Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, παγκοσμίως και σύμφωνα με… τους ειδικούς αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως, η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, σε νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών με προτίμηση στο γυναικείο φύλο και επηρεάζει έως 2,5 εκ. άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι πάσχουν από τη νόσο περισσότερα από 10.000 άτομα.
Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους ασθενείς, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.
«Η κάθε περίπτωση ασθενούς με ΣκΠ είναι μοναδική, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται σημαντική προσπάθεια, ώστε να προσδιοριστούν γενετικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου», ανέφερε ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
Στη σημασία της εγκαιρης διάγνωσης αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετωπισή της νόσου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητή Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γρηγοριάδης. «Δεδομένου ότι σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν έχουμε διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες με καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας, μας επιτρέπει την έγκαιρη κλιμάκωση της θεραπείας σε ασθενείς που έχουν ενεργή νόσο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου