Σελίδες

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

τά κυριώτερα μπαχαρικά






                                                                                             





Κυριότερα είδη μπαχαρικών και χρήσεις


... στη μαγειρική είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν κάθε συνταγής,
 τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται
στην αρωματοποιία,
στην παρασκευή σαπουνιών,
καλλυντικών και πολλών άλλων.

Τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα μπαχαρικά, είναι αυτοφυή ή καλλιεργούνται.

Τα κυριότερα μπαχαρικά είναι :

1.-Πιπέρι.
Το γνωστότερο από τα μπαχαρικά, προέρχεται από το φυτό πέπερι,
έχει ιδιαίτερα καυστική γεύση και σχεδόν σε όλες τις συνταγές είναι απαραίτητο!
Αρωματίζει και δίνει νόστιμη γεύση στα φαγητά. Υπάρχουν 2 είδη: το μαύρο και το λευκό.

2.-Τσίλι-Καγιέν.
Προέρχονται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς των ειδών πιπεριάς
άνουμ
και φρούτεσκενς.
Δίνουν καυτερή, πικάντικη γεύση σε διάφορα φαγητά, σούπες και σάλτσες.

3.-Καυτερή- γλυκιά πάπρικα-μπούκοβο.
Από ποικιλίες πιπεριάς, μπαχαρικά χρήσιμα σε αρωματισμό φαγητών,
στην παρασκευή λουκάνικων, σαλτσών κ.λ.π.

4.-Ρίγανη.
Σημαντικό μπαχαρικό προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα και άνθη του ομώνυμου φυτού. Χρησιμοποιείται εκτός από την μαγειρική,
αλλά και ως αφέψημα κατά του βήχα.

5.-Σκόρδο.
Αποξηραμένο και τριμμένο σε σκόνη χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό .

6.-Άνηθος.
Οι χλωροί βλαστοί του φυτού χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών.

7-Δάφνη.
Τα φύλλα του δέντρου σαν φρέσκα ή αποξηραμένα
χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό κοκκινιστών, σε σούπες κ.λ.π.
 
8.Κύμινο.
Οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό φαγητών,
κυρίως πιάτων ανατολίτικης κουζίνας.

9.-Σουσάμι ή σησάμι.
Τα σπόρια του φυτού έχουν μεγάλη οικονομική σημασία,
έχουν πολλές χρήσεις στη μαγειρική,
αρτοποιία, ζαχαροπλαστική
και στην παρασκευή ελαίου,
χαλβά, ταχινιού κ.λ.π.

10.-Γαρίφαλο.
Σημαντικό καρύκευμα, προϊόν του δέντρου γαριφαλόδενδρο,
χρήσιμο για τον αρωματισμό πολλών τροφών
και με πολλές χρήσεις στη ζαχαροπλαστική, αρτοποιία.

11.-Βασιλικός.
Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας
το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου,
αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ.

12.-Δυόσμος.
Τα αποξηραμένα ή χλωρά φύλλα του φυτού έχουν χρήσεις στη μαγειρική
και στην παρασκευή αφεψήματος.

13.-Γλυκάνισο.
Τα σπόρια του φυτού χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία,
έχουν δε εξαιρετικές χωνευτικές ιδιότητες,
ακόμα έχουν χρήσεις στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών,
*απαραίτητα στην παρασκευή ούζου και τσίπουρου.

14.-Δενδρολίβανο.
Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται σαν αρωματικό
σε πολλά φαγητά,
στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση
στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.
Έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού
και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.

15.-Κανέλα.
Από τα πιο γνωστά και κοινά μπαχαρικά,
βγαίνει από το φλοιό του κανελόδενδρου και χρησιμοποιείται
στη ζαχαροπλαστική,
στα λικέρ
στη μαγειρική για τον αρωματισμό των φαγητών
και στην αρωματοποιία.

16.-Σινάπι.
Οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της* μουστάρδας.

17.-Μοσχοκάρυδο.
Οι σπόροι του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς,
με έντονο άρωμα και χρήσεις στην αρτοποιία,
ζαχαροπλαστική,
στην παρασκευή λουκάνικων,
αρωματισμό κρεατικών και άλλες.










  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου