...τον Φενεό Κορινθίας!!
Είναι μικρές, μαύρες, ευκολόβραστες, με γεμάτη γεύση και εδώ και
2 χρόνια είναι και ελληνικές.
Η οικογένεια Κουρούσια στον Φενεό Κορινθίας καλλιεργεί βιολογικά
όσπρια και κάνει προσπάθειες για ποιοτικές σοδειές και νέες καλλιέργειες.
Ετσι γεννήθηκε και η μαύρη φακή Φενεού,που,αν και με καναδέζικο σπόρο, κατάφερε να εγκλιματιστεί και να αποκτήσει την ποιότητα που χαρακτηρίζει
τα όσπρια της περιοχής.
-Η παραγωγή είναι μικρή: δεν ξεπερνά τους 10 τόνους.
Πωλείται συσκευασμένη από την εταιρεία Βιοβλαστός, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων π.χ. Βιοφώς, Bioway, Gr-eatings.
Μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8mg. σιδήρου.
Οι φακές beluga είναι μικρές, σκληρές, μαύρες φακές και παραμένουν σπυρωτές ακόμη και μετά το βράσιμο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται
κυρίως για σαλάτες.
Ανάμεσα στις ντόπιες παραγωγές ξεχωρίζουν η Φάβα από Λαθούρι Φενεού,η πράσινη Ροβίτσα, ένα πολύ νόστιμο μικρό πράσινο φασόλι
που μοιάζει με μαυρομάτικο και έχει μέγεθος φακής, οι φημισμένες
βανίλιες Φενεού, άσπρο μικρό φασόλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης).
*Επίσης στην γκάμα υπάρχουν:ανάμικτα όσπρια,Tricolore mix,Salad mix, Veloute, Φασόλια χάντρες δίχρωμες, Γίγαντες , Άσπρα φασόλια,
μαυρομάτικα, ψιλές φακές και άλλα πολλά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
27470.41208
694-4351.090
694-7300.463
-Η κάπως τσουχτερή τιμή της (γύρω στα 4€ τα 500 γρ.) δικαιολογείται
γιατί, σύμφωνα με τον παραγωγό, 1 στρέμμα καλλιέργειας βιολογικής
καφέ φακής έχει απόδοση 150 κιλά φακής, ενώ αντίστοιχα η βιολογική
μαύρη έχει απόδοση μόνο 75 κιλά!
- Οι φακές Beluga ή αλλιώς μαύρες φακές είναι μικρές σπυρωτές φακές
και παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο.
Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη γεύση που έχουν καθώς και από την
ιδιότητα τους να είναι πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές
(καφέ, κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) .
-Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα.
Μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8mg σίδηρο, δηλαδή περίπου την μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τις γυναίκες.
Με περίπου το 30% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες,
οι φακές έχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης, κατά βάρος,
συγκριτικά με οποιουδήποτε άλλο οσπρίου ή παξιμάδι, μετά τη σόγια και
την κάνναβη.-Σημαντική είναι επίσης και η ποσότητα σε φυτικές ίνες που εμπεριέχεται στις συγκεκριμένη ποικιλία φακών.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και παίζουν
σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
[Οι κόκκινες (ή ροζ) φακές, περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση ινών
από τις πράσινες φακές (11% αντί 31%)]
-Οι φακές είναι μία τροφή ιδιαίτερα σημαντική και για τους διαβητικούς,
επειδή περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα εύπεπτου αμύλου 5% και υψηλά
επίπεδα αργών αφομοιουμένων αμύλων 30%.
Το υπόλοιπο 65% του αμύλου είναι ένα υψηλής ποιότητας ανθεκτικό άμυλο,
το οποίο έχει 32% αμυλόζη.
-Τέλος, οι φακές επίσης έχουν κάποιους αντι-θρεπτικούς παράγοντες, όπως
τους αναστολείς της θρυψίνης (ένζυμο που εμπλέκεται στην πέψη) και το
σχετικά υψηλό περιεχόμενο σε άλατα φυτικού οξέος (phytate acid),τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των διατροφικών ορυκτών.
- https://www.elladaparagei.gr/index.php/153-agroktima-kou2747041208-rousia-feneos-viologika-
ospria-feneou-mavres-fakes-feneos-fasolia-fava
- http://www.kathimerini.gr/869740/article/gastronomos/agora/fakes-mpeloygka-apo-ton-feneo
- https://www.tadeefi.gr/evexia-news-mauri-faki-beluga-lentils/?fbclid=IwAR25-0h2gNJ8_0z_
GpKZhxUZuKEW0_yElNHZ7RbIW0b6g1wKbqwt8Y0bRaA
που μοιάζει με μαυρομάτικο και έχει μέγεθος φακής, οι φημισμένες
βανίλιες Φενεού, άσπρο μικρό φασόλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης).
*Επίσης στην γκάμα υπάρχουν:ανάμικτα όσπρια,Tricolore mix,Salad mix, Veloute, Φασόλια χάντρες δίχρωμες, Γίγαντες , Άσπρα φασόλια,
μαυρομάτικα, ψιλές φακές και άλλα πολλά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
27470.41208
694-4351.090
694-7300.463
-Η κάπως τσουχτερή τιμή της (γύρω στα 4€ τα 500 γρ.) δικαιολογείται
γιατί, σύμφωνα με τον παραγωγό, 1 στρέμμα καλλιέργειας βιολογικής
καφέ φακής έχει απόδοση 150 κιλά φακής, ενώ αντίστοιχα η βιολογική
μαύρη έχει απόδοση μόνο 75 κιλά!
- Οι φακές Beluga ή αλλιώς μαύρες φακές είναι μικρές σπυρωτές φακές
και παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο.
Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη γεύση που έχουν καθώς και από την
ιδιότητα τους να είναι πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές
(καφέ, κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) .
-Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα.
Μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8mg σίδηρο, δηλαδή περίπου την μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τις γυναίκες.
Με περίπου το 30% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες,
οι φακές έχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης, κατά βάρος,
συγκριτικά με οποιουδήποτε άλλο οσπρίου ή παξιμάδι, μετά τη σόγια και
την κάνναβη.-Σημαντική είναι επίσης και η ποσότητα σε φυτικές ίνες που εμπεριέχεται στις συγκεκριμένη ποικιλία φακών.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και παίζουν
σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
[Οι κόκκινες (ή ροζ) φακές, περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση ινών
από τις πράσινες φακές (11% αντί 31%)]
-Οι φακές είναι μία τροφή ιδιαίτερα σημαντική και για τους διαβητικούς,
επειδή περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα εύπεπτου αμύλου 5% και υψηλά
επίπεδα αργών αφομοιουμένων αμύλων 30%.
Το υπόλοιπο 65% του αμύλου είναι ένα υψηλής ποιότητας ανθεκτικό άμυλο,
το οποίο έχει 32% αμυλόζη.
-Τέλος, οι φακές επίσης έχουν κάποιους αντι-θρεπτικούς παράγοντες, όπως
τους αναστολείς της θρυψίνης (ένζυμο που εμπλέκεται στην πέψη) και το
σχετικά υψηλό περιεχόμενο σε άλατα φυτικού οξέος (phytate acid),τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των διατροφικών ορυκτών.
- https://www.elladaparagei.gr/index.php/153-agroktima-kou2747041208-rousia-feneos-viologika-
ospria-feneou-mavres-fakes-feneos-fasolia-fava
- http://www.kathimerini.gr/869740/article/gastronomos/agora/fakes-mpeloygka-apo-ton-feneo
- https://www.tadeefi.gr/evexia-news-mauri-faki-beluga-lentils/?fbclid=IwAR25-0h2gNJ8_0z_
GpKZhxUZuKEW0_yElNHZ7RbIW0b6g1wKbqwt8Y0bRaA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου