...κανείς δεν μπορεί να φανταστεί
την ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο...
Mε δεντρολίβανο και πράσινο πιπέρι
Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
*Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι.
Bάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού
σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος
για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα.
*Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.
Mε δάφνη, γαρίφαλο και κανέλα
Πλένετε 4 φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι:
τη δάφνη,
1 κουταλιά γαρίφαλα,
2 ξυλάκια κανέλας
*και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό
και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες.
Mόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και
αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
*Είναι ιδανικό για να μαρινάρετε κρέας ή για να το προσθέσετε
σε βραστά κρέατα.
Mε βασιλικό και σκόρδο
Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε
καλά με μια πετσέτα.
Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε
1 λίτρο ελαιόλαδο.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και
Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε
σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
*Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια,
και για ωμές ή βραστές σαλάτες.
Τip
Mπορείτε φυσικά να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε
με τον ίδιο τρόπο αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιώντας
και άλλα είδη βοτάνων και μπαχαρικών που σας αρέσουν.
Xρήσιμες οδηγίες :
*Tόσο τα μπουκάλια όσο και τα βότανα και μπαχαρικά
που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι εντελώς στεγνά.
*Mην παρασκευάζετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών λαδιών,
γιατί χάνουν γρήγορα το άρωμά τους.
*Mην τα χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα,
γιατί το δυνατό τους άρωμα θα αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού.
ΠΗΓΗ: http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου