Σελίδες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σέσκουλα ογκρατέν... εκ Προβηγκίας



υλικά : 

1 κιλό σέσκουλα
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κ. σούπας βούτυρο...

- 1 σκόρδο ολόκληρο, οι σκελίδες καθαρισμένες και λιωμένες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ. γλυκού αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
- χοντροτριμμένα ξερά ψίχουλα από χωριάτικο ψωμί
- 1 χούφτα μικρά κρουτόν, κομμένα από την ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, 
τηγανισμένα σε ελαιόλαδο 
*αν πρόκειται να σερβίρετε το ογκρατέν ζεστό.
~~~~
- Από τα σέσκουλα ξεχωρίστε τα σκληρά κοτσάνια, πλύνετε τα, 
στραγγίστε τα και κόψτε τα σε κομματάκια. 
- Σε κατσαρόλα βάλτε νερό και αλάτι να πάρει βράση, 
βράστε τα κοτσάνια 10 λεπτά και κατόπιν προσθέστε και τα φύλλα 
ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να ξαναπάρει βράση το νερό 
και ώσπου να μαραθούν τα σέσκουλα. 
- Στραγγίξτε και βάλτε το τρυπητό με τα χόρτα κάτω από τη βρύση 
με το κρύο νερό. 
Πιέστε και με τα δύο χέρια ώσπου να στραγγίσουν και να γίνουν 
μια σφιχτή μπάλα και ψιλοκόψτε τα χόρτα.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεστάνετε 2 κ. σούπας από το ελαιόλαδο 
και το περισσότερο από το βούτυρο. 
Προσθέστε το σκόρδο και όταν μυρίσει, προτού να ροδίσει, 
προσθέστε το ψιλοκομμένα σέσκουλα, αλάτι και πιπέρι. 
Σοτάρετε ανακατεύοντας για 6-8 λεπτά, μέχρι τα χόρτα να στεγνώσουν. 
Πασπαλίστε με το αλεύρι, ανακατέψτε καλά και αρχίστε να προσθέτετε 
λίγο λίγο το γάλα – να τελειώσει το φλιτζάνι σε 15 λεπτά περίπου 
– ανακατεύοντας καλά και περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση 
προτού προσθέσετε κι άλλο γάλα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C. 
Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείψτε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. 
Ανακατώστε τα σέσκουλα με το τυρί, βάλτε αλάτι και μπόλικο 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάστε να διορθώσετε τη γεύση, 
προτού να αδειάσετε το μίγμα στο ταψί.
bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου