Σελίδες

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ζάκυνθος...η γεμιστή Κότα των Χριστουγέννων

[photo: Flickr / jules]
- 1 κότα - όσο πιο «χωριάτικη» τόσο το καλύτερο, αλλά γίνεται και
με συνηθισμένα βιομηχανικά κοτόπουλα.Δεν είναι το ίδιο, αλλά γίνεται.
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδο - ανάλογα με το γούστο

- κουκουνάρια 
- τα εντόσθια της κότας όλα και, αν έχουμε πολύ κόσμο, επιπλέον για να 
βγει δίπλα περισσότερη γέμιση
- μπαχάρι
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι
- κεφαλογραβιέρα (σκληρό τυρί θέλει) κομμένη σε κομμάτια μεγάλα σχετικά
- τρίμα ψωμιού, χωριάτικο - όσο πιο καλό, τόσο πιο καλά.


*Βράζουμε την κότα, αν είναι όντως χωριάτικη δεν θέλει επιπλέον λάδι, 
αρκεί το λίπος. 
Με τον ζωμό κάνουμε μια ελαφριά (λίγο ρύζι, όχι πηχτή) σούπα αυγολέμονο.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα με νερό, ξαφρίζουμε και 
βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσουν. Λίγο νερό, δεν θέλει πολύ. 
Βγάζουν και λίπος αυτά και αν η κότα έχει πλεόνασμα έχουμε κρατήσει λίγο, 
αν όχι, αφού πιουν το νερό, προσθέτουμε λίγο λάδι - όχι πολύ - και τα 
σωτάρουμε αρκετά, μαζί με κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένο, εκεί έχουμε 
και άλλα υγρά. 
Όταν έχουν τηγανιστεί επαρκώς, προσθέτουμε τα κουκουνάρια τα οποία έχουμε 
καβουρδίσει προηγουμένως, εννοείται ότι ανακατεύουμε συνεχώς. 
Μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, τέλος βάζουμε και το τυρί, θεωρητικά δεν 
έχει στεγνώσει όλο αυτό, έχει υγρά – λίγα αρωματισμένα πια –, και το λάδι. 
Τότε προσθέτουμε το τρίμμα του ψωμιού – ψίχα – και αυτό ρουφά όλα τα υγρά. 
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Γεμίζουμε την κότα, την ράβουμε ή κλείνουμε την οπή με μια πατάτα, 
και την βάζουμε στον φούρνο με πατάτες. Αν είναι του γούστου μας, 
προσθέτουμε και στις πατάτες σκόρδο, αν όχι, έτσι κι αλλιώς η γέμιση 
βγαίνει και εκτός, οπότε αρωματίζονται και αυτές.
Θέλει πολύ χαμηλή φωτιά και γίνεται λουκούμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου