Σελίδες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

υπέροχη τάρτα μέ κουβερτούρα καί...


                                                                  DSC_0020

       περίπου γιά 8 με 10 άτομα 

           γιά τη ζύμη :
  • 375 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • μια πρέζα αλάτι 
  • 250 γρ ανάλατο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους 
  • 1 αυγό 
  • 1 κουταλιά σούπας λευκό ξίδι 
  • 4 κουταλιές σούπας κρύο νερό
          γιά την γέμιση :
  • 75 γρ. Ανάλατο βούτυρο 
  • 50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 
  • 6 κουταλιές σούπας κακάο 
  • 3 αυγά 
  • 250 γρ ζάχαρη 
  • 2 κουταλιές creme fraiche ή sour cream 
  • 3 κουταλιές σούπας μέλι 
  • λίγο άρωμα βανίλιας 
  • τριμμένη σοκολάτα 
  • ή φύλλα αμυγδάλου *για διακόσμηση



                                                   δημιουργία της συνταγής :
Κοσκινίζουμε τοαλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπώλ,
προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σε ένα ξεχωριστό μπώλ, χτυπάμε μαζί το αυγό το ξίδι και το νερό.
Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε
μέχρι να έχουμε μια ενιαία μάζα.
Μεταφέρουμε το μίγμα αυτό σε  ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ελαφρά. Σχηματίζουμε 2 μπάλες τις πιέζουμε ελαφρά να απλώσουν,
τις τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη μία την αφήνουμε στο ψυγείο
για τουλάχιστον 30 λεπτά και τη δεύτερη τη διατηρούμε στο ψυγείο για 5 ημέρες
{ή στην κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες.}
Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο 4χιλ.
περίπου και τη  μεταφέρουμε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο 23εκ
καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και την αφήνουμε εκεί άλλα 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC
και βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και  προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο,
ανακατεύοντας έως ότου λιώσει η σοκολάτα και έχουμε ένα λείο μίγμα.

                                                DSC_0014

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη  μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα
και προσθέτουμε την κρέμα το μέλι και τη βανίλια.
Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στη σοκολάτα 
ανακατεύουμε απαλά και το ρίχνουμε πάνω στη ζύμη

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι η σοκολατένια κρέμα φουσκώσει και δημιουργήσει
μια κρούστα στην επιφάνεια αλλά εσωτερικά είναι ακόμα μαλακή.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 30 λεπτά και τη βάζουμε στο ψυγείο
για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη σερβίρουμε.

Τρίβουμε λίγη σοκολάτα σε χονδρές φλούδες
και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τάρτας
ή φύλλα αμύγδαλου.
...έ καμιά μπαλίτσα παγωτό...τί κι άν χειμώνιασε !!!!


 ... καλή επιτυχία καί καλοφάγωτη !!!!

Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου