Με «κούρεμα» της τάξης του 15%-20% επί των οφειλομένων σε ελληνικά θεραπευτήρια, έκλεισε το θέμα με το πρόγραμμα ιατρικής αποκατάστασης Λίβυων ασθενών δύο χρόνια μετά την έναρξή του και μαζί του η στρόφιγγα εισροής νοσηλίων στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
«Ιατρικό» και «Euromedica» έχουν λάβει περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει και η εξόφληση των υπόλοιπων παροχών υγείας, του «Ιασώ», του «Υγεία» και του «Metropolitan». Από τον Απρίλιο του 2011 περίπου 6.000 Λίβυοι, αρχικά τραυματίες πολέμου και μετά το πέρας των πολεμικών επιχειρήσεων ασθενείς, νοσηλεύτηκαν σε ελληνικές ιδιωτικές κλινικές στο πλαίσιο συμφωνίας που είχαν υπογράψει Ελληνες επιχειρηματίες της υγείας με το εμιράτο του Κατάρ και στη συνέχεια με την κυβέρνηση της Λιβύης.
Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των Λίβυων ασθενών
-περί τους 4.000 έλαβε ο όμιλος Ιατρικό A.E.,
καθώς σύναψε τα πρώτα συμβόλαια με τον εμίρη του Κατάρ και στη συνέχεια με τη Λιβύη.
Οφέλη καταγράφηκαν και στις μονάδες της «Euromedica» -κυρίως στη Θεσσαλονίκη- και στο «Ιασώ», που συμμετείχε μέσω του κέντρου αποκατάστασης «Φιλοκτήτη», ενώ μικρότερη ήταν η κίνηση στο «Metropolitan» και στο «Υγεία».
-Τα συνολικά έσοδα για τον κλάδο από τους ασθενείς εκ Λιβύης υπολογίζονταν σε 150 εκατ ευρώ. Η αποπληρωμή γινόταν απρόσκοπτα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, διάστημα κατά το οποίο τα έξοδα νοσηλείας καλύπτονταν από το Κατάρ.
-Η ανάληψη της συμφωνίας από τη Λιβύη σήμανε και το «πάγωμα» της αποπληρωμής, καθώς τέθηκε θέμα ελέγχου των απαιτήσεων των ελληνικών νοσοκομείων, ύψoυς 120 εκατ. ευρώ.
-Μάλιστα, σε συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο επιτετραμμένος πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα, κ. Ουσάμα Ελεγιάν, είχε αναφερθεί σε «φαινόμενα αισχροκέρδειας» στην κοστολόγηση των Λίβυων ασθενών.
-Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των θεραπευτηρίων –όπως και των ξενοδοχείων στα οποία διέμεναν πριν και μετά τη νοσηλεία τους οι Λίβυοι- επισήμαναν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης στους πολίτες που έφταναν στη χώρα μας για νοσηλεία, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να κάνουν κακή χρήση των υπηρεσιών υγείας και στη συνέχεια των ξενοδοχείων.
-Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξοφληθεί το 50% των οφειλομένων και να γίνει έλεγχος από την PricewaterhouseCoopers (PwC). Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Λίβυοι πρότειναν αποπληρωμή με «κούρεμα» της τάξης του 35% αλλά έπειτα από διαπραγματεύσεις, το συνολικό «κούρεμα» που προέκυψε προσδιορίστηκε, ανάλογα με την εταιρεία, στο 15%-20%.
-Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν παράγοντες των θεραπευτηρίων, πρόκειται για εισροή ζεστού χρήματος που σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι οι στρόφιγγες του ΕΟΠΥΥ δίνουν με το σταγονόμετρο τις οφειλές προς τον κλάδο.
*Πηγή: Πρώτο Θέμα- Business Stories
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου