Σελίδες

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Σαρακοστιανό τραπέζι με «εκλεκτά» υπό εξαφάνιση θαλασσινά; Λέμε, όχι


Η αλιεία, εμπορία και κατανάλωση πετροσωλήνων, πίνων και αχινών (και όχι μόνο) είναι παράνομη, καταστροφική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Ο μοναδικός λόγος που συνεχίζεται είναι επειδή κάποιοι «καλοφαγάδες» 
τα ζητούν μανιωδώς.

Ώρα να σταματήσουν.

Εννιά στις δέκα ψαροταβέρνες που διαφημίζουν ανερυθρίαστα τη διάθεση παράνομων αλιευμάτων, προθυμοποιήθηκαν να μας τα σερβίρουν.Μεταξύ αυτών, γνωστά εστιατόρια ψαροφαγίας, ψαροταβέρνες στο κέντρο της Αθήνας, ουζερί σε γραφικές περιοχές του Πειραιά και του Ευβοϊκού.[...]

http://archipelago.gr/prostatevomena-idi-petrosolines-pines/
http://archipelago.gr/
- Οι «ψαράδες» με τα σφυριά και τα κομπρεσέρ
Οι πετροσωλήνες είναι ενδημικό είδος της λεκάνης της Μεσογείου.
Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ενδολιθικοί οργανισμοί,διαβιούν 
δηλαδή μέσα σε ασβεστολιθικά βράχια, καθώς εκκρίνουν υδροχλωρικό οξύ το οποίο 
διαλύει τον ασβεστόλιθο.Μέσα στα βράχια δημιουργούν τις προστατευμένες φωλιές τους 
και αναπτύσσονται. Οι αλιείς δεν έχουν τρόπο να τους αποσπάσουν και προσφεύγουν 
σε παράνομες μεθόδους: είτε σπάνε τα βράχια με σφυριά, ακόμη και κομπρεσέρ, 
είτε τα ανατινάζουν με δυναμίτες προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.[...]
Μια φαιδρή μόδα με gourmet περίβλημα
Το 2011, ο κ. Κατσανεβάκης ως ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, είχε συντονίσει τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα στην Ελλάδα. 
Τα αποτελέσματα https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/hcmr-
 δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Mediterranean Marine Science. 
Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από τους υπευθύνους 219 εστιατορίων σε 92 πόλεις. Διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ προστατευόμενα είδη οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών περιλαμβάνονται στα προσφερόμενα είδη. 
Το συνηθέστερο είναι οι πετροσωλήνες που σερβίρεται στο 22,8% των εστιατορίων 
της έρευνας, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως γύρω από τον Ευβοϊκό, 
το έδεσμα προσφέρεται στα 2/3 των επιχειρήσεων εστίασης. 
Σε follow-up έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεκάδες εστιατόρια σε 33 πόλεις στη χώρα 
συνεχίζουν να σερβίρουν ή και να αποστέλουν κατ’ οίκον πετροσωλήνες και άλλα προστατευόμενα οστρακοειδή.[...]

http://www.alieia.minagric.gr/
https://insidestory.gr/article/mayri-agora-ypo-exafanisi-thalassinon?token=A7529S5QF3&utm_source=twitter&utm_medium=post&utm_campaign=throwback&utm_content=%2Farticle%2
Fmayri-agora-ypo-exafanisi-thalassinon&fbclid=IwAR3Bwp9Ya8lHYYJPQbQDkscUp6FP4FaYjMV9DB5rDn2YDVCoxN3W25EOx-w
Θαλασσινά 
Ποιά είδη κάνουν καλό στην υγεία μας
https://i-rena.blogspot.com/2019/03/blog-post_50.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου