- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
- 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- Μισό ή ένα κ.γλ. αλάτι, ανάλογα πόσο αλμυρές είναι οι ελιές σας
- 1 ½ κούπα ελιές ψιλοκομμένες μαύρες ή πράσινες, έβαλα Καλαμών
- 1 ½ κούπα χαλούμι τριμμένο
- ½ κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. δυόσμο ξερό τριμμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 γιαούρτι στραγγισμένο
- 3 αυγά
- 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
- 2 κούπες πορτοκαλάδα με ανθρακικό
- 1 συσκευασία 200 γρ. τυρί σπρεντ 5% λιπαρά
- 1 -2 κ.σ. πάστα ελιάς ανάλογα τα γουστα σας
- Διακόσμηση με φρέσκο κρεμμυδάκι, ελιές, τριμ . χαλούμι
Οδηγίες
- Στο μίξερ χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και την πορτοκαλάδα. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ελιές, το χαλούμι, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια.
- Ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν σιγά σιγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνεις ένας πηκτός χυλός.
- Λαδώνουμε τη μαφινιέρα μας και προσθέτουμε το μείγμα σε κάθε θήκη κατά τα 2/3
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 25 με 30 λεπτά και δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα αν είναι ψημένο, αν βγει υγρή , τότε αφήστε άλλα 5 περίπου λεπτά και δοκιμάζετε πάλι.
- Το ψήνετε σε προθερμαινόμενο φούρνο (180°Κ) για 40 περίπου λεπτά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 με 10 λεπτά μέσα στα ταψάκια και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για το «γλάσο» - άλειμμα ανακατεύουμε το σπρέντ με την πάστα ελιάς στην αναλογία που επιθυμούμε, το αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και αλείφουμε τα κρύα πια κεκάκια μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
- Τις ελιές τις αλευρώνουμε με 1 με 2 κ.σ. αλεύρι από το σύνολο του αλευριού, πριν τις ρίξουμε μέσα στον κάδο.
- Οι κούπες είναι δοσομετρικές ή κούπες του τσαγιού.
- Μπορεί το κέικ να γίνει και χωρίς μίξερ.
- Μπορεί να γίνει σε φόρμα με τρύπα ή ταψάκι 26αρι.
- Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερη ένταση, τότε προσθέτουμε και μ ισή κούπα φέτα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και 3-4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.
- Μπορούμε μαζί με το τυρί σπρεντ να προσθέσουμε αντί για πάστα ελιάς, πάστα λιαστής ντομάτας .
ΠΗΓΗ : mageirikesdiadromes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου