Σελίδες

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

...το γιορτινό τραπέζι,το Savoir Vivre...

Αποτέλεσμα εικόνας για στρωσιμο τραπεζιου    
...μερικά σχόλια για το Savoir Vivre αυτών των ημερών σε σχέση με το γιορτινό τραπέζι.
Το στρώσιμο του γιορτινόυ τραπεζιού,ονομάζεται "art de la table", δηλαδή η τέχνη του τραπεζιού και πραγματικά θέλει τέχνη και μεράκι για να στρώσεις ένα όμορφο τραπέζι 
για να υποδεχτείς τους φίλους και τους συγγενείς ειδικά εάν πρόκειται για τα 
Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. 

Η εορταστική ατμόσφαιρα θέλει στολισμό, χρώματα, θέλει φαντασία! 
 Έχω δει πολλά τραπέζια διαχρονικά. Μερικά πολύ όμορφα και μερικά φρικιαστικά. 
Φωτογραφία του Vassilios D. Koutsavlis.
Μερικές μόνο παρατηρήσεις. 
Το τραπεζομάντηλο. Πρέπει να είναι άψογα σιδερωμένο. 
Για βραδινό επίσημο δείπνο το τραπεζομάντηλο πρέπει να είναι οπωσδήποτε 
ολόλευκο. Κόκκινα, με σχεδιάκια, καρό δεν πάνε σε επίσημο δείπνο. 
Να βγάλετε το καλύτερο σερβίτσιο σας. Όχι κεραμικό αλλά πορσελάνινο. 
Το λέω γιατί έχω δει και πιάτα μιας χρήσης σε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!  
Μαχαιροπίρουνα. Υπάρχουν εξαιρετικά επάργυρα. 
Μην πετάξτε στο τραπέζι τα inox. 
Ποτήρια. Απαραίτητα με ποδίσκο για το λευκό, το κόκκινο και την σαμπάνια. 
Του νερού μπορεί να είναι και σωλήνας αρκεί να είναι και αυτό κρυστάλλινο. 
Μπορεί και αυτό να είναι με ποδίσκο. Σίγουρα κρυστάλλινα ή παλιό γυαλί 
ταγιαρισμένο. 
Τα κόκκινα κρασιά καλό είναι να μπούν στο ειδικό κρυστάλλινο μπουκάλι-καράφα. 
Τα λευκά με το μπουκάλι στην θήκη τους με λίγο πάγο. 
Μια εντυπωσιακή σύνθεση με ωραία ΑΛΗΘΙΝΑ λουλούδια ή εποχιακά φυτά 
για το κέντρο του τραπεζιού θα κλέψει τις εντυπώσεις. 
Κηροπήγια. Ιδανικά ασημένια ή επάργυρα. 
...τραπέζια με χαρτοπετσέτες μες το πιάτο. Αίσχος. 
Αυτές τις γιορτινές ημέρες βγάζουμε τις παλιές λινές ή βαμβακερές πατσέτες της γιαγιάς. 
Αν δεν έχουμε γιαγιά, δεν υπάρχουμε και εμείς οι ίδιοι. 
Συγνώμη που σας το λέω. Αν δεν έχουμε υφασμάτινες πετσέτες, αγοράζουμε. 
Το Zara Home έχει εξαιρετικές. 
Οχι χαρτοπετσέτα πάντως. 
Μπύρες, αναψυκτικά κτλ σερβίρονται στα ποτήρια και τα κουτιά εξαφανίζονται 
πάνω από το τραπέζι. Δεν στιβάζονται για να σχηματίσουν Χριστουγεννιάτικο δέντρο... Όπως επίσης και τα τσιγάρα μαζί με τα τασάκια. 
Στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι, όχι πάντως πάνω στο τραπέζι που τρώμε! 
Είδα πριν μια εβδομάδα πάνω σε ένα τραπέζι τα φαγιά μέσα στα sanitas 
ταψιά μιας χρήσης. Έφριξα! Πυρέξ δεν έχετε? 
Πιατέλες? Οποιαδήποτε πιατέλα. Τσάμπα στοιχίζουν τα πυρέξ. 
Το άλλο τώρα με τα φαγιά πύργο μέσα στο πιάτο. Αίσχος. 
Αν έχουμε σούπα ως πρώτο βάζουμε πιάτο σούπας, μετά της σαλάτας/ορεκτικού 
και μετά του κυρίως. Ένα μέσα στο άλλο. 
Πώς τα βάζουμε στο τραπέζι? 
Όπως στην φωτογραφία. 

Αξίζει να σεβαστούμε τους καλεσμένους μας. 

Αυτό σημαίνει κάλεσμα και φιλοξενία. Αυτό θα θυμούνται. 
Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Αλλά προσπαθούμε. 
Δοκιμάζουμε. Μαθαίνουμε. Ξεστραβωνόμαστε. 
Προοδεύουμε ώς άνθρωποι. Φεύγουμε από τις σπηλιές και ζούμε σε σπίτια. 
 Έχουμε πάντα βοηθητικό τραπέζι. 
Δεν στιβάζουμε πάνω στο τραπέζι που τρώμε όλα αυτά που έχουμε ετοιμάσει. 
Τα βγάζουμε λίγα λίγα και με τη σειρά. Είδα πάνω σε ένα τραπέζι πεταμένα σαλάτες, τυροπιτάκια, γουρουνόπουλα, ρύζια, τζατζίκια κτλ. 
Δεν χρειάζεται αυτό το στόλισμα στο κεντρικό τρεπέζι. 
Ή στην κουζίνα ή σε βοηθητικό.
Δεν καλούμε ποτέ τους καλεσμένους μας την παραμονή του τραπεζιού. 
Ειδικά όταν τα μαγαζιά είναι κλειστά και ο καλεσμένος θα μπει στην διαδικασία να 
τρέχει και να μην φτάνει για να βρει δώρο για το τραπέζι. 
Πέραν του ότι μπορεί να έχει κανονίσει κάτι άλλο. 
Είναι και προσβλητικό μερικές φορές αν το καλοσκεφτείς...


Φιλικό δείπνο

...για ένα απλό αλλά γιορτινό δείπνο σε φίλους.
1.Βάλε τα πιάτα περίπου 5 εκατοστά πιο μέσα από την άκρη του τραπεζιού
και ευθυγράμμισέ τα με την καρέκλα.
2. Τοποθέτησε το πιάτο της σούπας πάνω από το βασικό πιάτο.
3.Το πιάτο της σαλάτας πάει επάνω και αριστερά του βασικού πιάτου και 
ακριβώς πάνω από τα πιρούνια, με το μαχαιράκι του βουτύρου επάνω του.
4. Βάλε το πιάτο του ψωμιού ελαφρά πιο έξω προς τα αριστερά και κάτω του 
πιάτου της σαλάτας, δίπλα στο πιρούνι του γλυκού.
5.Τα πιρούνια πάνε πάντα αριστερά ξεκινώντας εξωτερικά με το μικρό πηρούνι 
του γλυκού και εσωτερικά του γεύματος.
6.Τα μαχαίρια και τα κουτάλια πάνε δεξιά ξεκινώντας από έξω με το κουτάλι και 
το μαχαίρι στην εσωτερική πλευρά. Τα δοντάκια του μαχαιριού θα πρέπει να 
κοιτάζουν το πιάτο.
7.Το κουτάλι του γλυκού τοποθετείται πάνω από το πιάτο.
8.Βάλε τα ποτήρια του νερού πάνω από το μαχαίρι. Το ποτήρι του κρασιού και 
της σαμπάνιας (αν υπάρχει) πάνε πάνω από του νερού όπως βλέπεις 
στη φωτογραφία.
9. Οι πετσέτες του φαγητού πάνε στα αριστερά του πιάτου ή μέσα σε ποτήρι ή 
στο κέντρο του πιάτου.
10.Μπορείς να βάλεις καρτελάκι με το όνομα του καλεσμένου πάνω από το κουτάλι 
του γλυκού.

Επίσημο δείπνο





Σε ένα επίσημο δείπνο, η διάταξη αλλά και τα μαχαιροπίρουνα που 
χρησιμοποιούνται είναι πολλά και η διάταξή τους γίνεται 
όπως στη φωτογραφία.
Πιρούνι σαλάτας (2)
Πιρούνι δείπνου (3)
Πιρούνι γλυκού (4)
Πιάτο ψωμιού με μαχαίρι βουτύρου (5)
Πιάτο δείπνου (6)
Μαχαίρι δείπνου (7)
Κουταλάκι τσαγιού (8)
Κουτάλι σούπας (9)
Πιρούνι για κοκτέιλ (10)
Ποτήρι νερού (11)
Ποτήρι κόκκινου κρασιού (12)
Ποτήρι λευκού κρασιού (13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου