...ο παστουρμάς, τυπικό αλλαντικό της ανατολίτικης κουζίνας,
παρασκευάζεται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι ...
κοντά στην Τουρκία ....Θράκη, νησιά Β.Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα.
~*~ Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο παστό κρέας
- στα Δωδεκάνησα από κατσικίσιο καί παλιότερα από κρέας καμήλας
καλυμμένο από ένα στρώμα μπαχαρικών - κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι.
~*~Το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του το οφείλει στο κυρίαρχο μπαχαρικό με το οποίο επαλείφεται το μείγμα, που είναι το ΤΣΙΜΕΝΙ Ή ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ στην Ελληνική του ονομασία.
Μοσχοσίταρο {τσιμένι}
Τριγωνέλλα σέ συμπυκνωμένη
μορφή καί τήν αλέθουμε.
- Ο υψηλής ποιότητας παστουρμάς ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα
25 ημέρες ξήρανσης - 7 ημέρες ανάπαυσης
κρεμασμένος σε χώρο ευάερο και φωτεινό
και ποτέ σε φούρνους υψηλών θερμοκρασιών.
... ένα πολύ γνωστό πιάτο με παστουρμά είναι η πίτα Καισαρείας
με γέμιση από φέτες παστουρμά, κασέρι και ντομάτα.
ΥΛΙΚΑ
-8 φύλλα κρούστας
-20 φέτες παστουρμά
-500 γραμ. κασέρι πικάντικο χοντροτριμμένο
-3 μικρές ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
-4 κουτ. της σούπας βούτυρο
-½ κουτ. του γλυκού κύμινο
-2 κουτ. της σούπας σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε καλά τα 4 φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε
σε ένα ταψί.
Ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και απλώνουμε τον
παστουρμά.
Βάζουμε από πάνω τη ντομάτα και πασπαλίζουμε
με το κύμινο.
Απλώνουμε τα άλλα 4 φύλλα αφού τα έχουμε
βουτυρώσει καλά κλείνουμε τις άκρες χαράζουμε τη πίτα
πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200° βαθμούς για 35-40 λεπτά.
-
-
-
-
-
-
-
-
- "Δυο καφενεία, δυο σινεμά
- παστέλι ούζο και παστουρμά
- πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί
- και το βραδάκι κρύο βαρύ.
- Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη ……
-
-
-
-
-
-
-
φΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου