Σελίδες

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

...μαύρο ρύζι...

Φωτογραφία του χρήστη H Τσελιγκοπούλα Λάρισα.
Μπορεί κάποτε το μαύρο ρύζι να ήταν απαγορευμένο για τον πολύ κόσμο και
να προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην τάξη των ευγενών της Κίνας, 
ωστόσο στις μέρες μας χρησιμοποιείται όχι μόνο στις ασιατικές χώρες, 
αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, και καταναλώνεται από τους πάντες. 
Το μαύρο ρύζι καλλιεργείται στις ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά. 
Λαμβάνεται από την κορυφή ενός χόρτου και μετά τη συλλογή του από αυτά 
περνάει από επεξεργασία ψησίματος. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σχετικά 
με την διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού αποδείχτηκε περίτρανα πως είναι 
ένα τρόφιμο πάρα πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. 
Αποτελεί μάλιστα μια εξαιρετική τροφή, ιδιαίτερα πολύτιμη για τον οργανισμό
πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές απέδειξαν πως τελικά το υποτιμημένο μαύρο ρύζι αποτελεί ένα superfood και θα έπρεπε να βρίσκεται στη διατροφή όλων. 
Το μαύρο ρύζι περιέχει ανθοκυανίνες 
και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ποσότητα. 
Οι ανθοκυανίνες είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται και σε 
πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι εκείνη που τους χαρίζει το έντονο 
κόκκινο χρώμα τους. Η κόκκινη πιπεριά, τα μούρα και οι φράουλες είναι μόνο 
μερικές από τις τροφές που περιέχουν τις πολύτιμες αυτές ανθοκυανίνες. 
Οι ανθοκυανίνες αποτελούν ασπίδα προστασίας του οργανισμού από εκφυλιστικές 
νόσους όπως είναι ο καρκίνος. 
Αποτρέπουν τη δέσμευση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου και την δημιουργία 
βλαβών στο DNA, στα οποία οφείλεται η δημιουργία καρκινωμάτων.
Το μαύρο ρύζι φαίνεται να έχει σημαντική αποτοξινωτική ιδιότητα. 
Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μαύρου ρυζιού μπορεί να βελτιώσει 
την αποτοξίνωση του οργανισμού μας και την αποσυμφόρηση του συκωτιού μας 
από τοξίνες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Το μαύρο ρύζι όπως και όλα τα ολικής άλεσης δημητριακά είναι ψηλής 

περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. 
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τα φουσκώματα, 
και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος όπως και συμβάλουν 
στη τακτική λειτουργία του εντέρου. 
Επίσης, οι φυτικές ίνες προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού μετά το φαγητό 
συνεπώς βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. 
Έτσι, η κατανάλωση του είναι πολύ πιο ωφέλιμη και έχει προληπτική δράση κατά 
της παχυσαρκίας σε σύγκριση με την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών.
Σημαντική είναι επίσης η δράση του μαύρου ρυζιού στον έλεγχο του διαβήτη. 

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στο 
μαύρο ρύζι επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, 
και έτσι ο έλεγχος του διαβήτη είναι πιο εφικτός .
Όπως και οι άλλες ποικιλίες ρυζιού, το μαύρο ρύζι δεν περιέχει γλουτένη. 
Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλα τα προϊόντα σιταριού, σίκαλης, 
και κριθαριού και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν αλλεργία η δυσανεξία 
σε αυτήν. 
Συνεπώς είναι ένα δημητριακό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να 
καταναλωθεί ευρέως χωρίς να προκαλεί προβλήματα υγείας και ενοχλήσεις. 
Λόγω του ότι το μαύρο ρύζι είναι ανεπεξέργαστο και πυκνότερο από το λευκό ρύζι, 
χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. 
Μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο μας σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κρύο πιάτο 
σε σαλάτα.
*με πληροφορίες και από http://www.health-fitness.gr/%CF%84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου