Μετά τον «Παχό» ήρθε και η σειρά του «Πράπα» να ακολουθήσει την μοίρα του
στο Π. Φάληρο και έτσι το Sweet Home, όπως το έλεγαν οι παλιοί θαμώνες του,
αποτελεί πια ανάμνηση για όσες γενιές μεγάλωσαν εκεί.
...το πολυφημισμένο «Πράπας», γνωστός και ως «Sweet Home»,το θρυλικό κατάστημα
των νοτίων προαστίων, και λειτουργούσε από το 1963 επί της Λ. Ποσειδώνος 58,
απέναντι από την Εδέμ, έκλεισε..
στο Π. Φάληρο και έτσι το Sweet Home, όπως το έλεγαν οι παλιοί θαμώνες του,
αποτελεί πια ανάμνηση για όσες γενιές μεγάλωσαν εκεί.
...το πολυφημισμένο «Πράπας», γνωστός και ως «Sweet Home»,το θρυλικό κατάστημα
των νοτίων προαστίων, και λειτουργούσε από το 1963 επί της Λ. Ποσειδώνος 58,
απέναντι από την Εδέμ, έκλεισε..
Στην τζαμαρία του είναι αναρτημένο εδώ και μέρες ένα χαρτί που με έναν
κόκκινο μαρκαδόρο γράφει πως «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό»
βάζοντας τέλος σε μια ιστορία 55 χρόνων.
κόκκινο μαρκαδόρο γράφει πως «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό»
βάζοντας τέλος σε μια ιστορία 55 χρόνων.
Το να λειτουργεί ένα καφέ- ζαχαροπλαστείο στην ίδια διεύθυνση, με την ίδια οικογένεια
«στο τιμόνι» εδώ και 51 χρόνια, υποδηλώνει τουλάχιστον δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει γενιές από σταθερούς και αγαπημένους θαμώνες
που δεν το αποχωρίζονται και, δεύτερον, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που το λειτουργούν
έχουν βρει μέσα σε αυτό το δεύτερο σπίτι τους. Το Prapas Sweet Home, λοιπόν, είναι κυριολεκτικά όνομα και πράγμα.
Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα», λένε όσοι γνωρίζουν , ήταν η λειτουργία του τραμ
που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη, με αποτέλεσμα το κατάστημα να γίνει από ισόγειο υπόγειο και να χάσει
σε μεγάλο βαθμό τη θέα του.
Ο «Πράπας» φημιζόταν για τα γλυκά του, τα περίφημα πασχαλινά κουλουράκια του,
το εκμέκ, το θρυλικό προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων και Παλαιοφαληριωτών.
Ιστορία επίσης έχουν γράψει τα ασυναγώνιστα λεγόμενα «πασχαλιάτικα» κουλουράκια του, αρίστης ποιότητας που μοσχομύριζαν βούτυρο, τα οποία διέθεταν όλο το χρόνο λόγω μεγάλης ζήτησης!
...το εκμέκ κανταΐφι, το προφιτερόλ, τα μιλφέιγ, το χειροποίητο παγωτό του (που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από ολόφρεσκο γάλα), αλλά και τάρτες, cookies, μους λεμόνι είχαν κάνει τόπο προορισμού το μαγαζί.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι θαμώνες είχαν λιγοστέψει, αν και η περιοχή ιδίως τα Σαββατοκύριακα μαζεύει χιλιάδες κόσμο που κάνουν περίπατο δίπλα στη θάλασσα,
στην παραλία του Π. Φαλήρου.
Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν
ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά κι έλαμπε στην κυριολεξία.
Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογενείας ζαχαροπλαστών. Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή
της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι.
Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού
Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Πράπας, ο οποίος, προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου
με το ζαχαροπλαστείο που βάπτισε με το επίθετό του.
Ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής, είχε ανοίξει μάλιστα το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην Ομόνοια.
Το κατάστημα στην Ομόνοια ήταν ο πρώτος «Πράπας», ο οποίος, ήδη από τις αρχές
της λειτουργίας του, αποτελούσε το στέκι όλης της αφρόκρεμας της εποχής.
Εκεί θα έβρισκες τον Χατζιδάκη να απολαμβάνει τον καφέ του, να διαβάζει την
εφημερίδα του και να συζητά με σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος.
Το σκηνικό αυτό, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, μεταφέρθηκε προς τα νότια, όταν,
μια δεκαετία μετά -και συγκεκριμένα το 1963- άνοιξε το καφέ ζαχαροπλαστείο
«Prapas Sweet Home»...με την καλύτερη θέα στο Σαρωνικό!!!
http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/ekleise-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου