Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Βιβλιοπρόταση:Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ / Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΓΙΩΤΑ







Μια συγκριτική μελέτη, βασισμένη σε τεκμηριωμένα στοιχεία ιστορίας, λαογραφίας, εθνολογίας, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας για όσα κρύβονται πίσω από την επιφανειακή όψη των παραμυθιών που σήμερα αποκαλούμε "παιδικά".
"Στις σελίδες του βιβλίου θα πάμε πίσω στο χρόνο, στις σκοτεινές εποχές της ιστορίας και θα αναζητήσουμε την όχι και τόσο παιδική εικόνα των γνωστών μας παραμυθιών.


Θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη σκοτεινή τους όψη, αυτή που γεννούσε φόβο γιατί όπως έλεγε και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ: "Ο φόβος δεν είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί. Έτσι κι αλλιώς, δεν φοβόμασταν όλοι ως παιδιά; Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που η Κοκκινοσκουφίτσα αντιμετώπισε τον Μεγάλο Κακό Λύκο. Αυτό που μας φοβίζει σήμερα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που μας τρόμαζε χθες. Πρόκειται απλά για έναν διαφορετικό λύκο".
Σ' έναν κόσμο που η πραγματικότητα, διαρκώς, μεταβάλλεται και αλλάζει, 
άλλοτε προς το χειρότερο άλλοτε προς το καλύτερο, ο άνθρωπος μοιάζει με μια μικροσκοπική κουκκίδα μέσα σ' έναν απέραντο, τρικυμιώδη ωκεανό. Έρμαιο της διάθεσης των κυμάτων που ζητούν να καταποντίσουν στον απύθμενο και μυστηριώδη ωκεάνιο βυθό τους, κάθε τι που πλέει στην επιφάνεια αυτής της τιτάνιας θάλασσας. Κι όμως, αιώνες τώρα, κόντρα στους ανέμους του χρόνου που λυσσομανούν και βρυχώνται, όπως ο τρομερός λέοντας μπροστά στο θήραμά του, η ανθρωπότητα συνεχίζει να επιπλέει, δαμάζοντας ενίοτε τη ροή των ορμητικών υδάτων ή πέφτοντας ηρωικά, βάζοντας τα στήθη της ασπίδα μπροστά στα στίφη των δυνάμεων της ροής.
Και κάπως έτσι η μικροσκοπική, εκείνη, νοήμων κουκκίδα, γίνεται ένας δυνατός ταξιδευτής. Η ανθρωπότητα με λάβαρο τη δύναμη της μοναδικής της θέλησης συνεχίζει να υπάρχει, φτιάχνει σκαριά με τα υλικά των ονείρων και των οραμάτων της, αρμενίζοντας στο πέλαγος της ιστορίας, ακούραστη, συναγωνιζόμενη αυτά τα αδάμαστα κύματα, γυρεύοντας, αέναα, την άπιαστη 

και μακρινή της Ιθάκη. Με μια φωνή απαντά στις δυνάμεις της αλλαγής, που άγονται και φέρονται, ποιος ξέρει από πού, ποιος ξέρει από τι, με τα λόγια του ποιητή "Η δύναμή σου πέλαγο, κι η θέλησή μου βράχος". Κι είναι αυτά, το χαρισματικό πείσμα της και η ικανότητά της να ονειρεύεται, που της επιτρέπουν να ζει να αναπνέει και να ελπίζει μέσα σ' ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον. 
Σ' ένα περιβάλλον που όλοι και όλα μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή θύματα και θύτες, που όλα συμμετέχουν σ' ένα ατέρμονο κυνήγι που εκτυλίσσεται δραματικά, σαν τελετουργικό θέατρο, στο παλκοσένικο του χρόνου, του άλλοτε εχθρού και άλλοτε φίλου. Αυτό το κοπιαστικό ταξίδι, που είναι παράλληλα κυνήγι και πολεμικός χορός, προς μία χαμένη αλλά αλησμόνητη πατρίδα αλλά και την προσπάθεια του ανθρώπινου πολιτισμού να πάει κόντρα στην ματαιότητα που φέρνει η αίσθηση του χρόνου, διείδαν πολλοί, ήδη από τα πανάρχαια χρόνια. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
«Ένα "ταξίδι" στον κόσμο των παραμυθιών είναι το βιβλίο της κ. Γ. Χουλιάρα. Ένα ταξίδι, όμως διαφορετικό από το συνηθισμένο. Ένα ταξίδι στα φανερά και κρυμμένα σύμβολα που τα παραμύθια περιέχουν. Η λεγόμενη κλασική παιδική λογοτεχνία πέρα από το απλό «περιτύλιγμα»! Αναμφισβήτητα, μια ξεχωριστή συμβολή που πρέπει να διαβάσουν όλοι: γονείς, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς!» (Δημήτρης Γκίκας)
«Παραμυθάδες υπάρχουν πολλοί. Άνθρωποι, όμως, που "ξεκλειδώνουν" τα παραμύθια, εξάπτοντας ακόμα περισσότερο τη φαντασία, λίγοι. 

Η Γιώτα Χουλιάρα είναι μία απ' αυτούς. Βουτώντας στα ανεξερεύνητα νερά 
της παραμυθοθάλασσας, καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια τους κρυμμένους θησαυρούς αγαπημένων ιστοριών και να ξεδιπλώσει στο χαρτί όλα όσα συμβόλιζαν -άλλοτε κρυφά, άλλοτε πιο φανερά- οι ήρωες που συντρόφεψαν εκατομμύρια παιδιά σ' ολόκληρο τον κόσμο, για εκατοντάδες χρόνια. 
Στο βιβλίο αυτό, η Γιώτα γράφει για μικρά και μεγάλα παιδιά, εισάγοντάς μας 
σε μια πρωτόγνωρη, εναλλακτική "«Χώρα των Θαυμάτων". 
Το βιβλίο είναι συναρπαστικό και άκρως αποκαλυπτικό, απευθυνόμενο σε αναγνώστες που ξέρουν να διαβάζουν "πίσω από τις γραμμές". 
Γιατί, όπως αποδεικνύεται, τα παραμύθια της εποχής της αθωότητάας μας δεν ήταν όλα, τελικά, και τόσο...αθώα.» (Μαρία Σ. Λυσάνδρου)

Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός συντάκτης
Η Γιώτα Χουλιάρα σπούδασε Ψυχολογία αλλά την κέρδισε η μεγάλη της αγάπη, 
η δημοσιογραφία. 
Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε καθημερινή πρωινή πολιτική εκπομπή στους 
90,6 Art Fm. Από το 2012 είναι αρχισυντάκτρια στο γεωπολιτικό portal Geopolitics and Daily News και στο ηλεκτρονικό γεωπολιτικό περιοδικό του. 
Από το 2013 μέχρι το 2015 συνεργαζόταν με τα περιοδικά Hellenic Nexus 
και Τρίτο Μάτι ως πολιτικός συντάκτης/αρθρογράφος. 
Από το 2014 ως το 2017 εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια στο διμηνιαίο 
περιοδικό πολιτικής και οικονομικής φύσεως Κοινωνική Επιθεώρηση. 
Την διετία 2014-2016 ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην ΑΓΣΕΕ 
(Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος ). 
Από το 2015 είναι ανταποκρίτρια σε θέματα πολιτικής για τον HELLAS FM, 
τον μεγαλύτερο ομογενειακό σταθμό στις ΗΠΑ. Εργάζεται ως διευθύντρια σύνταξης στη free press Weekend X- Press ενώ άρθρα της δημοσιεύονται 
και σε άλλα έντυπα του ομίλου Libertypress. 
Επίσης, αρθρογραφεί συστηματικά στο περιοδικό Plan Be που κυκλοφορεί 
κάθε μήνα με τον Ελεύθερο Τύπο. 
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών», το οποίο είναι μια ιστορική έρευνα γύρω από τις αλληγορίες και τα κρυμμένα μηνύματα των παραμυθιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου