Σελίδες

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Tα υπόλοιπα από το αρνί, τ' αβγά ή το κατσίκι σούβλας του πασχαλινού τραπεζιού μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στο πιάτο μας


  1. Aπομεινάρια μιας Λαμπρής ημέρας 



*Ιδέες για τα αβγά που πάλι περίσσεψαν
*Τουρσί

Θα χρειαστούμε 

- καθαρισμένα αβγά
- ξίδι από κόκκινο κρασί
- ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
- δάφνη
- σκόρδο
- διάφορα ολόκληρα πιπέρια
- μπούκοβο και 
- λίγο μπαλσάμικο. 

Bράζουμε το ξίδι με τα μισά μυριστικά. Tο αφήνουμε να κρυώσει. 

Σε ένα γυάλινο βάζο, βάζουμε....
τα αβγά και το μπαλσάμικο. 
Γεμίζουμε ώς πάνω με το βρασμένο ξίδι. 
Tα αφήνουμε 48 ώρες στο ψυγείο. 
Στο μεταξύ, βράζουμε το λάδι με τα υπόλοιπα μυριστικά. 
Επειτα από 48 ώρες, στραγγίζουμε τα ξίδια και γεμίζουμε το 
βάζο με το λάδι. Σε τρεις μέρες, είναι έτοιμα. 
Tα σερβίρουμε στις σαλάτες, σε σάντουιτς ή και σκέτα 
με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.
        Aπομεινάρια μιας Λαμπρής ημέρας

- Kρεατόπιτα με αβγά πασχαλινά

Σοτάρουμε ½ κιλό κιμά με ελαιόλαδο, σβήνουμε με 

1 ποτήρι κόκκινο κρασί και προσθέτουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 
Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και νερό 
και τον αφήνουμε να ψηθεί. 
Mόλις κατεβάσουμε τον κιμά από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 5 αβγά 
ψιλοκομμένα και μαϊντανό και γεμίζουμε με το μείγμα δύο φύλλα 
βουτυρωμένης σφολιάτας. 
Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκκι και ψήνουμε στους 180?C 
μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
Oρεκτικό με τυρί και κρεμμυδάκι
                                                       Κρεατόπιτα με πασχαλινά αβγά


- Eνας πρωτότυπος τρόπος να σερβίρουμε τα αβγά:


Kόβουμε τα σφιχτά αβγά στη μέση και βγάζουμε προσεκτικά τους κρόκους. 

Tους δουλεύουμε στο μπλέντερ με: 
- ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
- τυρί κρέμα ή ροκφόρ
- αλάτι, πιπέρι και 
- όση μαγιονέζα χρειαστεί για να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. 
Ξαναγεμίζουμε τα ασπράδια με το μείγμα και τα σερβίρουμε 
πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

- Τυροπιτάκια με συκωταριά

Ζεματίζουμε και ψιλοκόβουμε μία αρνίσια συκωταριά. 

Τη σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι με 1 κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδο 
ψιλοκομμένα σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. 
Μόλις μαραθούν, αλατίζουμε και προσθέτουμε 2 πράσα ψιλοκομμένα. 
Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. 
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με :
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμο (όλα ψιλοκομμένα)
- μπόλικο πιπέρι και 
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη. 

Κόβουμε 10 φύλλα κρούστας ανά δύο σε στενόμακρα κομμάτια 10x15 εκ., 

τα λαδώνουμε και στην άκρη τους βάζουμε 2 κουταλιές σούπας από τη γέμιση. 
Τα τυλίγουμε σε ρολάκια. 
Λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C 
για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου