... το αλεύρι είναι μια σκόνη η οποία προέρχεται από τα δημητριακά
και άλλες αμυλούχες πηγές τροφίμων
όπως σίκαλη,
κριθάρι,
ρύζι κ.α.
...συνήθως όμως όταν μιλάμε για αλεύρι,
εννοούμε κυρίως το σιτάλευρο,
το οποίο προέρχεται από το άλεσμα του καρπού του σιταριού,
πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο
*και μαλιστα είναι παγκοσμίως το δεύτερο σε συγκομιδή,
μετά τον αραβόσιτο.
... η ιδιαιτερότητα του σιταριού είναι ότι ολόκληρο το φυτό είναι εκμεταλλεύσιμο,
ο καρπός του χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αλευριού,
καθώς και ζωοτροφών,
αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη
για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών
και καυσίμων.
- Αλεύρι από σκληρό σιτάρι,
είναι δυνατό, πλούσιο σε γλουτένη
με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα,
το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμιά
αφού δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι.
- Αλεύρι από μαλακό σιτάρι,
με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή,
το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε κεικ και μπισκότα.
- Αλεύρι γιά όλες τίς δουλειές,
είναι μείγμα σκληρού και μαλακού σταριού
και το χρησιμοποούμε τόσο στη ζαχαροπλαστική
όσο και για να φτιάξουμε ψωμί.
- Αλεύρι ολικής αλέσως, περιέχει όλο το σπόρο του σιταριού,
το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί,
*αλλά πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλες οι διαδικασίες παρασκευής
του ψωμιού θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο...
- Αλεύρι από σκληρό σιτάρι:... ή αλλιώς σεμολίνα.
πρόκειται για το φυσικό λευκό αλεύρι,
το οποίο προέρχεται απο το μέτριο άλεσμα της καρδιάς του καρπού του σιταριού,
εχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και τη μικρότερη σε άμυλο.
- Φαρίνα, παρασκευάζεται τόσο από την άλεση σιταριού,
όσο και από τις αμυλούχες ρίζες,
ενώ σε μερικές περιπτώσεις, εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β και σίδηρο.
- Αλεύρι πού φουσκώνει μόνο του - Αλεύρι γιά όλες* τίς δουλειές,
σε αυτό το είδος του αλευριού, προστίθενται εξαρχής το αλάτι,
το μπέικιν πάουντερ
και άλλες διογκωτικές ουσίες,
το μειονέκτημά του όμως,
είναι ότι σε περίπτωση που εκτεθεί σε υγρασία,
χαλάει πολύ γρήγορα.
- Αλεύρι από καλαμπόκι *
για να φτιάξουμε αρτοσκευάσματα, το αναμειγνύουμε κυρίως με σιτάλευρο,
επειδή από μόνο του δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης,
με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει αρκετά.
- Αλεύρι από βρώμη,
δίνει μια χαρακτηριστική υγρασία στο ψωμί μας
και το συνδυάζουμε συνήθως με σιτάλευρο.
- Αλεύρι από σίκαλη,
Το ψωμί από σίκαλη θεωρείται πιο υγιεινό,
προσθήκη ακόμα και μικρής ποσότητας δίνει χρώμα στην κόρα του ψωμιού μας
και κάνει πιο μαλακή την ψίχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου