Το γιασεμί ή ίασμος (λατ. Jasminum)
είναι γένος αγγειόσπερμων,
δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών (Oleaceae).
Η λατινική λέξη Jasminum προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον (μύρον)
δηλαδή ιασμέλαιο και η ελληνική ανάγεται στην περσική λέξη yâsamin ή yāsam.
*Υπάρχουν 300 περίπου είδη που απαντώνται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης. Προέρχεται από την Κίνα και κάποιες από τις ποικιλίες του ταξίδεψαν
σε εμάς από τις Αραβικές χώρες για να μας δώσουν μία γεύση από τις χίλιες και μία νύχτες.
Αν και ήρθε από τόσο μακριά έχει γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά
των ελληνικών κήπων αλλά και απαραίτητο συμπλήρωμα στα μπαλκόνια μας.
Πρόκειται για αναρριχώμενο θάμνο, συνήθως αειθαλή αλλά και φυλλοβόλο.
Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά.
Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά υπάρχουν είδη
και με κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε άνθη.
Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό, πολύ ευχάριστο άρωμα.
Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με δύο λοβούς.
Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους.
Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό, με μοσχεύματα ή με καταβολάδες.
Είναι ευαίσθητο στο δυνατό κρύο και τον παγετό ενώ αγαπά
τη ζέστη και τη μεγάλη ηλιοφάνεια.
Εύκολο στη φροντίδα του ακόμα και για τον πιο άπειρο «κηπουρό»,
είναι το ιδανικό φυτό για τον κήπο αλλά και τη γλάστρα.
Αν και πρόκειται για αναρριχητικό φυτό που φτάνει και ξεπερνάει
το ύψος των 10 μέτρων στον κήπο, αν ο χώρος που έχουμε είναι μικρός,
με το κατάλληλο συχνό κλάδεμα, μπορούμε να το διατηρήσουμε εύκολα
σε μορφή θάμνου ή να ελέγξουμε το μέγεθός του προσαρμόζοντάς το
στο χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας.
Το γιασεμί χρειάζεται απαραίτητα άφθονο φως, είτε απευθείας ηλιακό φως
είτε ημισκιερά μέρη.
Αν υπάρχει η δυνατότητα, προσανατολίζουμε το φυτό νότια ώστε
να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φως γιατί η ανθοφορία του θα είναι πλουσιότερη.
Το γιασεμί αντέχει στην ξηρασία, όμως πρέπει να ποτίζετε τακτικά τις ζεστές περιόδους
του χρόνου, ιδιαίτερα αν το καλλιεργούμε σε γλάστρα.
- Ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα του με νερό για να το διατηρούμε καθαρό από τη σκόνη
και γυαλιστερό αλλά και για να δροσίσουμε το φυτό,
φροντίζουμε όμως να το κάνουμε μετά τη δύση του ηλίου έτσι ώστε
να μην καούν τα φύλλα του.
Το γιασεμί επιβιώνει εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών,
στις γλάστρες όμως θέλουμε να έχει καλή αποστράγγιση ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Αλλάζουμε γλάστρα όταν παρατηρούμε ρίζες στην επιφάνεια του χώματος
ή στις τρύπες της γλάστρας.
- Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης και διαρκεί
μέχρι τα πρώτα κρύα αν και στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας
(ειδικά τα τελευταία χρόνια) η ανθοφορία του διατηρείται μέχρι και το Νοέμβριο.
Εκτός από διακοσμητικά, μερικά είδη του καλλιεργούνται για βιομηχανικούς σκοπούς
και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοποιία.
Από αυτά τα είδη γιασεμιού εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο γνωστό με την ονομασία ιασμέλαιο
το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων.
*από : Άρωμα Γυναίκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου