Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
για τις φωτογραφίες των παιδιών που δημοσιεύουν οι γονείς στα social media. Μαμάδες και μπαμπάδες από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο δημοσιεύουν περίπου 1.3 δισεκατομμυρια φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο!
Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές δημοσιεύονται σε δημόσια προφίλ, τις οποίες μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε! Ο Raj Samani, επικεφαλής επιστήμονας και συνεργάτης της McAfee, ανέφερε στη Metro: «Πριν οι υπερήφανοι γονείς μοιραστούν τις φωτογραφίες της πρώτης ημέρας των παιδιών τους στα
κοινωνικά μέσα δικτύωσης, πρέπει να εξετάσουν τις πιθανές συνέπειες αυτών που δημοσιεύουν.
Αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συγκεντρωθούν προσωπικές πληροφορίες όπως το σχολείο, η τοποθεσία, το πλήρες όνομα
ενός παιδιού ή ακόμα και οι ημερομηνίες γέννησης δημιουργώντας έτσι μια πρώτη εικόνα για το ποιος είναι ποιος, πού βρίσκεται, πώς τον λένε και τι κάνει!» Εκτός από τα θέματα όμως ασφαλείας που προκύπτουν από τη δημοσίευση φωτογραφιών, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά φαίνεται να ανησυχούν και
να αγωνιούν, όταν η μαμά και ο μπαμπάς τους δημοσιεύουν ιδιωτικές και προσωπικές τους φωτογραφίες, online.
Ο κ. Samani προσθέτει: «Οι γονείς πρέπει επίσης να σκεφτούν τους συναισθηματικούς κινδύνους καθώς «χτίζουν» μια «ψηφιακή ταυτότητα»
των παιδιών τους στο διαδίκτυο, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή τους».
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς, πριν δημοσιεύσουν οποιαδήποτε φωτογραφία των παιδιών τους στο διαδίκτυο να αναρωτηθούν:
«Μήπως το παιδί μου νιώσει άσχημα;»,
«Μήπως το ντροπιάζω;» και το πιο σημαντικό,
«Μήπως αυτή η φωτογραφία οδηγήσει το παιδί μου να γίνει θύμα bullying;».
Οι γονείς θα πρέπει να σέβονται τη μοναδικότητα και την ιδιωτικότητα των παιδιών τους και θα πρέπει πάντα να προσέχουν τόσο τα δικά τους προσωπικά δεδομένα όσο και των παιδιών τους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν αυτές τις φωτογραφίες για να φτιάξουν ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει για όποιο σκοπό θέλει, εκθέτοντας το παιδί! Τέλος να θυμάστε, για πολλούς χρήστες η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο των δραστηριοτήτων τους, της οικογένειάς τους και των παιδιών τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι καθημερινή συνήθεια.
Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας πώς «ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει
εκεί για πάντα, ακόμα και μετά τη διαγραφή του και αναπαράγεται με ανεξέλεγκτο τρόπο!».
Don’t post ‘back to school’ pics on social media, experts warn
https://metro.co.uk/2018/09/04/dont-post-back-to-school-pics-on-facebook-experts-warn-7913527/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
https://www.mothersblog.gr/paidi/ekpaideysi/story/62900/giati-den-prepei-na-
postarete-back-to-school-fotografies-ton-paidion-sas-sto-diadiktyo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου