Υλικά
- 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο Γαλλικό (σπάλα χωρίς κόκαλο)
κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
- αυγά
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 ποτηράκι κρασί
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
- 1 φλιτζάνι δαμάσκηνα (χωρίς το κουκούτσι) ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι δυόσμο ( μόνο τα φύλλα ) ψιλοκομμένο/
- 1 μπαστουνάκι κανέλα,
- αλάτι,
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
1 αυγό
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί άσπρο ξηρό (για να γίνει τραγανό του φύλλο)
κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και νερό (όσο πάρει)
1 αυγό
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί άσπρο ξηρό (για να γίνει τραγανό του φύλλο)
κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και νερό (όσο πάρει)
Διαδικασία
Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σβήνοντάς το με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το μπαστουνάκι κανέλας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο 1 ποτήρι νερό καθώς και τον χυμό της ντομάτας. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε το κρέας από τη φωτιά, ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε, χτυπάμε και τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα με το δυόσμο.
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να γίνει η ζύμη μαλακή. Είναι έτοιμη όταν κόβεται με το μαχαίρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (μεγάλο και μικρό). Παίρνουμε το μεγαλύτερο και ανοίγουμε το φύλλο το οποίο απλώνουμε στον πάτο του ταψιού, που έχουμε αλείψει προηγουμένως με λάδι και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
Γέμισμα
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το κρέας στο ταψί και κατόπιν το ρύζι ώστε να πάει παντού, χωρίς να το ανακατέψουμε, γιατί με το ψήσιμο το ρύζι κατεβαίνει προς τα κάτω.
Απλώνουμε από πάνω και το υπόλοιπο φύλλο που έχουμε ανοίξει (με το μικρότερο κομμάτι) γυρίζοντας τις άκρες και των δύο φύλλων μαζί προς τα μέσα ώστε να μη χυθεί κατά το ψήσιμο του ζουμί.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε το φύλλο ώστε να μη σκάσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αλείφουμε τη πίτα με ελαιόλαδο και τη πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους,
λιναρόσπορους ή ότι άλλο έχουμε από σπόρους.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου