Σελίδες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Baba Ganoush...το ντιπ της παρέας...Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
...πασπαλισμένη με σουμάκ, το λεμονάτο, πορφυρό μπαχαρικό, που συνηθίζεται στις αραβικές χώρες και πραγματικά η γεύση του δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πωλείται στα σούπερ μάρκετ της χώρας μας.
Μια απλή μελιτζανοσαλάτα με συστατικό έκπληξη το ταχίνι.
 Τόσο, ώστε να μην «ταχινίζει» πολύ -αδόκιμη έκφραση- αλλά παρ΄όλα αυτά 
να το «ακούς» -δόκιμη πλέον, μαγειρική έκφραση-. 
Απλά υλικά όπως το λεμόνι, το ταχίνι, η μελιτζάνα και το λιγοστό σκόρδο, 
δίνουν ένα ας το πούμε ντιπ μελιτζάνας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί 
και μεσογειακό.
Υλικά:
- 3 πολύ μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες 
(ή μελιτζάνες φλάσκες περίπου 1 κιλό)
- 60 γραμμάρια ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι ή κατά βούληση
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-Σουμάκ και ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
Μέθοδος:
*Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά, τις σκουπίζουμε 
(δεν κόβουμε το κοτσάνι τους) και τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο 
με λαδόκολλα . 
*Τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να τις δούμε 
να έχουν μαλακώσει πάρα πολύ αλλά και να έχουν «καεί» απ΄έξω!
*Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους αφαιρέσουμε 
τη φλούδα ή οποία αποκολλάται πάρα πολύ ευκολα πλέον.
*Αφού τις ξεφλουδίσουμε, βάζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας μέσα 
στο μούλτι ή σε ένα μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (ταχίνι, αλάτι,
σκόρδο, χυμό λεμονιού και τις 3 κουταλιές της σούπας λάδι).
*Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 
Η μελιτζανοσαλάτα είναι έτοιμη.
Τη σερβίρουμε σε μπολ ραντίζοντάς την με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και
πασπαλίζοντάς τη με σουμακ. Προσφέρεται ιδανικά με κομμένες αραβικές πίτες
τις οποίες προτιμότερο είναι να έχουμε ψήσει για λίγο στο γκριλ!!!
Καλή επιτυχία!
** Απολαύστε την μελιτζανοσαλάτα με σπιτικό χούμους, 
φαλάφελ με σος ταχίνι, αραβικές πίτες και λαχανικά όπως μαρούλι, 
ντομάτα και αγγούρι!!!
Θα έχετε ένα υπέροχο αραβικό γεύμα!

* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought
το διάβασα εδώ: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzin
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου