Υλικά:
- λάδι για τηγάνισμα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ή όσο πάρει
- 3 φλιτζάνια νερό
για τη γέμιση:
για τη γέμιση:
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν θα φτιάξουμε πιροσκί με πατάτα)
- 4 πατάτες ή 250 γραμμάρια φέτα ή 300 γραμμάρια κιμά ανάμεικτο
- για τα πιροσκί με κιμά θα χρειαστούμε επιπλέον 3 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας, μαϊντανό και 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- για τα πιροσκί με κιμά θα χρειαστούμε επιπλέον 3 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας, μαϊντανό και 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
-Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι
-Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό
-Ανοίγουμε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, ανακατεύοντας με το χέρι μας αργά και κυκλικά
-Προσθέτουμε το αλάτι
-Ζεσταίνουμε το νερό το προσθέτουμε στη ζύμη και ζυμώνουμε
-Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει
-Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό
-Ανοίγουμε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, ανακατεύοντας με το χέρι μας αργά και κυκλικά
-Προσθέτουμε το αλάτι
-Ζεσταίνουμε το νερό το προσθέτουμε στη ζύμη και ζυμώνουμε
=Για πιροσκί με πατάτα:
-Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες και αφού βράσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε
-Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τις πατάτες
-Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό (προαιρετικά) και ανακατεύουμε
-Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει
=Για πιροσκί με τυρί:
-Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας μας να ξεκουραστούν για 10 λεπτά
- Τα πατάμε λίγο με το χέρι μας να ανοίξουν αλλά να μην είναι πολύ χοντρά και έπειτα τα γεμίζουμε
-Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι που έχει κάψει και από τις δύο πλευρές
- Αφήνουμε τα πιροσκί σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε
-Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τις πατάτες
-Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό (προαιρετικά) και ανακατεύουμε
-Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει
=Για πιροσκί με τυρί:
- Θρυμματίζουμε τη φέτα και την αφήνουμε σε ένα μπολ για να γεμίσουμε τα πιροσκί μας
=Για πιροσκί με κιμά:
- Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι και κατόπιν ρίχνουμε τον κιμά
- Ρίχνουμε λίγο νερό να βράσει καλά, το χυμό ντομάτας και λίγα κλωναράκια μαϊντανό
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του
- Κατόπιν,
σουρώνουμε τον κιμά για να μην έχει όλα του τα υγρά και τον αφήνουμε
στην άκρη να κρυώσει για να γεμίσουμε έπειτα τα πιροσκί μας
- Τα πατάμε λίγο με το χέρι μας να ανοίξουν αλλά να μην είναι πολύ χοντρά και έπειτα τα γεμίζουμε
-Βάζουμε
στη μέση μια κουταλιά πατάτα ή μια κουταλιά τυρί ή μια κουταλιά κιμά
και κλείνουμε καλά τις άκρες πιέζοντας για να μην ανοίξουν στο
τηγάνισμα
-Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι που έχει κάψει και από τις δύο πλευρές
- Αφήνουμε τα πιροσκί σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου