H πινακίδα στα ιαπωνικά και αγγλικά προτρέπει τους επισκέπτες να προχωρήσουν
και να χτυπήσουν την Καμπάνα της Ειρήνης που βρίσκεται στο μικρό υπόστεγο στη μέση
της λιμνούλας απέναντι από το «Θόλο της Ατομικής Βόμβας», το εμβληματικό κτήριο και
το μοναδικό που ήταν τόσο κοντά -μόλις 150 μέτρα- στο σημείο της έκρηξης της ατομικής βόμβας και δεν γκρεμίστηκε.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει, για να ακουστεί ο ήχος της σε κάθε γωνιά της γης, να συναντήσει τα αυτιά κάθε ανθρώπου, για την παγκόσμια ειρήνη.
Η καμπάνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες. Η επιγραφή στα ελληνικά «Γνώθι σαυτόν» δεσπόζει ψηλά, κάτω από το περιστέρι της ειρήνης. Πιο κάτω με μικρά γράμματα που μόλις διακρίνονται από τον επισκέπτη είναι χαραγμένη η υπογραφή του τότε Έλληνα Πρέσβη στην Ιαπωνία (1962-65) Αλέξη Σ. Λιάτη και οι λέξεις “Ambassador of Greece”. Ο Λιάτης (1906-1985) ήταν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε ο εμπνευστής της καμπάνας Κένγκιο Νισιμούρα για να γράψει την ελληνική επιγραφή.
Παρακάτω σε άλλα σημεία είναι χαραγμένες δύο επιγραφές στα ιαπωνικά και μία στα σανσκριτικά. Η πρώτη επιγραφή στα ιαπωνικά είναι η μετάφραση του «Γνώθι σαυτόν» που συνοδεύεται από το όνομα του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα Τατσούο Μορίτο και η δεύτερη γράφει 悲願 (Χιγκάν -πρόκειται για βουδιστικό όρο που κάπως ελεύθερα το μεταφράζουμε ως «ευχή») που έγραψε ο τότε Δήμαρχος της Χιροσίμα Σίνζο Χαμάϊ. Η επιγραφή στα σανσκριτικά είναι από τη Σούτρα της Αιώνιας Ζωής και φέρει το όνομα του τότε Πρέσβη της Ινδίας στην Ιαπωνία Lalji Mehrotra. Εκτός από τις επιγραφές, είναι χαραγμένο ένα περιστέρι σύμβολο της ειρήνης, ένας παγκόσμιος χάρτης, η ημερομηνία ρίψης της ατομικής βόμβας και το έτος που τοποθετήθηκε η καμπάνα στο πάρκο.
Σύμφωνα με την επιθυμία του Κένγκιο Νισιμούρα η Καμπάνα της Ειρήνης εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1964, την ίδια μέρα που περνούσε από το κέντρο της πόλης της Χιροσίμα η Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούσαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο Τόκιο.
Η έρευνά μας για να μάθουμε περισσότερα ξεκίνησε από το διαδίκτυο όπου είδαμε να έχει αναπαραχθεί μια λανθασμένη αναφορά ότι δωρήθηκε στο Δήμο της Χιροσίμα από την Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο. Επικοινωνήσαμε με τις δύο πλευρές και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε. Ούτε και μετά την έρευνά μας σε εφημερίδες της εποχής και στη Βιβλιοθήκη της Χιροσίμα.
Ο άνθρωπος που έκανε την καμπάνα όνειρο ζωής, ο Κένγκιο Νισιμούρα, ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καναζάουα από όπου παραιτήθηκε το 1962 και ξεκίνησε ένα ταξίδι «αυτογνωσίας», όντας Βουδιστής, σε μέρη που είχαν σχέση με το βουδισμό αλλά και στην Ελλάδα όπου επισκέφθηκε αρχαιολογικά μνημεία.
Μόλις επέστρεψε στην Ιαπωνία ζήτησε από το διάσημο καλλιτέχνη Μασάχικο Κατόρι (1899-1988) να την κατασκευάσει. Είχε ήδη αποφασίσει να υπάρχει στην καμπάνα το «Γνώθι σαυτόν», ένα από τα τρία Δελφικά Παραγγέλματα που ήταν χαραγμένα στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών. Χρόνια αργότερα, ο Κατόρι (ο οποίος το 1977 ανακηρύχθηκε από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ως «εθνικός θησαυρός εν ζωή») έγραψε για τη συνάντησή του με τον Νισιμούρα ότι είχε συγκινηθεί τόσο πολύ από το πάθος του για την καμπάνα που δεν του ζήτησε αμοιβή για την κατασκευή της.
Η καμπάνα ύψους 1,5 μέτρων και βάρους 1,2 τόνων ήταν έτοιμη το Μάρτιο του 1964 και ο Νισιμούρα την παρουσίασε στο Δήμο της Χιροσίμα. Αμέσως συστάθηκε μια ειδική επιτροπή που θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση του έργου με την κατασκευή του χώρου που θα την τοποθετούσαν. Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο Τατσούο Μορίτο (1888-1984), ο οποίος είχε συντάξει το προσχέδιο του ιαπωνικού Συντάγματος, είχε διατελέσει βουλευτής και Υπουργός Παιδείας και ήταν ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, την περίοδο 1950-1963. Επίτιμος Πρόεδρος ήταν ο Σίνζο Χαμάι (1905-1968), δήμαρχος της Χιροσίμα για 16 χρόνια και θύμα ο ίδιος της ραδιενέργειας από την ατομική βόμβα. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα είχε ο μοναχός Κένσιο Ογκασαουάρα, αρχιερέας του βουδιστικού ναού Χονγκάν-τζι της Χιροσίμα. Η επιτροπή συγκέντρωσε από δωρεές του κοινού περίπου πέντε εκατομμύρια γιεν και το έργο της καμπάνας αποπερατώθηκε.
Σήμερα, στο Πάρκο της Ειρήνης, ακούγεται συχνά ο ήχος της Καμπάνας. Σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Σαν προσευχή να μη συμβεί ποτέ ξανά και πουθενά ο πυρηνικός όλεθρος που έπληξε την Χιροσίμα το πρωϊνό της 6ης Αυγούστου του 1945.
Τζούνκο Ναγκάτα (永田純子)
19/05/2018
https://www.greecejapan.com/hiroshima-elliniki-epigrafi-stin-kampana-tis-eirinis/?fbclid=IwAR3Gi_cjC9nRGfn8PEaxwOKCQPU7ZEKZokmDAepeR7f2fsrnTp2_8Ax_tfc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου