Η γλυκιά σούπα «βαρβάρα», που μοιάζει με το κολλυβόζουμο, είναι ένα έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει
την πανσπερμία. Στους χριστιανούς η παρασκευή της βαρβάρας καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου είχε συλλάβει ένα
δόλιο και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των χριστιανών της περιοχής του.
Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και
Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και
τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που
θα παρασκεύαζαν, όπως και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
θα παρασκεύαζαν, όπως και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς
να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν
στα σπίτια τους. Έτσι κάθε χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο της βρέθηκε
στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε
είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο
από όλα. Δηλαδή λίγο στάρι,μερικά φασόλια,κουκιά,σταφίδες και ό,τι άλλο σχετικό είχαν,
κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν, και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα
αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται «βαρβάρα».
Στη Θράκη και τα Ελληνικά Μοναστήρια φτιάχνουν το νηστίσιμο παραδοσιακό
γλυκό "Βαρβάρα" που θα σας προσφέρω τη συνταγή.
γλυκό "Βαρβάρα" που θα σας προσφέρω τη συνταγή.
Υλικά
- 500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
- 500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
- 1 βάζο ταχίνι
- 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
- 10 σύκα ξερά
- μερικά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- μερικούς χουρμάδες
- 200 γραμ. καρύδια χονδροκομμένα
- κανέλα για στόλισμα.
Εκτέλεση:
Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της Αγίας Βαρβάρας.
Επίσης την παραμονή της γιορτής βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για 20 λεπτά.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο σιτάρι και το
ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αυτά.
Αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει πολύ καλά.
Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Όταν λιώσει και η ζάχαρη, σβήνουμε και προσθέτουμε το ταχίνι.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκια,σε κάθε μπολάκι, βάζουμε από πάνω
1 κουταλιά καρύδια, κανέλα και στολίζουμε με 1 χουρμά και 1 δαμάσκηνο.
Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της Αγίας Βαρβάρας.
Επίσης την παραμονή της γιορτής βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για 20 λεπτά.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο σιτάρι και το
ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αυτά.
Αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει πολύ καλά.
Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Όταν λιώσει και η ζάχαρη, σβήνουμε και προσθέτουμε το ταχίνι.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκια,σε κάθε μπολάκι, βάζουμε από πάνω
1 κουταλιά καρύδια, κανέλα και στολίζουμε με 1 χουρμά και 1 δαμάσκηνο.
Αν θέλετε μπορείτε να καβουρδίσετε και να προσθέσετε αλεύρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου