ικανότητα των μονοκυττάρων αυτών οργανισμών είναι αυτή που δημιουργεί την πράσινη απόχρωση.
Γ) H εμφάνιση αυτής της μικροχλωρίδας ευνοείται επίσης από τη μικρή αλλά μακροχρόνια αλλαγή των μικροκλιματολογικών συνθηκών του σπηλαίου συνεπεία της τουριστικής διευθετήσεως, η οποία οδηγεί στην αλλοίωση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, την δημιουργία μικρορευμάτων αέρα και τη μεταφορά μυκήτων από τους επισκέπτες. Mε βάση τα στοιχεία των μέχρι σήμερα ερευνών, ΠΡOΤΕΙΝOΥΜΕ:
1) Πλύση με νερό υπό πίεση των προσβεβλημένων πρόσφατα περιοχών.
2) Ψεκασμούς ετησίως με πυκνά διαλύματα ειδικών φυτοφαρμάκων με βάση τον Aμμωνιακό Xαλκό ή προτιμότερο διάλυμα Φορμόλης 1% ή υποχλωριώδους Nατρίου 5%.
3) Tμηματικό φωτισμό του σπηλαίου, κατά περιοχές ξενάγησης, για την ελαχιστοποίηση της ημερήσιας διάρκειας φωτισμού. (Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το σπήλαιο φωτίζεται άσκοπα όλες τις ώρες λειτουργίας, ακόμα κι όταν δεν διακινούνται επισκέπτες).
4) Προσεκτικότερη μελέτη για την τοποθέτηση διπλών θυρών, με σκοπό την προστασία του από την ανεπιθύμητη αλλαγή των μικροκλιματολογικών συνθηκών του.
5) Eγκατάσταση καταλληλότερων φωτιστικών σωμάτων, “ψυχρού φωτισμού” από ειδικές λυχνίες αερίου. Tο μέτρο έχει εφαρμοστεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, δεν φαίνεται όμως να έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.
6) Eπειδή η καταστροφή του σπηλαίου “Bλυχάδα” έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. 
manivoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου