...κομψή σαν μοντέλο, όμορφη σαν σταρ του κινηματογράφου και απλή
σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας όταν σου χαρίζει
το ζεστό της χαμόγελο, η Εύη Παπαδοπούλου είναι
η γυναίκα που έκανε το πάθος της για
το καλό ιταλικό παγωτό επάγγελμα κι ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα ανοίγοντας τη
Gelateria Le Greche στο Σύνταγμα.
Το παγωτό δεν ήταν πάντα η δουλειά της Εύης
γι’ αυτό χρειάστηκε να διανύσει μεγάλη απόσταση και να συνδυάσει γνώση, εμπειρία ζωής, αλλά κι αγάπη για κάποια πράγματα -όχι υλικά- μέχρι να
φτάσει στο Σύνταγμα.
«Έγινα παγωτατζού, Ιωάννα μου», μου λέει μες στην καλή χαρά.
Πόσο μ’ αρέσει που της αρέσει τόσο!
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Γεννημένη στην Αθήνα και με μπαμπά αξιωματικό ήταν από μικρό κορίτσι ανοιχτή στις αλλαγές αφού κάθε χρόνο άλλαζε πόλη, σχολείο και έκανε καινούριους φίλους.
Σπούδασε μαθηματικά εντελώς συνειδητά και για 20 χρόνια έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε ξενόγλωσσα παιδιά.
Απογοητεύτηκε από το ελληνικό πανεπιστήμιο, όμως θεωρεί τα μαθηματικά αληθινή γυμναστική του μυαλού και τη διδασκαλία το πιο θεατρικό επάγγελμα του κόσμου.
Παράλληλα, έκανε μεταφράσεις και επιμέλειες σε λογοτεχνικά κείμενα.
Η ενασχόλησή της για το μπαλέτο την κάνει αεικίνητη και γεμίζει με χάρη
την κάθε της κίνηση.
Η αγάπη της για
*την όπερα την ώθησε να μάθει ιταλικά και να αγαπήσει πολύ την Ιταλία.
*τη ζωή την έκανε να αγαπήσει τη δημιουργία και τη ζαχαροπλαστική,
αφού κάθε ευτυχισμένη και αξιοσημείωτη στιγμή, κάθε γιορτή και χαρά
στη ζωή μας συνοδεύεται πάντα από γλυκά.
Η σχέση της με τη ζαχαροπλαστική ήταν ερασιτεχνική στην αρχή, όμως
τα πολλά πήγαινε έλα στην Ιταλία την έβαλαν στη διαδικασία αναζήτησης
μιας πιο επαγγελματικής προσέγγισης. Και τη βρήκε στην Prescia, στη Σχολή
του Iginio Massari,που θεωρείται o γκουρού της Ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία.
Της πήρε αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και χρήμα, αλλά τα κατάφερε.
Το παγωτό όμως δεν το διδάχτηκε ποτέ στη σχολή του Iginio, γιατί το παγωτό είναι από μόνο του ξεχωριστό κεφάλαιο. Το παγωτό το διδάχτηκε από τον Francesco Palmieri, χημικό τροφίμων, έναν πραγματικό μάγο του ιταλικού παγωτού.
Η ιδέα να φτιάχνει ιταλικό παγωτό στην Ελλάδα είχε γεννηθεί ήδη.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το Le Greche, που θα πει "Ελληνίδες" στα ιταλικά.
γι’ αυτό χρειάστηκε να διανύσει μεγάλη απόσταση και να συνδυάσει γνώση, εμπειρία ζωής, αλλά κι αγάπη για κάποια πράγματα -όχι υλικά- μέχρι να
φτάσει στο Σύνταγμα.
«Έγινα παγωτατζού, Ιωάννα μου», μου λέει μες στην καλή χαρά.
Πόσο μ’ αρέσει που της αρέσει τόσο!
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Γεννημένη στην Αθήνα και με μπαμπά αξιωματικό ήταν από μικρό κορίτσι ανοιχτή στις αλλαγές αφού κάθε χρόνο άλλαζε πόλη, σχολείο και έκανε καινούριους φίλους.
Σπούδασε μαθηματικά εντελώς συνειδητά και για 20 χρόνια έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε ξενόγλωσσα παιδιά.
Απογοητεύτηκε από το ελληνικό πανεπιστήμιο, όμως θεωρεί τα μαθηματικά αληθινή γυμναστική του μυαλού και τη διδασκαλία το πιο θεατρικό επάγγελμα του κόσμου.
Παράλληλα, έκανε μεταφράσεις και επιμέλειες σε λογοτεχνικά κείμενα.
Η ενασχόλησή της για το μπαλέτο την κάνει αεικίνητη και γεμίζει με χάρη
την κάθε της κίνηση.
Η αγάπη της για
*την όπερα την ώθησε να μάθει ιταλικά και να αγαπήσει πολύ την Ιταλία.
*τη ζωή την έκανε να αγαπήσει τη δημιουργία και τη ζαχαροπλαστική,
αφού κάθε ευτυχισμένη και αξιοσημείωτη στιγμή, κάθε γιορτή και χαρά
στη ζωή μας συνοδεύεται πάντα από γλυκά.
Η σχέση της με τη ζαχαροπλαστική ήταν ερασιτεχνική στην αρχή, όμως
τα πολλά πήγαινε έλα στην Ιταλία την έβαλαν στη διαδικασία αναζήτησης
μιας πιο επαγγελματικής προσέγγισης. Και τη βρήκε στην Prescia, στη Σχολή
του Iginio Massari,που θεωρείται o γκουρού της Ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία.
Της πήρε αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και χρήμα, αλλά τα κατάφερε.
Το παγωτό όμως δεν το διδάχτηκε ποτέ στη σχολή του Iginio, γιατί το παγωτό είναι από μόνο του ξεχωριστό κεφάλαιο. Το παγωτό το διδάχτηκε από τον Francesco Palmieri, χημικό τροφίμων, έναν πραγματικό μάγο του ιταλικού παγωτού.
Η ιδέα να φτιάχνει ιταλικό παγωτό στην Ελλάδα είχε γεννηθεί ήδη.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το Le Greche, που θα πει "Ελληνίδες" στα ιταλικά.
Γιατί; Ήταν επιθυμία της Εύης να το πει έτσι γιατί μόνο γυναίκες εμπιστεύεται
να δουλεύουν στο εργαστήριο και στο μαγαζί της στο Σύνταγμα.
Εκεί τη συνάντησα. Ακόμα και το σήμα του μαγαζιού είναι το προφίλ μιας
αρχαίας Ελληνίδας.
Το μαγαζί δεν θυμίζει σε τίποτα τα φιγουρατζίδικα παγωταζίδικα που σου πουλάνε εφέ με βουνά από πολύχρωμα παγωτά στη βιτρίνα τους.
Μικρό σχετικά, κομψό, με τα παγωτά στο ψυγείο σκεπασμένα
με καπάκια, που μπορεί να το «κρύβουν» από τα λαίμαργα μάτια σου
που το λαχταράνε, το διατηρούν όμως στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε
να στο σερβίρουν βελούδινο χωρίς ενοχλητικούς κρυστάλλους.
Μια ταμπελίτσα σού εγγυάται πως στα παγωτά εδώ δεν χρησιμοποιούνται καθόλου γαλακτοματοποιητές, τεχνητά χρώματα, αρώματα, μαργαρίνες
και χημικά πρόσθετα.
να δουλεύουν στο εργαστήριο και στο μαγαζί της στο Σύνταγμα.
Εκεί τη συνάντησα. Ακόμα και το σήμα του μαγαζιού είναι το προφίλ μιας
αρχαίας Ελληνίδας.
Το μαγαζί δεν θυμίζει σε τίποτα τα φιγουρατζίδικα παγωταζίδικα που σου πουλάνε εφέ με βουνά από πολύχρωμα παγωτά στη βιτρίνα τους.
Μικρό σχετικά, κομψό, με τα παγωτά στο ψυγείο σκεπασμένα
με καπάκια, που μπορεί να το «κρύβουν» από τα λαίμαργα μάτια σου
που το λαχταράνε, το διατηρούν όμως στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε
να στο σερβίρουν βελούδινο χωρίς ενοχλητικούς κρυστάλλους.
Μια ταμπελίτσα σού εγγυάται πως στα παγωτά εδώ δεν χρησιμοποιούνται καθόλου γαλακτοματοποιητές, τεχνητά χρώματα, αρώματα, μαργαρίνες
και χημικά πρόσθετα.
Η ποικιλία των παγωτών δεν είναι τεράστια, είναι όμως εκλεκτή.
Εδώ η Εύη φτιάχνει πραγματικό παγωτό, επιλέγοντας τα καλύτερα υλικά,
όσο γίνεται ελληνικής παραγωγής, όπως ανθότυρο Κρήτης, σύκα Καλαμάτας, κορινθιακή σταφίδα, λεμόνια από το Άργος, πορτοκάλια από τη Λακωνία,
γλυκό κρασί Σάμου και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, εισάγουν πρώτες ύλες
όπως την πάστα φιστικιού του Bronte της Σικελίας (που θεωρείται το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο), φουντούκια από το Piemonte, αλλά και τη φημισμένη γαλλική σοκολάτα Valrhona.
Αυτό το “πάντρεμα” της ιταλικής τεχνικής του gelato με την ελληνική πρώτη
ύλη δίνει εκπληκτικό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν. Γεύεσαι την Ελλάδα και
την Ιταλία μαζί στο ίδιο χωνάκι.
Απολαμβάνεις πραγματικά ποιοτικό παγωτό και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, όχι γιατί είναι ατελείωτη η γκάμα, αλλά γιατί θες να τα δοκιμάσεις όλα με τη μία. Αυτό δεν γίνεται, σας το εγγυώμαι εγώ. Θέλει πολλές επαναλήψεις το θέμα.
Τρεις γεύσεις τη φορά είναι καλά.
Εγώ ξεκίνησα με φιστίκι, σοκολάτα με περγαμόντο και Rafaello, δηλαδή λευκή σοκολάτα με καρύδα.
Εδώ η Εύη φτιάχνει πραγματικό παγωτό, επιλέγοντας τα καλύτερα υλικά,
όσο γίνεται ελληνικής παραγωγής, όπως ανθότυρο Κρήτης, σύκα Καλαμάτας, κορινθιακή σταφίδα, λεμόνια από το Άργος, πορτοκάλια από τη Λακωνία,
γλυκό κρασί Σάμου και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, εισάγουν πρώτες ύλες
όπως την πάστα φιστικιού του Bronte της Σικελίας (που θεωρείται το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο), φουντούκια από το Piemonte, αλλά και τη φημισμένη γαλλική σοκολάτα Valrhona.
Αυτό το “πάντρεμα” της ιταλικής τεχνικής του gelato με την ελληνική πρώτη
ύλη δίνει εκπληκτικό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν. Γεύεσαι την Ελλάδα και
την Ιταλία μαζί στο ίδιο χωνάκι.
Απολαμβάνεις πραγματικά ποιοτικό παγωτό και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, όχι γιατί είναι ατελείωτη η γκάμα, αλλά γιατί θες να τα δοκιμάσεις όλα με τη μία. Αυτό δεν γίνεται, σας το εγγυώμαι εγώ. Θέλει πολλές επαναλήψεις το θέμα.
Τρεις γεύσεις τη φορά είναι καλά.
Εγώ ξεκίνησα με φιστίκι, σοκολάτα με περγαμόντο και Rafaello, δηλαδή λευκή σοκολάτα με καρύδα.
Εκτός από παγωτό και σορμπέ, εδώ θα βρείτε και εξαιρετικό καφέ
ναπολιτάνικο, αλλά και affogato (καφέ με παγωτό) κάποια γλυκά που συνδυάζονται με το παγωτό όπως τα brioches και μπισκότα για παγωτό σάντουιτς, παντεσπάνι για παγωτά σε ρολό. Μια τελευταία κουταλίτσα
με σοκολάτα με μέντα και φεύγω.
Όχι, όμως χωρίς τη συνταγή του κασάτου.
ναπολιτάνικο, αλλά και affogato (καφέ με παγωτό) κάποια γλυκά που συνδυάζονται με το παγωτό όπως τα brioches και μπισκότα για παγωτό σάντουιτς, παντεσπάνι για παγωτά σε ρολό. Μια τελευταία κουταλίτσα
με σοκολάτα με μέντα και φεύγω.
Όχι, όμως χωρίς τη συνταγή του κασάτου.
info
Le Creche: Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα
☎️ 216 7006458.
Εργαστήριο: Απ. Παύλου 2, Αγ. Παρασκευή
☎️ 216 7006416, www.legreche.gr
*Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη
*Από: |
Le Creche: Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα
☎️ 216 7006458.
Εργαστήριο: Απ. Παύλου 2, Αγ. Παρασκευή
☎️ 216 7006416, www.legreche.gr
*Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη
*Από: |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου