συστατικά :
- 10 φύλλα κρούστας ή ένα πακέτο
- ½ ποτήρι λαδι...
*Για το χυλό
- 1 νεροπότηρο γάλα
- 2 νεροπότηρα νερό
- 2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
- αλάτι και πιπέρι
- 220 γρ, ή 1 και1/2 κούπα αλεύρι (δοσομετρική)
- 2 νεροπότηρα νερό
- 2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
- αλάτι και πιπέρι
- 220 γρ, ή 1 και1/2 κούπα αλεύρι (δοσομετρική)
*Για τη γέμιση
- 2 φλιτζάνια του νες καφέ τριμμένο τυρί ρεγκάτο
- 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη με τα χέρια
- 2 αυγά
- 200 γρ. κατίκι ή γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. πάπρικα
- πιπέρι
- 2 φλιτζάνια του νες καφέ τριμμένο τυρί ρεγκάτο
- 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη με τα χέρια
- 2 αυγά
- 200 γρ. κατίκι ή γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. πάπρικα
- πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
*Για τη γέμιση:
Σε μπολ ρίχνω το ρεγκάτο, τη φέτα, το κατίκι,
την πάπρικα και πιπέρι και λίγο αλατάκι....
*Για το χυλό:
Σε μπολ βάζω το γάλα, το νερό και το λιωμένο βούτυρο
ή τη μαργαρίνη.
Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να φτιάξω ένα ελαφρύ,
αραιό χυλό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
Μπορεί να μην το πάρει και όλο το αλεύρι, δείτε να είναι αραιός ο χυλός.
Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.
- Αλείφω με λίγο λαδι ένα ταψί ή πυρέξ.
Λαδώνω το το ταψι και στρώνω 1 φύλλο , ελαφρώς λαδωμένο,
καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Απλώνω επάνω του τη μισή ποσότητα χυλού.
- Πάνω στο χυλό βάζω άλλα 4 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα-ένα
και σουρωμένα ελαφρά, ώστε να πάρει σε πλάτος και μήκος το κάθε φύλλο.
Αδειάζω τη γέμιση του τυριού και την στρώνω.
Γυρίζω όλα τα φύλλα πάνω στη γέμιση, τα λαδώνω ελαφρά.
- Σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδωμένα ελαφρά ένα-ένα
και λίγο σουρωμένα, στριμώχνω τα φύλλα τα μπουν στα τοιχώματα
και κάτω από την πίτα και να ασφαλίσουν την πίτα μας.
- Καλύπτω την πίτα με τον υπόλοιπο χυλό και τη χαράζω σε ελαφρά
με το μαχαίρι ώστε να ξεχωρίσω τα κομμάτια όταν ψηθεί η πίτα.
*Την ψήνω για 1 ώρα ή και παραπάνω ανάλογα το είδος και το μέγεθος
του ταψιού, ώστε να ροδίσει καλά.
Την αφήνω να ξεκουραστεί λίγη ώρα και μετά τη σερβίρω.
...λίγα μυστικά ακόμα...
- Το ποτήρι είναι 300 ml
- Το ταψί κανονικά πρέπει να είναι μεγάλο, ορθογώνιο και μεταλλικό
με διαστάσεις 30 x 40 εκ., εγώ όμως είχα το μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ
και έκανα τη δουλειά μου.
Έσείς αν έχετε ένα μεταλλικό να το προτιμήσετε γιατί εκεί ψήνονται καλύτερα
οι πίτες και κυρίως το κάτω μέρος της πίτας γίνεται πιο τραγανό.
Αν ψήσετε σε πυρέξ, τότε να το βάλετε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου σας
και προς το τέλος , τελείως κάτω στο φούρνο για να ροδίσει το κάτω μέρος της πίτας.
- Να μπει λίγο λάδι ανάμεσα στο φύλλα.
*Διατηρείται τραγανή και την επόμενη μέρα
- Το ποτήρι είναι 300 ml
- Το ταψί κανονικά πρέπει να είναι μεγάλο, ορθογώνιο και μεταλλικό
με διαστάσεις 30 x 40 εκ., εγώ όμως είχα το μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ
και έκανα τη δουλειά μου.
Έσείς αν έχετε ένα μεταλλικό να το προτιμήσετε γιατί εκεί ψήνονται καλύτερα
οι πίτες και κυρίως το κάτω μέρος της πίτας γίνεται πιο τραγανό.
Αν ψήσετε σε πυρέξ, τότε να το βάλετε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου σας
και προς το τέλος , τελείως κάτω στο φούρνο για να ροδίσει το κάτω μέρος της πίτας.
- Να μπει λίγο λάδι ανάμεσα στο φύλλα.
*Διατηρείται τραγανή και την επόμενη μέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου