Σελίδες

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κορμός ψυγείου κάστανο


recipe image




        Συστατικά
  • 400 γρ κρέμα κάστανου
  • 200 γρ βούτυρο
  • 80 γρ άχνη
  • 4 κ.σ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • 2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • λίγα κάστανα βρασμένα
         ΓΛΑΣΟ
  • 150 γρ κουβερτούρα
  • 60 γρ βούτυρο
  • 80 γρ άχνη
  • ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
  •  μαρόν γλασέ
  • νιφάδες κουβερτούρας
        Οδηγίες
  1. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ν'αφρατέψουν και προσθέτουμε το κονιάκ, το λάδι και την κρέμα κάστανου. Αν δεν έχουμε κρέμα κάστανου την φτιάχνουμε μόνοι μας,(δείτε παρακάτω).
  2. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και καλύπτουμε το εσωτερικό της με μεμβράνη (πάτο και πλαϊνά).Στρώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας και κάνουμε μια στρώση με τα βρασμένα κάστανα ολόκληρα ή χοντροκομμένα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
  3. Σε μπεν-μαρί  φτιάχνουμε το γλάσο, ανακατεύοντας μαζί τα υλικά.
  4. Αφού παγώσει η κρέμα, ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.  Ρίχνουμε το γλάσο να πάει παντού και διακοσμούμε με τα μαρόν γλασέ και τις νιφάδες σοκολάτας.
  5. ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ:1ος τρόπος: Βράζουμε κάστανα μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ και μετά τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και την κάνουμε όσο γλυκιά θέλουμε.
  6. 2ος τρόπος: Βράζουμε 500γρ κάστανα μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 50ο γρ νερό,750 γρ ζάχαρη και βανίλια να βράσουν. Βράζουμε μέχρι το σιρόπι γίνει διάφανο. Βάζουμε τα 3\4 του σιροπιού στο μπλέντερ μαζί με τα κάστανα και πολτοποιούμε. Ενσωματώνουμε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι και σιγοβράζουμε για λίγη ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 σφηνάκι κονιάκ και ανακατεύουμε. Μπορούμε να γεμίσουμε αποστειρωμένα βάζα και να αποθηκεύσουμε την κρέμα.
         Λίγα μυστικά ακόμα
 
-Αν θέλουμε φτιάχνουμε παντεσπάνι και το βάζουμε πάνω από την κρέμα,
πριν τη βάλουμε στο ψυγείο,
έτσι, όταν αναποδογυρίσουμε τον κορμό να είναι η βάση του.
Εγώ τα έκανα σε ατομικά φορμάκια, 
ενώ μπορούμε να κάνουμε και πιο μικρά σαν σοκολατάκια. 
-Αφού πρώτα παγώσουμε πολύ καλά την κρέμα, 
παίρνουμε μικρή ποσότητα και την κάνουμε μπαλίτσα,
την καρφώνουμε σε ένα πιρούνι ή σε καλαμάκι και τη βουτάμε στο γλάσο. 
-Στερεώνουμε κάπου ώστε να μην ακουμπάει κάτω το σοκολατάκι 
και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν τα βάλουμε σε χαρτάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου