Σελίδες

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

κάστανο και ρόδι...πηγές υγείας


Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο"...
ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου 
μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. 
Τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται 
σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν. 
Έχουν αρκετές θερμίδες, περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για 
την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και 
φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων),
έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο,μαγνήσιο,
κάλιο,περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2 καθώς επίσης βιταμίνη C.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά 
στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, 
όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. 
*Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς,
χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, 
μοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό. 
*Η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση 
του σωματικού βάρους. 


Το ρόδι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και φυλλικό οξύ,κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση
Αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.  
Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας και  στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου