Υλικά:
*Για την κρέμα σοκολάτα-πορτοκάλι
- 500 ml (2 ¼ φλιτζ.) φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 4 κ.σ κοφτές άμυλο ρυζιού ή καλαμποκιού - κορν φλάουρ -
- 3 κ.σ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη...
- 2 κ.σ κακάο άγλυκο
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλιτζ. από το χυμό πορτοκαλιού
μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο να βράσει.
Σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε τον υπόλοιπο
χυμό με το ρυζάλευρο ώσπου να διαλυθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα αμέσως μόλις
το περιεχόμενο βράσει, ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα
ή ακόμα καλύτερα με έναν αυγοδάρτη για μερικά λεπτά μέχρι
να δέσει η κρέμα
και να στέκεται στην κουτάλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα
την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
και να σχηματιστεί
μια λεία κρέμα.
μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο να βράσει.
Σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε τον υπόλοιπο
χυμό με το ρυζάλευρο ώσπου να διαλυθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα αμέσως μόλις
το περιεχόμενο βράσει, ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα
ή ακόμα καλύτερα με έναν αυγοδάρτη για μερικά λεπτά μέχρι
να δέσει η κρέμα
και να στέκεται στην κουτάλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα
την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
και να σχηματιστεί
μια λεία κρέμα.
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας γεμίζουμε με την κρέμα
γυάλινα ποτήρια ή μπολ ως τη μέση και προχωράμε
στην παρασκευή της πορτοκαλένιας κρέμας
γυάλινα ποτήρια ή μπολ ως τη μέση και προχωράμε
στην παρασκευή της πορτοκαλένιας κρέμας
Για την κρέμα πορτοκάλι
- 500 ml (2 ¼ φλιτζ.) φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 4 κ.σ. κοφτές ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ
- 4 κ.σ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
- 500 ml (2 ¼ φλιτζ.) φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 4 κ.σ. κοφτές ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ
- 4 κ.σ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλιτζ. από το χυμό πορτοκαλιού μαζί
με τη ζάχαρη να βράσει.
Σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό
με το ρυζάλευρο ώσπου να διαλυθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα αμέσως μόλις ο χυμός
του πορτοκαλιού βράσει, ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα
ή ακόμα καλύτερα με έναν αυγοδάρτη για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει
η κρέμα και να στέκεται στην κουτάλα.
Τη μοιράζουμε στα ποτήρια, πάνω από την κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε να κρυώσει και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη τροφίμων.
*Διατηρείται στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλιτζ. από το χυμό πορτοκαλιού μαζί
με τη ζάχαρη να βράσει.
Σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό
με το ρυζάλευρο ώσπου να διαλυθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα αμέσως μόλις ο χυμός
του πορτοκαλιού βράσει, ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα
ή ακόμα καλύτερα με έναν αυγοδάρτη για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει
η κρέμα και να στέκεται στην κουτάλα.
Τη μοιράζουμε στα ποτήρια, πάνω από την κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε να κρυώσει και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη τροφίμων.
*Διατηρείται στο ψυγείο.
Σημείωση:
Εγώ συνηθίζω να χρησιμοποιώ ρυζάλευρο για τη συνταγή αυτή.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για άμυλο ρυζιού που έχει την ίδια όψη
και υφή με το άμυλο καλαμποκιού -κόρν φλάουρ-
μόνο που φτιάχνεται από ρύζι.
Το βρίσκω σε καταστήματα με ασιατικά είδη,
σε ορισμένα μπαχαρικάδικα και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.
*Αν μας αρέσουν οι αρωματικοί συνδυασμοί στα γλυκά μας,
μπορούμε να προσθέσουμε στις κρέμες μας λίγο φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
που συνδυάζεται πολύ όμορφα τόσο με τη σοκολάτα όσο και με το πορτοκάλι.
Εγώ συνηθίζω να χρησιμοποιώ ρυζάλευρο για τη συνταγή αυτή.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για άμυλο ρυζιού που έχει την ίδια όψη
και υφή με το άμυλο καλαμποκιού -κόρν φλάουρ-
μόνο που φτιάχνεται από ρύζι.
Το βρίσκω σε καταστήματα με ασιατικά είδη,
σε ορισμένα μπαχαρικάδικα και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.
*Αν μας αρέσουν οι αρωματικοί συνδυασμοί στα γλυκά μας,
μπορούμε να προσθέσουμε στις κρέμες μας λίγο φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
που συνδυάζεται πολύ όμορφα τόσο με τη σοκολάτα όσο και με το πορτοκάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου