Σελίδες

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

....Η γη ζεσταίνεται σαν να ήταν καλυμμένη με μια ζεστή κουβέρτα που την εμποδίζει να πάρει αέρα......

alt
[....]
Οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν όλες τις χώρες του πλανήτη 
αλλά με διαφορετικούς τρόπους.
Οι συνέπειες τους δεν θα είναι ομοιόμορφες αλλά θα διαφοροποιούνται 
από περιοχή σε περιοχή.

Όλες οι μελέτες και τα κλιματικά σενάρια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συγκλίνουν στις διαπιστώσεις και στα συμπεράσματα τους για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Μεσόγειο. Η Μεσόγειος θα γίνει μια από τις πλέον ευπαθείς και ευάλωτες περιοχές του κόσμου, θα πληγεί εντονότερα από τους καύσωνες και την ξηρασία. Η Κρήτη λοιπόν, πρέπει να προετοιμάζεται για πολύ δυσκολότερες μέρες και καταστάσεις. Πρέπει να προετοιμάζεται για ένα μέλλον με μεγαλύτερα, θερμότερα  και  ξηρότερα καλοκαίρια, με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η μελέτη του WWF του 2005 παρουσιάζει τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο στην περίπτωση ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου. 
Το γενικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ό,τι το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου θα γίνει περισσότερο ζεστό, ξηρό και ευμετάβλητο. Οι μέρες με καύσωνα (ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμ.Κελσίου) και οι πολύ ζεστές μέρες του χρόνου θα πληθύνουν. Οι περίοδοι ξηρασίας θα επεκταθούν σε διάρκεια. Τα ακραία φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και  πλημμύρες, θα γίνουν πιο συχνά και έντονα.

Η Κρήτη λόγω της θέσης της θα είναι το νησί στο οποίο θα εμφανίζονται οι δυσμενέστερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε σχέση με τα όλα τ’ άλλα μεγάλα νησιά της Μεσογείου. Στη θέση που βρίσκεται στη Μεσόγειο η μέση αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη κατά 10% ως 20% από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και μόνο από αυτόν τον παράγοντα φαίνεται ότι η ήπια κλιματική ζώνη θα μετατεθεί βορειότερα. Το κλίμα της Κρήτη θα μετακομίσει πιο βόρεια. Στο μέλλον άλλες περιοχές θα επωφεληθούν του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κρήτης, του ήπιου κλίματος.

Δυσοίωνες προβλέψεις
[....] istologos.gr
Μας αφορά όλους
Δεν μπορούμε να αμφιβάλλομε πια … Η πορεία της κλιματικής αλλαγής είναι γεγονός αναμφισβήτητο και μετρημένο. Οι μηχανισμοί που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος είναι πια διαπιστωμένοι και σε ένα βαθμό αξιολογημένοι. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και δεν βρίσκονται μακριά μας. Η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιεί το πρόβλημα. Οι πολίτες πρέπει να αγωνίζονται και να κινητοποιούνται ώστε οι πολιτικές ηγεσίες του κόσμου να αναγκάζονται να παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς πρέπει να επανιεραρχήσουν τους στόχους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης δυσμενών επιπτώσεων και προσαρμογής στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες. Μέγιστη προτεραιότητα για την Κρήτη γίνεται η ορθή διαχείριση, η διαφύλαξη και η προστασία των φυσικών πόρων, ιδιαίτερα του νερού. Από τώρα πρέπει να φροντίζομε τον εφοδιασμό μας. Όταν θα βρούμε το πηγάδι μας ξεραμένο θα ‘ναι αργά.

Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.
Μιχάλης Κατσαρός, «θα σας περιμένω»


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ/ΜΕΛΕΤΕΣ (1) C.Giannakopoulos, M.Bindi, M.Moriondo, P.LeSagerandT.Tin, «ClimateChangeImpactsintheMediterraneanresultingfroma 2°Cglobaltemperaturerise», WWF, July 2005 (2) Εθνικό Αστεροσκοπείο, WWF Ελλάς «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», Σεπτέμβρης 2009 (3) EIB, Climate Change and Energy in the Mediterranean, 2008 (4) THE COPENHAGEN DIAGNOSIS, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου