Κριθάρι
~*~Αν και αρχαίος καρπός...
έχει παραμεληθεί για χρόνια από τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις...
σιγά-σιγά, όμως, κερδίζει έδαφος στον χώρο της γαστρονομίας και γίνεται
ένας ξεχωριστός γκουρμέ καρπός.
- Το κριθάρι δεν είναι απλώς ένα σιτηρό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,
αλλά είναι πλούσιο και στις δύο κατηγορίες φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες.
- Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο κριθάρι παρέχουν τροφή
για τα ευεργετικά βακτήρια του παχέος εντέρου...
αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα «καλά» βακτήρια μπορούν να παραγκωνίσουν
τα βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες στον εντερικό σωλήνα.
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
- Παρέχει υψηλές ποσότητες τοκοτριενολών, που αποτελούν τη
«σούπερ» μορφή της βιταμίνης Ε, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C.
- Μας δίνει λιγνάνες, φυτοχημικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.
- Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου,
φωσφόρου και ψευδαργύρου.
Έχει σχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων σε φλεγμονώδεις
νόσους του εντέρου -ελκώδης κολίτιδα-.
...κριθαρένιο ψωμί, παξιμάδι, κριθαροκουλούρα
και γενικότερα κρίθινα προϊόντα ολικής άλεσης.
- Μουλιάζοντάς το στο νερό για 8 ώρες,
μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό νόστιμες σούπες
*αντικαθιστώντας το ρύζι ή να το βάλουμε στις σαλάτες μας.
Κεφίρ
Kefir - Κεφίρ Προέλευση : Το κεφίρ ή ορός του γάλακτος είναι ένα
παρασκεύασμα που μοιάζει με υγρό γιαούρτι. Η καταγωγή του είναι από την
περιοχή του Καυκάσου και συνηθίζεται να πίνεται στην περιοχή των
Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής.Παρασκευάζεται παραδοσιακά από γάλα
κατσίκας ή πρόβειο, μπορεί όμως να παρασκευαστεί και από γάλα αγελάδας.
Προστίθεται στο φρέσκο γάλα η ειδική μαγιά, η οποία ζυμώνει τα σάκχαρα
του γάλακτος και παράγεται το κεφίρ. Η λέξη κεφίρ προέρχεται μάλλον από
την τουρκική λέξη « keif » που σημαίνει «να αισθάνεσαι καλά», προφανώς
από το αίσθημα που δοκιμάζει κανείς όταν το γευτεί. Ειναι προβιοτική
τροφή υψηλής βιολογικής αξίας.
Aν και βασίζεται στο γάλα, το κεφίρ είναι κατάλληλο για όσους έχουν
δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστη ποσότητα, ενώ ένα μέρος
της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του
κεφίρ στο έντερο.
Tι έχουν δείξει οι έρευνες
• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων, αλλά και γενικά των
τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, και επαναφέρει τη
φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
• Έχει διουρητικές ιδιότητες.
• Tα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
• Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες
(διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος
που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του), ιδανικό για όσους
αθλούνται.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.
- Είναι εύπεπτο... οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ
καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος,
έτσι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
- Βοηθά στην απώλεια βάρους.
- Έχει χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
- Είναι ευεργετικό κατά της δυσκοιλιότητας.
- Συμμετέχει στον έλεγχο της χοληστερίνης και του σακχάρου.
- Βοηθά στη θεραπεία της κολίτιδας και της διάρροιας.
Προζύμι
Η μέθοδος του προζυμιού ή ξινής ζύμης ή φυσικής ζύμης είναι
η αρχαιότερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το φούσκωμα του ψωμιού.
Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών.
- Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν ευεργετικές ιδιότητες
στο προζύμι που αποδίδονται κατά βάση στην περιεκτικότητά του
σε μικροοργανισμούς...
... τό ψωμί με προζύμι οδηγεί σε πολύ πιο ομαλή αύξηση
των επιπέδων σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με το ψωμί με μαγιά...
αυτή η επίδραση κρατάει για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση ψωμιού,
σαν φάρμακο που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη
και έτσι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορούν
πολύ πιο εύκολα να τρώνε ψωμί με προζύμι.
=Μια τροφή χαρακτηρίζεται άτυπα ως «υπερτροφή» όταν σε μικρή ποσότητα
καταφέρνει να συγκεντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών που ο ανθρώπινος
οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει,
αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έναν αξιόλογο σύμμαχο της υγείας μας...
Σκόρδο
... θεωρείται ότι είναι μια εξαιρετική υπερτροφή.
... η χρήση των ευεργετικών ιδιοτήτων του σκόρδου χάνεται στα βάθη των αιώνων...!!!
= Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την ευρέος φάσματος
αντιβακτηριδιακή δραστικότητα του σκόρδου το 1858,
γεγονός που του προσέδωσε τον πολυθρύλητο χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης».
= Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής,
χρησιμοποιούσε το σκόρδο για τη θεραπεία λοιμώξεων και την ελάττωση του πόνου.
= Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου,
καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα,
έχουν αποδοθεί στην ουσία αλισίνη.
=*= Ωστόσο, οι ευεργετικές του δράσεις *δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε όλες τις μελέτες...
...οι μεγάλες ποσότητες σεληνίου και βιταμινών Α και C που περιέχει,
το σκόρδο τονώνει την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού.
- Ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, φώσφορος,
κάλιο και οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β6 συγκαταλέγονται στη θρεπτική του αξία.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
αυξάνοντας την παραγωγή της ιντερφερόνης (αντιιική ένωση),
η οποία βελτιώνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.
- Τόσο το φρέσκο όσο και το αποξηραμένο σκόρδο έχει φανεί ότι συμβάλλουν
στην ελάττωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
- Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου
επιβραδύνει τη γήρανση της αορτής και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητάς της
έχει, επίσης, αντιθρομβωτική δράση.
- Άλλο ένα πλεονέκτημα του σκόρδου είναι οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες...
για να επωφελούμαστε όμως στο μέγιστο βαθμό από αυτές,
πρέπει να το καταναλώνουμε φρέσκο.
-*- Εικάζεται ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου