Υλικά (για περίπου 1.700 γρ.)
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 200 γρ. σπορέλαιο
- 300 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 180 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. μέλι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 «κούπα» πορτοκαλιού ακέρωτου
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
*Διαλύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τη σόδα στον χυμό.
*Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το
μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
*Οταν ενωθούν τα υλικά, ενσωματώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ,
ανακατεύοντας απαλά. Δεν επιμένουμε στο ανακάτεμα.
*Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι σταματάμε.
*Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
*Πλάθουμε το μείγμα σε ισομεγέθη μπαλάκια, βάρους 18 γρ. το καθένα,
και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι 2 - 3 φορές.
*Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.
*Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες).
*Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
*Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού
και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει,
συνεχίζουμε το βράσιμο για 4 - 5 λεπτά, ξαφρίζοντας την επιφάνειά του τακτικά. *Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
*Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και τότε σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα.
Τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο σιρόπι για να μην πέσει η θερμοκρασία του και μετράμε
μέχρι το 40 αν τα θέλουμε πιο σκληρά ή το 50 για να γίνουν πιο μαλακά,
ανακατεύοντας απαλά. Δοκιμάζουμε πόσο μελωμένα τα θέλουμε.
*Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο.
Προετοιμασία 35'
http://www.tovima.gr/gefsignostis/artic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου