Σελίδες

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

“Κλινικά “νεκρές” σχεδόν οι μισές μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα


Συγκεκριμένα, σε σύνολο 746 μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι 58 χαρακτηρίζονται με χρηματοοικονομικούς όρους ως «ζωντανές-νεκρές», καθώς ουσιαστικά «φυτοζωούν»
με δανεισμό, αυξάνοντας διαρκώς τα χρέη τους, οι 79 εκτιμάται ότι μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν, οι 78 καταγράφονται ως μέτριου ρίσκου και οι 139 ως υψηλού.Οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις
*Μεταξύ των επιχειρήσεων που μελετήθηκαν -στο πλαίσιο μιας έρευνας «πόρτα – πόρτα», η οποία διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο και τιτλοφορείται «Η μεταποίηση της Β. Ελλάδας προς το 2020»- υπάρχουν πάντως και οι εξαιρετικά δυναμικές: μεταξύ αυτών, οι 17 περιλαμβάνονται ανάμεσα στις κορυφαίες του κλάδου τους παγκοσμίως και χαρακτηρίζονται ως «ανταγωνιστικές δυναμικά αναπτυσσόμενες», οι 75 καταγράφονται ως «ανταγωνιστικές με προοπτική ανάπτυξης» και στην περίπτωση 146 η ανταγωνιστικότητα θεωρείται ως σταθερή.
*Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος ανήκουν στις κατηγορίες της «ευκαιριακής» (25), μέτριας (40) και μονοδιάστατης/αντιφατικής ανταγωνιστικότητας (89). Για την κατάταξή τους ελήφθησαν υπόψη τρία κριτήρια: η μέση ετήσια μεταβολή του κύκλου εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 2000-2017, ο βαθμός απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων και ο λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA, όπως εξήγησε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο διευθυντής Μελετών και Τεκμηρίωσης του ΣΒΒΕ, δρ Χρήστος Γεωργίου.Ανενεργές επτά στις δέκα μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης
*Επιπλέον, για τις ανάγκες της μελέτης του φαινομένου της αποβιομηχάνισης καταγράφηκε το ποσοστό των ενεργών και ανενεργών επιχειρήσεων, τόσο σε οργανωμένους υποδοχείς (βιομηχανικές περιοχές), όσο και σε συνολικό επίπεδο, για το διάστημα επίσης 2000-2017. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στον Νομό Θεσσαλονίκης, από το σύνολο των ΑΕ και ΕΠΕ, ενεργές είναι μόλις το 31% και ανενεργές σχεδόν επτά στις δέκα (ποσοστό 69%). «Αυτό οφείλεται στη δραματική συρρίκνωση κλάδων όπως η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση, ο κλάδος του ξύλου και του επίπλου, των εκδόσεων και των γραφικών τεχνών, κτλ», εξήγησε ο δρ Γεωργίου.
*Ο νομός Κιλκίς παρουσιάζει για το ίδιο διάστημα το μικρότερο ποσοστό ενεργών ΑΕ και ΕΠΕ (28%), γεγονός που επίσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κυριολεκτική εξαφάνιση του κλάδου της ένδυσης στο συγκεκριμένο νομό.
*Σε Πιερία και Ημαθία το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων στην Κ. Μακεδονία. Αντίθετα, η Πιερία και η Ημαθία από την Κεντρική Μακεδονία είναι οι δύο νομοί με το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων, της τάξης του 77% και 76% αντίστοιχα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η Καστοριά πρωταγωνιστεί, με ποσοστό 69%. Τα Ιωάννινα σημειώνουν το υψηλότερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων στην Ήπειρο (60%), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρωταγωνιστεί η Ξάνθη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 69%.

*https://odosdrachmis.gr/?p=27132&fbclid=IwAR2PcxpM8JwF6HT_VvjolmMqj8BqBjs9XGX6gLEIEnzQwTsNK2NBTrB3LX4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου