Σελίδες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

.....μμμμ ! παστρουμάς....!

                                                
                                    


         ...ο  παστουρμάς, τυπικό αλλαντικό της ανατολίτικης κουζίνας,
παρασκευάζεται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι ...
κοντά στην Τουρκία ....Θράκη, νησιά Β.Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα.

~*~ Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο παστό κρέας    IMG_9302
- στα Δωδεκάνησα από κατσικίσιο καί παλιότερα από κρέας καμήλας
καλυμμένο από ένα στρώμα μπαχαρικών - κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι.

~*~Το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του το οφείλει στο κυρίαρχο μπαχαρικό με το οποίο επαλείφεται το μείγμα, που είναι το   ΤΣΙΜΕΝΙ Ή ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ στην Ελληνική του ονομασία.
                                                            Μοσχοσίταρο {τσιμένι}
                                                       
    Τριγωνέλλα σέ συμπυκνωμένη
    μορφή καί τήν αλέθουμε.

- Ο υψηλής ποιότητας παστουρμάς ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα
25 ημέρες ξήρανσης - 7 ημέρες ανάπαυσης
κρεμασμένος σε χώρο ευάερο και φωτεινό
και ποτέ σε φούρνους υψηλών θερμοκρασιών.pastoyrmas







... ένα πολύ γνωστό πιάτο με παστουρμά είναι η πίτα Καισαρείας
με γέμιση από φέτες παστουρμά, κασέρι και ντομάτα.

                              

 ΥΛΙΚΑ
-8 φύλλα κρούστας
-20 φέτες παστουρμά 
-500 γραμ. κασέρι πικάντικο χοντροτριμμένο
-3 μικρές ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
-4 κουτ. της σούπας βούτυρο
-½ κουτ. του γλυκού κύμινο
-2 κουτ. της σούπας σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε καλά τα 4 φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε
σε ένα ταψί. 
Ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και απλώνουμε τον
παστουρμά. 
Βάζουμε από πάνω τη ντομάτα και πασπαλίζουμε
με το κύμινο. 
Απλώνουμε τα άλλα 4 φύλλα αφού τα έχουμε 
βουτυρώσει καλά κλείνουμε τις άκρες χαράζουμε τη πίτα
πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200° βαθμούς για 35-40 λεπτά.

                                                                                           
"Δυο καφενεία, δυο σινεμά
παστέλι ούζο και παστουρμά
πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί
και το βραδάκι κρύο βαρύ.
Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη ……

φΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου