Σελίδες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ρόδι, σαφράν και ρύζι...

Ρύζι με ρόδι και σαφράν

Υλικά :
- 1 1/2 φλ.τσ. ρύζι μπασμάτι*
- 3/4 φλ.τσ. σπόροι ροδιού...

- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 σκ. σκόρδου λυωμένη
- 2 1/2 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
- 9-10 κλωστές σαφράν*
- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι 



πως το φτιάχνουμε : 
-Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο 
και το ελαιόλαδο και όταν κάψουν προσθέτουμε το κρεμμύδι 
και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και ν' αρχίσει ελαφρά να μυρίζει. 

*Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ζωμό βάζοντας μέσα το σαφράν. 
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, για 2'. 
- Ρίχνουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά 
και σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει τα υγρά (περίπου 16'). 
*Αν ο ζωμός δεν είναι ήδη αλμυρός, προσθέτουμε λίγο αλάτι. 
*Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφρατεύουμε 
το ρύζι με το πιρούνι. 
*Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανθό αλατιού... 
αφού δοκιμάσουμε την αλμύρα του ρυζιού, τους σπόρους του ροδιού, 
ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον μαϊντανό. 
athinorama.gr
~~~~~~
Ρύζι Μπασμάτι
Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: 
Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών 
που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους 
των περιοχών που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση.
el.wikipedia.org

Ο κρόκος Κοζάνης ή *σαφράν - Crocus sativus L.-
θεωρείται ένα φυτό με εξέχουσες αντιοξειδωτικές, 
αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου