Σελίδες

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πιροσκί με πατάτα, τυρί ή κιμά






                                                                         Υλικά:
- λάδι για τηγάνισμα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ή όσο πάρει
- 3 φλιτζάνια νερό

για τη γέμιση:

- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν θα φτιάξουμε πιροσκί με πατάτα)
- 4 πατάτες ή 250 γραμμάρια φέτα ή 300 γραμμάρια κιμά ανάμεικτο
- για τα πιροσκί με κιμά θα χρειαστούμε επιπλέον 3 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας, μαϊντανό και 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

-Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι 

-Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό 

-Ανοίγουμε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, ανακατεύοντας με το χέρι μας αργά και κυκλικά

-Προσθέτουμε το αλάτι

-Ζεσταίνουμε το νερό το προσθέτουμε στη ζύμη και ζυμώνουμε



-Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει

 
 
=Για πιροσκί με πατάτα:


-Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες και αφού βράσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε 

-Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τις πατάτες 

-Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό (προαιρετικά) και ανακατεύουμε

-Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει 

=Για πιροσκί με τυρί:



- Θρυμματίζουμε τη φέτα και την αφήνουμε σε ένα μπολ για να γεμίσουμε τα πιροσκί μας

=Για πιροσκί με κιμά:

- Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι και κατόπιν ρίχνουμε τον κιμά

- Ρίχνουμε λίγο νερό να βράσει καλά, το χυμό ντομάτας και λίγα κλωναράκια μαϊντανό

- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του

- Κατόπιν, σουρώνουμε τον κιμά για να μην έχει όλα του τα υγρά και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για να γεμίσουμε έπειτα τα πιροσκί μας

-Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας μας να ξεκουραστούν για 10 λεπτά 

- Τα πατάμε λίγο με το χέρι μας να ανοίξουν αλλά να μην είναι πολύ χοντρά και έπειτα τα γεμίζουμε


-Βάζουμε στη μέση μια κουταλιά πατάτα ή μια κουταλιά τυρί ή μια κουταλιά κιμά και κλείνουμε καλά τις άκρες πιέζοντας για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα 

-Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι που έχει κάψει και από τις δύο πλευρές 


- Αφήνουμε τα πιροσκί σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου