...η αξιολόγηση των εστιατορίων ήταν και φέτος μια επίπονη διαδικασία.
Από την περασμένη άνοιξη οι μετακινήσεις και τα ταξίδια ήταν διαρκείς
και οι δοκιμές πιάτων χιλιάδες, μέχρι την τελική ετυμηγορία.
28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με έναν ή δύο Χρυσούς Σκούφους το βράδυ της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου,στο κατάμεστο Grand BallRoom του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, πιστοποιώντας μια συνεχή γαστρονομική άνοδο όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια,
με έμφαση στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.
*Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν σε
μια λαμπερή τελετή, την οποία θα θυμούνται για καιρό οι προσκεκλημένοι
όχι μόνο για τα 28 κορυφαία εστιατόρια του 2019 αλλά και για το πρωτόγνωρο dîner de gala στο οποίο δεν πρωταγωνίστησαν μόνο εξαιρετικές υψηλού επιπέδου γεύσεις του αστεράτου Ιταλού σεφ Davide Scabin, αλλά και σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το… Διάστημα.
*Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια.
Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο
της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.
Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28.
Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα
των πρώτων υλών,η πρωτοτυπία τους,η μαγειρική τεχνική των σεφ,η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική
εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων
των επιμέρους στοιχείων.
*Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι
Michelin και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια
του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι,έξω από το Τορίνο,συμπλήρωσε με την
παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ
που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Scabin θεωρείται από τους πλέον ρηξικέλευθους Ευρωπαίους σεφ, ένας καλλιτέχνης με τρομερό χιούμορ και έντονη προσωπικότητα που
αντανακλάται στο πραγματικά ιδιαίτερο μαγειρικό του στυλ.
Το δείπνο που ετοίμασε και παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ήταν
ίσως το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στην ιστορία του θεσμού.
Σπάζοντας με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα
μέσα στο οποίο κρυβόταν αστακός και χτένια
με την υπογραφή του Davide Scabin.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι 300 περίπου προσκεκλημένοι
αντίκρισαν με έκπληξη ένα νυστέρι και ένα σφυρί να βρίσκονται
στη θέση των μαχαιροπίρουνων. Η έκπληξη τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πληροφορήθηκαν από τους παρουσιαστές πως το δείπνο
θα ακολουθήσει την Up & Down σειρά-σήμα κατατεθέν της
φιλοσοφίας του Scabin, που θέλει τα κυρίως πιάτα να
σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος.
Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν
το εμβληματικό Cyber Eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι και βότκα),
απόλαυσαν με το χέρι (!) φιλέτο από την ιδιαίτερη ράτσα Fassona,
έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν αστακό
και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα...
Ανοίγοντας τα διαστημικά λαζάνια.
...με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει
σε συμφωνία με τη ΝΑSA για τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο
κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το επιδόρπιο, «Καραμελωμένο μήλο με
παγωτό ρούμι και σταφίδες» συνοδεύτηκε από το Macallan Double
Cask 12 Years Old, ένα κορυφαίο malt ουίσκι που ωριμάζει σε βαρέλια αμερικανικής δρυός.
Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν του φημισμένου οίκου Antinori
από την Τοσκάνη ενώ τα premium νερά S.Pellegrino και Acqua Panna,
όπως πάντα τα τελευταία δέκα χρόνια στα δείπνα των Χρυσών Σκούφων, ταίριαξαν απόλυτα με τις υψηλές γεύσεις, ειδικά φέτος που η
ιταλικότητα τους συνάντησε το ταμπεραμέντο του… συμπατριώτη τους σεφ.
Τα amuse bouche από τον executive chef της
«Μεγάλης Βρετανίας».
*Κατά τη διάρκεια της απονομής οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα amuse bouche, τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά
της Barilla. Το δείπνο έκλεισε με φαντασμαγορικό τρόπο όταν εκατοντάδες μπαλόνια εμφανίστηκαν στα τραπέζια των προσκεκλημένων
έχοντας στην άκρη τους τις mignardises με τρεις εξαιρετικές γεύσεις
παγωτών Mövenpick.
Ακολούθως σερβιρίστηκαν δυο μοναδικές ποικιλίες premium καφέ,
η Nepal Lamjung και η Kenya Milima, δημιουργημένες από τη
Nesspresso ειδικά για βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.
*Σε κάθε τραπέζι ήταν τοποθετημένο ένα τάμπλετ με πληροφορίες
για το μενού, τον σεφ Davide Scabin αλλά και την cloud εφαρμογή
Cardlink Maitre, την καινούργια υπηρεσία της Cardlink που λύνει τα
χέρια των επαγγελματιών της εστίασης.
Οι συνδαιτυμόνες είχαν επίσης τη δυνατότητα, στο τέλος του δείπνου,
να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο από τα 6 πιάτα του Davide Scabin.
Τα βραβεία "Χρυσοί Σκούφοι 2019":
Etrusco Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside,Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Fresco,Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
**Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο
«Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης http://www.xaroupi.gr/
- huffingtonpost.gr/entry/chresoi-skoefoi-2019-aeta-einai-
ta-kaletera-estiatoria-tes-elladas_gr_5c6c249ee4b01cea6b89ce24
- https://www.news247.gr/food/chrysoi-skoyfoi-2019-kalytera-
estiatoria-athinas-elladas.6695567.
- https://www.xrysoiskoufoi.gr/awards/best_greek_restaurants.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου