Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πίτσα ...διαίτης --->Μια παραλλαγή της βασικής συνταγής για Πίτσα Margherita, Αφαιρώντας το ελαιόλαδο από τη ζύμη και τη σάλτσα και οποιαδήποτε άλλη λιπαρή επικάλυψη. Καλύπτουμε με λαχανικά της αρεσκείας μας φτιάχνοντας μια πίτσα εξίσου νόστιμη!





  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. μαγιά ξερή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ¾ ποτηριού χλιαρό νερό
Σάλτσα

- 3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
   ή 1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας
- αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο, ρίγανη ή βασιλικό
- 1 κούπα νερό
Επικάλυψη
  • 1 μελιτζάνα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά σε λεπτές ροδέλες
  • Κάπαρη
  • Θυμάρι φρέσκο λεπτοκομμένο
  • Αλάτι
  • Ελάχιστο τυρί με χαμηλά λιπαρά τριμμένο
  • Ελαιόλαδο μόνο για ράντισμα
Οδηγίες

                                           

  1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και μαζεύουμε το ζυμάρι. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη, μέχρι να ξεκολλάει από τα μας χέρια.
  2. Δουλεύουμε το ζυμάρι με το κάτω μέρος του καρπού μας, διπλώνοντάς το για 5 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ½ ώρα.
  4. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε αρκετά ένα κατσαρολάκι χωρίς λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε φυλλαράκια δενδρολίβανου και ρίγανης ή βασιλικού.
  7. Πατάμε με τα χέρια μας το ζυμάρι ελαφρά να φύγει ο αέρας, το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και το τοποθετούμε στο ελαφρά (με πινέλο) λαδωμένο ταψί. (Όλη η δόση είναι για 2 πίτσες σε αντικολλητικά ταψάκια διαμέτρου 26 εκατ. ή για μία μεγάλη στο παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου).
  8. Στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτσας τη σάλτσα ντομάτας, αφήνοντας όμως στην άκρη ένα περιθώριο πάχους ενός δαχτύλου περιμετρικά χωρίς σάλτσα.
  9. Επάνω στη σάλτσα στρώνουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας, τις φέτες του κρεμμυδιού, τις ροδέλες πιπεριάς, ρίχνουμε μπόλικα σποράκια κάπαρης και ρίχνουμε κομματάκια από το φρέσκο θυμάρι.
  10. Αλατίζουμε όλη την επιφάνεια των λαχανικών, μετά ραντίζουμε ελάχιστα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε μια χούφτα τυρί τριμμένο.
  11. Σκεπάζουμε την πίτσα με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά τουλάχιστον να «ανέβει» ξανά.
  12. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC πάνω-κάτω.
  13. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 200oC με αντιστάσεις μόνο από κάτω για 15 λεπτά και συνεχίζουμε στους 200oC με αντιστάσεις πάνω-κάτω για άλλα 15 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Για να ψηθούν καλύτερα τα λαχανικά, καλύτερο είναι να είναι κομμένα σε λεπτές λεπτές φέτες ή ροδέλες.
  • Η επικάλυψη μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμούμε.
  • Μια άλλη ιδέα είναι να ψήσουμε για λίγο πριν τα λαχανικά στο γκριλ και μετά να τα τοποθετήσουμε στην πίτσα μειώνοντας τον χρόνο ψησίματος.
  • Αφαιρώντας το ράντισμα του ελαιόλαδου και αυτό το ελάχιστο φως τυρί έχουμε ένα εντελώς νηστίσιμο πιάτο.

 πηγή : mageirikesdiadromes





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου