- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ¾ ποτηριού χλιαρό νερό
- 3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
ή 1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας
- αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο, ρίγανη ή βασιλικό
- 1 κούπα νερό
Επικάλυψη
- 1 μελιτζάνα σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά σε λεπτές ροδέλες
- Κάπαρη
- Θυμάρι φρέσκο λεπτοκομμένο
- Αλάτι
- Ελάχιστο τυρί με χαμηλά λιπαρά τριμμένο
- Ελαιόλαδο μόνο για ράντισμα
Οδηγίες
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και μαζεύουμε το ζυμάρι. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη, μέχρι να ξεκολλάει από τα μας χέρια.
- Δουλεύουμε το ζυμάρι με το κάτω μέρος του καρπού μας, διπλώνοντάς το για 5 λεπτά.
- Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ½ ώρα.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε αρκετά ένα κατσαρολάκι χωρίς λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε φυλλαράκια δενδρολίβανου και ρίγανης ή βασιλικού.
- Πατάμε με τα χέρια μας το ζυμάρι ελαφρά να φύγει ο αέρας, το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και το τοποθετούμε στο ελαφρά (με πινέλο) λαδωμένο ταψί. (Όλη η δόση είναι για 2 πίτσες σε αντικολλητικά ταψάκια διαμέτρου 26 εκατ. ή για μία μεγάλη στο παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου).
- Στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτσας τη σάλτσα ντομάτας, αφήνοντας όμως στην άκρη ένα περιθώριο πάχους ενός δαχτύλου περιμετρικά χωρίς σάλτσα.
- Επάνω στη σάλτσα στρώνουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας, τις φέτες του κρεμμυδιού, τις ροδέλες πιπεριάς, ρίχνουμε μπόλικα σποράκια κάπαρης και ρίχνουμε κομματάκια από το φρέσκο θυμάρι.
- Αλατίζουμε όλη την επιφάνεια των λαχανικών, μετά ραντίζουμε ελάχιστα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε μια χούφτα τυρί τριμμένο.
- Σκεπάζουμε την πίτσα με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά τουλάχιστον να «ανέβει» ξανά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC πάνω-κάτω.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 200oC με αντιστάσεις μόνο από κάτω για 15 λεπτά και συνεχίζουμε στους 200oC με αντιστάσεις πάνω-κάτω για άλλα 15 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Λίγα μυστικά ακόμα
- Για να ψηθούν καλύτερα τα λαχανικά, καλύτερο είναι να είναι κομμένα σε λεπτές λεπτές φέτες ή ροδέλες.
- Η επικάλυψη μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμούμε.
- Μια άλλη ιδέα είναι να ψήσουμε για λίγο πριν τα λαχανικά στο γκριλ και μετά να τα τοποθετήσουμε στην πίτσα μειώνοντας τον χρόνο ψησίματος.
- Αφαιρώντας το ράντισμα του ελαιόλαδου και αυτό το ελάχιστο φως τυρί έχουμε ένα εντελώς νηστίσιμο πιάτο.
πηγή : mageirikesdiadromes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου