Σελίδες

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ακατμάδες Θράκης....ένα ξεχωριστό Θρακιώτικο φαγητό, που τα παλιά χρόνια ....

recipe image

...χόρταινε όλη την οικογένεια. 

Επειδή το φαγητό ήταν δύσκολο και οι γυναίκες τότε πήγαιναν και στα χωράφια,
 ετοίμαζαν τους ακατμάδες αποβραδίς, μαζευόταν παρέα οι γυναίκες της γειτονιάς 
και βοηθούσαν την νοικοκυρά, έψηναν και έκοβαν με τραγούδια, χωρατά και μασάλια. 

Έτσι την άλλη μέρα που γυρνούσαν απ το χωράφι έκαναν το κοτόπουλο 

και περίχυναν τους ακατμάδες. 
Από τόπο σε τόπο στην Θράκη διαφέρει και το άπλωμα του ακατμά, 
άλλοι τα κομμάτια τα έστρωναν οριζόντια και επάνω το κοτόπουλο ψιλοκομμένο 
χωρίς κόκκαλα και από επάνω σκέπαζαν πάλι οριζόντια με ακατμάδες 
και φυσικά μετά το έψηναν.
-------------------------------

*Συστατικά :


~Για τις λαλαγγίτες (κρέπες):
- 2 ποτηρια νερο
- 1 1/2 ποτηρι αλευρι
- αλατακι
~ Για το κοτόπουλο:
ενα μετριο κοτοπουλο τεμαχισμενο σε μικρα κομματια
- 2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
- 1 1/2 κρασοποτηρο λαδι
- ντοματα σπιτικη η ντοματακια ψιλοκομμενα
- αλατι
- μαυροπιπερο
- κοκκινο καυτερο πιπερι
- 2 ποτηρια νερο
                                    
*Οδηγίες:
1-Για τις λαλαγγίτες: Αφου καψουμε καλα το σατς (στρογγυλη πετρα πανω 
στην οποια ψηνουμε τις λαλαγγιτες μας), ανακατευμε καλα τα υλικα για τον χυλο μας. 
Με ενα φλυτζανακι του καφε ριχνουμε τον χυλο πανω στην πετρα και ψηνουμε 
τις λαλαγγιτες μας οπως ακριβως κανουμε με τις κρεπες στο τηγανι.
Αφου τις ψησουμε και κρυωσουν καλα, τις βαζουμε την μια επανω στην αλλη με λιγο 
αλευρακι αναμεσα για να μην κολλησουν και τις κοβουμε σε τετραγωνα κομματακια,
σ ενα μετριο ταψακι τις στρωνουμε ορθιες την μια διπλα στην άλλη.

2- Για το κοτόπουλο: Κοβουμε το κρεμμυδι μας μεσα στην κατσαρολα με το λαδι 

και τσιγαριζουμε, ριχνουμε τα κομματια του κοτοπουλου και συνεχιζουμε το τσιγαρισμα, 
σβηνουμε με την ντοματα μας, ριχνουμε το αλατοπιπερο και το νερο 
και το αφηνουμε να βρασει.
Όταν τελειωσει το βρασιμο, θελουμε αρκετο ζουμακι στην κατσαρολα μας για 
να φουσκωσουν οι λαλαγγιτες μας

3- Στο ταψί: 

αφου εχουμε ετοιμο και γεματο το ταψι μας με τις κομμενες λαλαγγιτες βαζουμε 
με προσοχη επανω τα κομματια του κοτοπουλου και ριχνουμε ολο το ζουμακι του 
φαγητου μας, αναβουμε τον φουρνο μας στους 200 βαθμους και περνανε για 
15 λεπτα το φαγακι μας απο ενα μικρο ψησιμο (παλια δεν το εψηναν το εριχναν 
μονο επανω και περιμεναν μεχρι να τραβηξει ολα το ζουμακι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου