Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ένα νοστιμότατο και αφράτο κέικ με μήλα, χωρίς βούτυρο και γάλα, που το περιλούζει υπέροχα μια ευωδιαστή σάλτσα κανέλας!


  • 3 μεγάλα μήλα σκληρά σε κυβάκια
  • 1,5 φλ/νι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 φλ/νι ζάχαρη
  • 2 – 2,5  κ. γλ. Γεμάτα μπέικιν
  • 1 κ. γλ.κανέλα
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • μισό κ.γλ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • 1 φλ/νι καρύδια χοντροκομμένα
  • μισό κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
για τη σάλτσα
  • 1 φλ/νι κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κορν φλάου
Οδηγίες
  1. Σε μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, αλάτι, κανέλα, βανίλια, ξύσμα και καρύδι.
  2. Χτυπώ τα αυγά με το σύρμα και τα ρίχνω στο αλεύρι. Ανακατεύω τα υλικά με κουτάλι και προσθέτω και τα μήλα. Δε χρειάζεται μίξερ.
  3. Το μείγμα αυτό το  βάζω σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με τρύπα ή χωρίς. ψήνω στους 170 ο για 50΄με 60΄περίπου, δοκιμάζετε με τη μέθοδο της οδοντογλυφίδας και βλέπετε, αν θέλει άλλο ψήσιμο.
  4. Για τη σάλτσα
  5. Σε κατσαρόλα ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με την κανέλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάου. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό και μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να χλιαρύνει. 
  6. Περιχύνω το κάθε κομμάτι κέικ με τη σάλτσα του κατά το σερβίρισμα. Η σάλτσα θα έχει πήξει ελαφρά.
                                                    
*Λίγα μυστικά ακόμα:
 
-Μπορείτε να βάλετε και λιγότερη ζάχαρη.
-Η κρέμα γάλακτος μπορεί να είναι και φυτική
-Χρησιμοποιείστε φόρμα χωρίς πολύπλοκα ανάγλυφα σχέδια.
-Η δοκιμή με την οδοντογλυφίδα θα γίνει αφού περάσουν τα 45 πρώτα λεπτά, για να μπορούμε να   ανοίξουμε το φούρνο και να μην «καθίσει» το κέικ μας.
-Τη σάλτσα την διατηρώ στο ψυγείο και ανάλογα τη ρευστότητα που έχει, ή τη σερβίρω κρύα ή τη ζεσταίνω ελαφρά και περιχύνω το κομμάτι που θα σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου