Σελίδες

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά στο Δήμαρχο Βύρωνα Ακη Κατοπώδη

Φωτογραφία του χρήστη Νίκος Χαρδαλιάς.
 Εχετε θρασος τελικα κε Δημαρχε και κύριοι της σημερινης δημοτικης αρχης Βύρωνα... 
τιποτε αλλο!
Την δικη σας, ξεκαθαρη και αποδεδειγμενη πλεον ανικανοτητα και την ελλειψη 
στοιχειωδους γνωσης διαδικασιων και λειτουργιας του Δημου προσπαθειτε 
(για αλλη μια φορά) να την μεταφερετε στις παρελθουσες διοικησεις! 
Και βεβαια αυτα τα περι δηθεν ευθύνης των προηγουμενων διοικησεων(!!!) 
για να δικαιολογησετε τα κατασχετηρια σε χιλιαδες συνδημοτες μας, τα λετε σημερα, 
24 ωρες μετα τη συνεδριαση του ΔΣ! 
Δεν θα τολμουσατε να τα ισχυριστειτε πριν την συνεδριαση, γιατι θα ειμασταν εκει! 
Εμεις λοιπόν βεβαιωναμε τα παντα στην Εφορια ολα αυτα τα χρονια που αφορουσε ανεισπρακτες οφειλες δημοτων (όπως οριζει ο νομος), αφου εξαντλουσαμε καθε 
δυνατοτητα μεσα απο διαδικασιες ρυθμισεων (που εσεις προκλητικα καταψηφιζατε) 
να διευκολυνουμε την οικοθεν εισπραξη τους! 
Αλλα ποτέ, μα ΠΟΤΕ, δεν σκεφθηκαμε, δεν συζητησαμε, δεν διανοηθηκαμε να προχωρησουμε σε διαδικασιες κατασχεσεων και αναγκαστικων μετρων εις βαρος 
των πολιτων! 
Γιατι η φιλοσοφια μας, η κουλτουρα μας, οι αρχες μας, οι αξιες μας και κυρίως η 
ευθυνη μας απεναντι στην πραγματικη οικονομικη κατασταση των συνδημοτων μας 
δεν το επετρεπε! 
Και δεν ψαξαμε δικαιολογιες, δεν αναζητησαμε αλλοθι, δεν συκοφαντησαμε, 
δεν λαικισαμε! 
Δυστυχως τρια χρονια μετα και εχοντας εσεις οι ιδιοι υπερψηφισει μολις προσφατα 
τους ισολογισμους του 2013 και του 2014, αντι με γενναιοτητα να αναλαβετε την 
πολιτικη ευθυνη των αστοχων και βαρβαρων επιλογων σας, επιλεγετε να ψελλίσετε 
με περισσή μικροτητα και μικροψυχια οτι υπαρχουν ευθυνες στους προηγουμενους! 
Μας κατηγορείτε δηλαδή γιατι δεν κατασχεσαμε χρηματα, γιατι δεν δεσμευσαμε λογαριασμους, γιατι δεν βαλαμε το μαχαιρι στο λαιμο στους συνδημοτες μας! 
Ντροπη κε Δημαρχε! Ντροπη! 
Και μη συνεχισετε σε αυτο τον κατηφορο ανευθυνοτητας και παραπλανητικων και προσβλητικων μισολογων γιατι θα με αναγκασετε να αναθεωρησω την σταση μου, 
την προσεγγιση μου και ισως και πολλες αποφασεις μου σε σχεση με την 
ενασχοληση μου με τα Δημοτικα πραγματα της πολης μας! 
Η μεχρι σημερα ανοχη μου δεν ειναι αδυναμια, ειναι επιλογη συνεπειας και ευθυνης , 
να το θυμαστε...

Νίκος Χαρδαλιάς
https://www.facebook.com/nikos.hardalias.attiki/photos
/a.1531609536881674.1073741830.115093111866664/1856690754373549/?type=3&theater 


Δήμαρχος Βύρωνα: 
«Για αμαρτίες των παρελθουσών διοικήσεων πολλοί συμπολίτες μας 
σήμερα βρίσκονται σε δύσκολη θέση»
Δήμαρχος Βύρωνα: «Για αμαρτίες των παρελθουσών διοικήσεων πολλοί συμπολίτες μας σήμερα βρίσκονται σε δύσκολη θέση»
Επιστολή του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη προς τους πολίτες του Βύρωνα:

«Aνάλγητος ο Δήμος Βύρωνα, μνημονιακότερος των μνημονιακών, ο Δήμαρχος, στέλνει κατασχετήρια στους δημότες για χριστουγεννιάτικο μποναμά, τον κατήφορο ακολουθεί ανενδοίαστα κι η δημοτική παράταξη. Κάτι πάει στραβά στο «βασίλειο» του Κατωπόδη. Είναι όμως έτσι;
Τα γεγονότα:
Τις τελευταίες ημέρες στάλθηκαν από την ταμιακή υπηρεσία του δήμου Βύρωνα κατασχετήρια σημειώματα αναγκαστικής είσπραξης μέσω τραπεζών, για ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές πολιτών προς τον δήμο Βύρωνα, χρονολογούμενες πριν από το 2013.
Ξέσπασαν φυσικά διαμαρτυρίες από ενδιαφερόμενους πολίτες, καθώς και από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες βρήκαν στο θέμα πρόσφορο έδαφος για κομματικό και πολιτικό όφελος.
Μάλιστα, η αντιπολίτευση αποδίδει όλες τις ευθύνες προσωπικά στον δήμαρχο και την αιρετή διοίκηση του δήμου, αν και –όπως όλοι οι θητεύσαντες αυτοδιοικητικοί γνωρίζουν– πρόκειται για διοικητική ενέργεια της Οικονομικής Υπηρεσίας και της ταμία, που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αιρετής διοίκησης.
Βεβαίως, η αιρετή διοίκηση και ο Δήμαρχος έχουν την ευθύνη του ελέγχου των υπηρεσιών και κανείς από μας, σε καμία περίπτωση, δε εγώ προσωπικά, δεν απεκδυόμαστε αυτής της ευθύνης. Και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που και εμείς θέτουμε και ήδη διερευνούμε πολιτικά και θα προχωρήσουμε και σε διοικητική διερεύνηση, εφόσον χρειαστεί.
Γνωρίζουμε ήδη, και δεν είναι ευχάριστο για πολλές πλευρές, ότι η ταμιακή υπηρεσία του δήμου δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών για πολλά χρόνια.
Γιατί άραγε; Αμέλεια, άγνοια, αδιαφορία; Ή μήπως οι λαϊκίστικες και επιπλέον ψευδείς πελατειακές υποσχέσεις «σβησίματος» των οφειλών των δημοτών απ’ όλες τις προηγούμενες διοικήσεις άφησαν το ίχνος τους τόσο στους οφειλέτες που κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου, νομίζοντας ότι «τακτοποιήθηκαν» τα θέματά τους, αλλά και στις υπηρεσίες... Διότι όχι μόνο δεν σβήστηκαν κλήσεις και άλλες οφειλές από αυτούς που έδωσαν τέτοιες υποσχέσεις –και δεν είμασταν εμείς, όπως όλοι γνωρίζουν– αλλά και οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων προηγούμενων διοικήσεων περί διαγραφής χρεών δημοτών δεν είχαν καμία νομική ισχύ, καλώς ή κακώς, έθρεψαν όμως ελπίδες, δυστυχώς φρούδες.
Κι έτσι φτάσαμε στον Ιούνιο του 2017, όπου το ελεγκτικό συνέδριο προέβη σε κατασταλτικό έλεγχο εσόδων, σημειώνοντας τη μη τήρηση από την πλευρά του δημοτικού ταμία της προσωπικής υποχρέωσής του –που ενέχει διοικητική και οικονομική ευθύνη– για επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Άμεσες ενέργειες
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Οικονομική Υπηρεσία αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα διευκόλυναν τους δημότες και ταυτόχρονα θα την κάλυπταν.
1. Έστειλε ειδοποιητήρια στους ενδιαφερόμενους, καλώντας τους να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Σκουρλέτη για να διακανονίσουν με 100 δόσεις τις οφειλές τους. Πολλοί ανταποκρίθηκαν και διακανόνισαν το χρέος τους έως τις 30 Νοεμβρίου.
2. Εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διαγραφή οφειλών για όσους δημότες προέβαλαν ενστάσεις για λαθεμένες χρεώσεις, όπως και τις διαγραφές προσαυξήσεων για όσους απέδειξαν ότι δεν πήραν τα ειδοποιητήρια λόγω αλλαγής διεύθυνσης.
3. Μόνον ύστερα από αυτές τις ενέργειες, έστειλε, όπως ήταν υποχρεωτικό, τα κατασχετήρια σημειώματα για δέσμευση λογαριασμών στις αρχές Δεκεμβρίου. Εδώ να σημειωθεί ότι, ως γνωστόν, επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα, καθώς και ακατάσχετοι λογαριασμοί δεν κινδυνεύουν, πέρα από ένα προσωρινό μπλοκάρισμα στην κίνησή τους.
4. Τέλος, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, η διοικούσα παράταξη, αποδεχόμενη πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για να αρθούν προσωρινά οι δεσμεύσεις των λογαριασμών έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να έχουν οι οφειλέτες ένα εύλογο περιθώριο για τον διακανονισμό της οφειλής τους. Ευελπιστώντας, βέβαια, ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το καλό των δημοτών και του δήμου μας θα υπερψηφίσουν την πρόταση.
Να είμαστε ειλικρινείς.
Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τη διοίκηση του δήμου, όχι επειδή μας χαλάει τη φήμη και το πολιτικό μας μέλλον, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Είναι δυσάρεστη και εξοργιστική, επειδή για αμαρτίες του παρελθόντος, των παρελθουσών διοικήσεων για την ακρίβεια, πολλοί συμπολίτες μας σήμερα βρίσκονται ξαφνικά –όχι όμως και απροσδόκητα, σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να συνομολογήσουμε– σε δύσκολη θέση, κι αυτό χρεώνεται αντικειμενικά στο χρονικό της δικής μας δημοτικής αρχής.
Όμως δεν αποδιώχνουμε την ευθύνη στη δυσκολία, ακόμη κι αν το μέγεθος της ασύγγνωστης αμέλειας ή και ιδιοτέλειας άλλων εμφανίζεται μεγαλύτερο απ’ αυτό που εξαρχής υποπτευόμαστε.
Το αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε με τόλμη, εντιμότητα και ειλικρίνεια.
Δεν θα κολακέψουμε τους πολίτες λέγοντας ότι όλα τα χρέη είναι άδικα, κι ας μην είναι η ανύπαρκτη δική μας δημοτική αστυνομία που έβαζε τις κλήσεις.
Δεν αποδεχόμαστε τον συμψηφισμό όλων των χρεών, «απ’ όπου κι αν προέρχονται», για λόγους μικρόψυχου και κοντοπρόθεσμου πολιτικού οφέλους. Δεν υποστηρίζουμε τη συλλήβδην διαγραφή των οφειλών όλων, αυτών που δεν πλήρωσαν π.χ. το μερίδιό τους για να εγκατασταθούν σύγχρονες αποχετεύσεις ή εκείνων που επί χρόνια δεν πλήρωναν το τέλος των τραπεζοκαθισμάτων. Για να υπάρχουν οι υπηρεσίες του δήμου προς τους δημότες, θα πρέπει και οι δημότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, φυσικά αναλογικά και σε πλαίσιο ανταποδοτικότητας και στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μας ενδιαφέρει η εξυγίανση των λειτουργιών του δήμου μας σε όσα εμπόδια και αν προσκρούει. Σ’ αυτό το έργο μένουμε αμετανόητα πιστοί, με κάθε κόστος, και καλούμε όλους τους δημότες και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να συμβάλουν δημιουργικά, με τεκμηριωμένη κριτική και σοβαρές προτάσεις.»
~
Η συγκεκριμένη επιστολή έχει δημοσιευθεί στην τοπική εφημερίδα «POLIS»
πηγή της πληροφορίας http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=7737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου