Η μέριμνα για τα μνημεία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα στη χώρα μας. Ειδικότερα τα αρχαία θέατρα αποτελούν μοναδικά δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Είναι κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργα τέχνης που κατακευάστηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης. Οικοδομήματα που συγκεντρώνουν στη δομή, στα μέρη, αλλά και στις λεπτομέρειές τους την πρωτοτυπία, τη χάρη, την οξύνοια, την έκφραση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, δηλαδή ότι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό πνεύμα. Κτίσματα τα οποία αιώνες τώρα διατηρούν ζωντανή και σύγχρονη τη χρηστικότητα και τη μοναδικότητα της μορφής τους.
Η προσπάθεια για τη δημιουργία του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με πρωτοβουλία του Σταύρου Μπένου, ενός ανθρώπου που είχε να επιδείξει αξιόλογο έργο στο Δήμο Καλαμάτας, στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε άλλες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι δημιουργήθηκε μια Κίνηση Πολιτών, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που βλέπουν πέρα από τα μίζερα όρια μιας κοντόφθαλμης εποχής και απαιτούν την υπέρβαση της γκρίζας καθημερινότητας εντάσσοντας τα μνημεία στη ροή των δραστηριοτήτων της.
Επιστήμονες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, αποφασισμένοι ότι είναι και δική τους υπόθεση η έρευνα, η μελέτη, η προστασία, η ανάδειξη και όπου είναι εφικτό, η χρήση των αρχαίων θεάτρων και των άλλων χώρων θέασης και ακρόασης, όπως είναι τα αρχαία ωδεία και στάδια. Πήραν την τύχη αυτών των μνημείων στα χέρια τους, συμπράττοντας δυναμικά ως αρωγοί του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών στο μεγάλο έργο της ένταξης των αρχαίων θεάτρων στη σύγχρονη ζωή.
Ανάμεσα στις διάφορες ενέργειες του σωματείου εντάσσεται και η πρόσκληση προς δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες για την υϊοθεσία αρχαίων θεάτρων. Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μπορεί να συμμετέχει με προγραμματικές συμβάσεις, οι επιχειρήσεις με χορηγικές συμβάσεις και οι πολίτες-δωρητές με τους κουμπαράδες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πρόσφατα τρία σχολεία των Αχαρνών υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο της πόλης. Κατά τον εορτασμό των έκτων γεννεθλίων από την ανακάλυψή του σε οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος (σήμερα Αρχαίου Θεάτρου) γνωστοποιήθηκε η συμβολική υιοθεσία και παράλληλα προβλήθηκαν οι εργασίες των μαθητών που αφορούν στο αρχαίο θέατρο και στο ρόλο που διαδραμάτιζε στην αρχαιότητα. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αχαρνών με την Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, τα παιδιά εξέθεσαν την εμπειρία τους από τη γνωριμία με τον αρχαίο πλούτο της γης των Αχαρνών, μίλησαν για τη σημασία του αρχαίου θεάτρου ως θεσμού και ζήτησαν με τον τρόπο που χαρακτηρίζει την ηλικία τους τη σύντομη αποκάλυψη όλου του θεάτρου, τη συντήρηση και την προβολή του.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του σωματείου: www.diazoma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου