του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας
από τους συχνότερους στον άνθρωπο.
Αρχικά προκαλεί μόνο ανεπαίσθητα
ή και καθόλου συμπτώματα.(...)
Αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθη νόσο τόσο στους άντρες
(μετά τον πνεύμονα και τον προστάτη)
όσο και στις γυναίκες (πνεύμονας, μαστός).
Η συνήθης ηλικία εμφάνισης του με εξαίρεση τις κληρονομικές
μορφές είναι μετά το 50 έτος
Γενικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει κάποια αλλαγή
στις συνήθειες του εντέρου του.
Αργότερα παρουσιάζεται αδυναμία,
απώλεια βάρους και εύκολη κούραση. (...)
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται εύκολα,
αρκεί να διαγνωσθεί πριν από την εμφάνιση των ενοχλημάτων.
(...)
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο παχύ έντερο; Τα συμπτώματα μπορεί να είναι και μόνο ένα οποιοδήποτε
από τα πιο κάτω:
1. Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα.
2. Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης – επιμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
3. Απώλεια βάρους.
4. Αίσθημα ατελούς αφόδευσης.
(...)
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ; Και βέβαια επηρεάζει αλλά όχι μόνη της .Ο άνθρωπος που θα αναπτύξει ΚΠΕ είναι γενετικά προδιατεθειμένος, αλλά η διατροφή μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής του.
(...)
Το αλκοόλ, ο καφές και το κάπνισμα βλάπτουν; Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας
γιατί ανταγωνίζεται μια ουσία το φυλλικό οξύ το οποίο προστατεύει το έντερο. Ποια ποσότητα είναι ασφαλής;
Κατά τις οδηγίες των Αμερικανών όχι περισσότερα
από δύο ποτήρια κρασί.
*Για τον καφέ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Βέβαια όσον αφορά το κάπνισμα έχει συσχετισθεί
με την αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του παχέος.
Πρέπει να τρώμε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες;
Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 30-40 γραμμάρια
φυτικών ινών,όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ,
3 φρούτα την ημέρα (κατά προτίμηση με τη φλούδα )
ψωμί ολικής αλέσεως και απαραίτητα σαλάτα
με κάθε γεύμα και φυσικά λαχανικά μαγειρεμένα
ή ακόμη καλύτερα φρέσκα . -Γάλα, γιαούρτι και ασβέστιο για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου -Μακρόχρονες επιστημονικές μελέτες, έδειξαν ότι τα άτομα
που έπιναν το περισσότερο γάλα είχαν σημαντική μείωση,
της τάξης του 15%, του κινδύνου να προσβληθούν
από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Συνολικά διαπιστώθηκε ότι η ψηλή κατανάλωση συνολικού και διατροφικού ασβεστίου, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο σε άντρες και γυναίκες
για καρκίνο του παχέος εντέρου. -Η μείωση κινδύνου για τον καρκίνο αυτό,
παρατηρούνταν για πρόσληψη μέχρι 1 γραμμαρίου ασβεστίου
από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι τα τυριά
ή από συμπληρώματα ασβεστίου.
*medlabgr
...λεπτομέρειες ΕΔΩ: tro-ma-ktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου