...σας θυμίσω δύο σημαντικά ευρήματα της νέας στατιστικής έρευνας για την κατάσταση υγείας των κατοίκων (άνω των 15 ετών) αυτής της χώρας. Το ένα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μόνον το 30% καπνίζει ενώ το 70% δεν καπνίζει. Είναι αυτονόητο ότι η συντριπτική πλειονότητα επιθυμεί την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που την προστατεύουν, αφού το «παθητικό» κάπνισμα, ανεξαρτήτως της ενόχλησης, προκαλεί τις ίδιες σημαντικές βλάβες με το «ενεργητικό» κάπνισμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 600 χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό των άλλων (το 28% αυτών είναι παιδιά!).
Επομένως, το δεύτερο σπουδαίο εύρημα της μελέτης, ότι δηλαδή στα ελληνικά εστιατόρια, καφενεία, μπαρ και παρόμοια 8 στους 10 θαμώνες καπνίζουν, θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι οι μη καπνιστές είτε αποφεύγουν τα μέρη αυτά είτε συμμετέχουν υποχρεωτικά στους κινδύνους του καπνίσματος.
Ο «παθητικός» καπνιστής εισπνέει τον καπνό που εκπνέει ο καπνιστής. Με τον τρόπο αυτόν εκτίθεται στους ίδιους κινδύνους με τον καπνιστή, αν και σε μικρότερο βαθμό. Προσοχή όμως: οι ουσίες που μαζεύονται σε μέρη καπνιζόντων περιέχουν τρεις φορές περισσότερο μονοξείδιο, επτά φορές περισσότερο βενζόλιο και 70 φορές περισσότερες νιτροζαμίνες, όταν όλα αυτά τα συστατικά συμμετέχουν σε σπουδαίο βαθμό στην αύξηση των πιθανοτήτων πρόκλησης καρκίνων.
Η Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή χώρα με τους αναλογικά περισσότερους καπνιστές. Η θνησιμότητα που οφείλεται στο κάπνισμα είναι στο υψηλότατο σημείο του 19,3%, με 14 χιλιάδες θανάτους ετησίως να οφείλονται στο κάπνισμα και οι 6 χιλιάδες απ’ αυτούς συμβαίνουν στη μέση ηλικία. Χρειάζονται 200 χιλιάδες νοσηλείες ετησίως, μία σε κάθε δέκα εισαγωγές σε νοσοκομείο για νοσήματα των καπνιστών, ποσοστό διπλάσιο ή και τριπλάσιο κρατών που τηρούν με αυστηρότητα τους περιορισμούς και, ταυτοχρόνως, φορολογούν βαρύτατα τα προϊόντα καπνού.
Πρόσφατη έρευνα (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, 2013) υπελόγισε τη δαπάνη που προκαλούν οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία σε 1 δισ. 193 εκατ. για το δημόσιο χρήμα στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε 524 εκατ. απευθείας πληρωμές από τους ιδιώτες!
Το άμεσο κόστος του καπνίσματος αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης, όταν στη Γερμανία είναι 3,2%, στη Φινλανδία 1,8% και στην Κίνα στο 4,6%. Σε αυτό το ποσό οι ερευνητές προσθέτουν το έμμεσο κόστος, ύψους 1,5 δισ., για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα επιβαρύνει οικονομικά, δηλαδή σε όρους δαπανών και απώλειας εργασίας, την κοινωνία μας σε ύψος περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή σχεδόν 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Είναι αντίθετο με τον κοινό νου και καθιστά την καταπάτηση του νόμου και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας τραγικά παράλογη.
https://www.kathimerini.gr/851914/opinion/epikairothta/politikh/to-paralogo-kostos-toy-kapnismatos
...οι φωτογραφίες i-rena από pinterest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου