Αλάτι
Τι να κάνω;
Μην χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι
στο φαγητό του μωρού σας έως ότου είναι 1 χρονών.
στο φαγητό του μωρού σας έως ότου είναι 1 χρονών.
Το αλάτι που υπάρχει ήδη στο μητρικό γάλα ή φόρμουλα είναι αρκετό.
Επίσης, δεν προσφέρουμε τροφή που
περιέχει πολύ αλάτι,
όπως ορισμένα λουκάνικα, ζωμοί και πατατάκια.
Ακόμη και τα δημητριακά πρωινού μπορεί να περιέχουν πολύ αλάτι..
όπως ορισμένα λουκάνικα, ζωμοί και πατατάκια.
Ακόμη και τα δημητριακά πρωινού μπορεί να περιέχουν πολύ αλάτι..
Επίσης, αν χρησιμοποιείτε μπουκάλια με νερό σιγουρευτείτε
ότι το νερό δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
ότι το νερό δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
-Τι μπορεί να συμβεί;
Τα νεφρά των μωρών δεν είναι σε θέση να χειριστούν πάρα πολύ αλάτι,
έτσι ώστε το αλάτι μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη.
έτσι ώστε το αλάτι μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη.
Μέλι
Τι να κάνω;
Το μέλι είναι πραγματικά ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα που
πρέπει
να *αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού σας.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης σιρόπι καλαμποκιού και σιρόπι σφενδάμου.
να *αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού σας.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης σιρόπι καλαμποκιού και σιρόπι σφενδάμου.
-Τι μπορεί να συμβεί;
Το μέλι μπορεί να περιέχει βακτηριακά σπόρια
που μπορεί να οδηγήσει σε βρεφική αλλαντίαση .
Αυτή είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία.
που μπορεί να οδηγήσει σε βρεφική αλλαντίαση .
Αυτή είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Ακόμη και αν οι Διεθνείς μελέτες έχουν βρει μόνο αυτά τα σπόρια
στο μέλι και σε λίγες περιπτώσεις...
η ασθένεια είναι τόσο σοβαρή,
ώστε η σύσταση είναι να
μην δώσουν το μέλι το μωρό σας σε οποιαδήποτε μορφή,
μέχρι το μωρό 1 έτους .
... έρευνα δείχνει επίσης ότι τα σπόρια αλλαντίασης
που μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία του
Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών ή «αιφνίδιου βρεφικού θανάτου» .
στο μέλι και σε λίγες περιπτώσεις...
η ασθένεια είναι τόσο σοβαρή,
ώστε η σύσταση είναι να
μην δώσουν το μέλι το μωρό σας σε οποιαδήποτε μορφή,
μέχρι το μωρό 1 έτους .
... έρευνα δείχνει επίσης ότι τα σπόρια αλλαντίασης
που μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία του
Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών ή «αιφνίδιου βρεφικού θανάτου» .
**Μόνο τα μωρά μπορούν να πάθουν βρεφική αλλαντίαση,
ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά **δεν επηρεάζονται.
Σπανάκι, τεύτλα, γογγύλια, λάχανο και καρότο
Τι να κάνω;
Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τα λαχανικά
που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα .
που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα .
Τέτοια λαχανικά είναι:
- Σπανάκι
- Λάχανο
-Τεύτλα
-Γογγύλια
-Μπρόκολο
-Καρότα
- Σπανάκι
- Λάχανο
-Τεύτλα
-Γογγύλια
-Μπρόκολο
-Καρότα
Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα .
Στην πραγματικότητα, η γενική σύσταση είναι να αποφευχθεί το σπανάκι και τα παντζάρια
μέχρι το μωρό είναι 1 χρονών,
αλλά όλες οι μελέτες που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα νιτρικά περισσότερο ή λιγότερο εξαφανίζεται γύρω από την ηλικία των 4 μηνών.
Στην πραγματικότητα, η γενική σύσταση είναι να αποφευχθεί το σπανάκι και τα παντζάρια
μέχρι το μωρό είναι 1 χρονών,
αλλά όλες οι μελέτες που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα νιτρικά περισσότερο ή λιγότερο εξαφανίζεται γύρω από την ηλικία των 4 μηνών.
Παρόλα αυτά, καλό είναι να είστε προσεκτικοί!
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι
τα βιολογικά λαχανικά είναι χαμηλότερα σε νιτρικά άλατα
από τα συμβατικά λαχανικά.
τα βιολογικά λαχανικά είναι χαμηλότερα σε νιτρικά άλατα
από τα συμβατικά λαχανικά.
Τα επίπεδα νιτρικών επηρεάζονται επίσης από το πόσο είναι εκτεθιμένες οι τροφές:
-Τα λαχανικά πρέπει να καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή.
-Μην χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που έχουν παγώσει
*για περισσότερο από πέντε μήνες.
-Λαχανικά δεν θα πρέπει να αποψυχθούν
*για περισσότερο από 15 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου
-Μην αποθηκεύετε τις προπαρασκευασμένες τροφές από αυτά τα λαχανικά
για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
Τέλος, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό για να μαγειρέψετε
την τροφή για το μωρό σας, εκτός εάν η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα έχει ελεγχθεί
-Τα λαχανικά πρέπει να καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή.
-Μην χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που έχουν παγώσει
*για περισσότερο από πέντε μήνες.
-Λαχανικά δεν θα πρέπει να αποψυχθούν
*για περισσότερο από 15 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου
-Μην αποθηκεύετε τις προπαρασκευασμένες τροφές από αυτά τα λαχανικά
για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
Τέλος, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό για να μαγειρέψετε
την τροφή για το μωρό σας, εκτός εάν η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα έχει ελεγχθεί
Εμπορικά παρασκευάσμενες μορφές αυτών των τροφίμων
μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς κίνδυνο,
δεδομένου ότι το περιεχόμενό τους σε νιτρικό ελέγχεται.
μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς κίνδυνο,
δεδομένου ότι το περιεχόμενό τους σε νιτρικό ελέγχεται.
-Τι μπορεί να συμβεί;,
Νιτρικά άλατα μπορεί να είναι επιβλαβής για βρέφη.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση νιτρικών αλάτων
μπορεί να αποτρέψει το οξυγόνο που μεταφέρεται σωστά στο αίμα του μωρού σας.
Αυτή η ασθένεια ονομάζεται επίσης “μεθαιμοσφαιριναιμία.”
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση νιτρικών αλάτων
μπορεί να αποτρέψει το οξυγόνο που μεταφέρεται σωστά στο αίμα του μωρού σας.
Αυτή η ασθένεια ονομάζεται επίσης “μεθαιμοσφαιριναιμία.”
Απλά να είστε προσεκτικοί στην αρχή και το μωρό σας θα είναι μια χαρά!
Ξηροί καρποί
Τι να κάνω;
Αποφύγετε την παροχή διαφόρων ειδών των ξηρών καρπών στο μωρό σας
κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
-Τι μπορεί να συμβεί;
Ξηροί καρποί θα πρέπει να αποφευχθεί για δύο λόγους:
-Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία,
- Πρόκειται για ένα δυνητικό κίνδυνο πνιγμού.
-Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία,
- Πρόκειται για ένα δυνητικό κίνδυνο πνιγμού.
Το αγελαδινό γάλα
Τι να κάνω;
Πολλά μωρά μπορούν να χειριστούν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα,
όταν είναι περίπου6 μηνών .
Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες συνιστούν την αποφυγή του αγελαδινού γάλακτος
ως ένα ποτό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού.
όταν είναι περίπου6 μηνών .
Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες συνιστούν την αποφυγή του αγελαδινού γάλακτος
ως ένα ποτό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού.
Στις ΗΠΑ,
η γενική σύσταση είναι να ξεκινήσετε με μικρές μερίδες
γαλακτοκομικών προϊόντων,
όταν το μωρό είναι 9 μηνών με αγελαδινό γάλα
η γενική σύσταση είναι να ξεκινήσετε με μικρές μερίδες
γαλακτοκομικών προϊόντων,
όταν το μωρό είναι 9 μηνών με αγελαδινό γάλα
Για χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα λενε
ότι πρέπει να αποφύγονται τελείως για τα μωρά.
Παρέχουν πολύ μεγάλη πρωτεΐνη, κάλιο, νάτριο
και όχι και αρκετές θερμίδες για το βρέφος.
Τα παιδιά χρειάζονται το λίπος και για τη σωστή ανάπτυξη
συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
ότι πρέπει να αποφύγονται τελείως για τα μωρά.
Παρέχουν πολύ μεγάλη πρωτεΐνη, κάλιο, νάτριο
και όχι και αρκετές θερμίδες για το βρέφος.
Τα παιδιά χρειάζονται το λίπος και για τη σωστή ανάπτυξη
συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
-Τι μπορεί να συμβεί;
Τα βρέφη που τρέφονται με πλήρες
αγελαδινό γάλα λαμβάνουν ανεπαρκείς
ποσότητες της βιταμίνης Ε, σιδήρου, και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Επίσης, λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου, καλίου
αυτά τα επίπεδα μπορεί να είναι πολύ υψηλα για το σύστημα του μωρού.
Επιπλέον, η πρωτεΐνη και το λίπος του αγελαδινού γάλακτος
είναι δύσκολη στην αφομοιώση και την απορροφήση.
ποσότητες της βιταμίνης Ε, σιδήρου, και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Επίσης, λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου, καλίου
αυτά τα επίπεδα μπορεί να είναι πολύ υψηλα για το σύστημα του μωρού.
Επιπλέον, η πρωτεΐνη και το λίπος του αγελαδινού γάλακτος
είναι δύσκολη στην αφομοιώση και την απορροφήση.
Οι πιο προφανείς συνέπειες είναι σε επίπεδα σιδήρου στον
οργανισμό.
Τα μωρά που τρέφονται μητρικό γάλα ή φόρμουλα εμπλουτισμένα σε σίδηρο
έχουν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν βρέφη συχνά έχουν μειωμένα επίπεδα
όταν ξεκίνησαν το αγελαδινό γάλα σε ηλικία των έξι μηνών.
Τα μωρά που τρέφονται μητρικό γάλα ή φόρμουλα εμπλουτισμένα σε σίδηρο
έχουν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν βρέφη συχνά έχουν μειωμένα επίπεδα
όταν ξεκίνησαν το αγελαδινό γάλα σε ηλικία των έξι μηνών.
Επίσης, μερικά μωρά μπορεί να μην είναι
σε θέση να χειριστούν
την πρωτεΐνη του γάλακτος.
Εάν το μωρό σας έχει πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση
γαλακτοκομικών προϊόντων,
επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να προγραμματίσετε μια έρευνα.
την πρωτεΐνη του γάλακτος.
Εάν το μωρό σας έχει πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση
γαλακτοκομικών προϊόντων,
επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να προγραμματίσετε μια έρευνα.
Παστεριωμένο γάλα
Τι να κάνω;
Μην δίνετε παστεριωμένο γάλα στο μωρό σας,
στην πραγματικότητα ουτε καν στο μικρό παιδί σας .
στην πραγματικότητα ουτε καν στο μικρό παιδί σας .
-Τι μπορεί να συμβεί;
Όταν το γάλα παστεριώνεται, δηλαδή
θερμαίνεται,
τα βακτήρια που μπορεί να είναι στο γάλα πεθαίνουν(ολα ομως??).
Ορισμένα βακτήρια, για παράδειγμα, Ε. coli,
είναι γνωστό ότι προκαλλούν στα βρέφη
και στα μικρά παιδιά σοβαρή διάρροια.
τα βακτήρια που μπορεί να είναι στο γάλα πεθαίνουν(ολα ομως??).
Ορισμένα βακτήρια, για παράδειγμα, Ε. coli,
είναι γνωστό ότι προκαλλούν στα βρέφη
και στα μικρά παιδιά σοβαρή διάρροια.
Σιτάρι
Τι να κάνω;
Αυτό είναι λίγο δύσκολο,
...γιατί συστάσεις διαφέρουν μεταξύ των χωρών.
...γιατί συστάσεις διαφέρουν μεταξύ των χωρών.
Η πιο πρόσφατη σύσταση
είναι να αρχίσει σιγά-σιγά – πολύ αργά με σιτάρι,
ενώ θηλάζει ακόμη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 έδειξε ένα χαμηλότερο ποσοστό τ
ης κοιλιοκάκης σε οικογένειες με ιστορικό της νόσου,
όταν γλουτένη εισήχθη στο μωρό μεταξύ 3 και 7 μηνών.
ενώ θηλάζει ακόμη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 έδειξε ένα χαμηλότερο ποσοστό τ
ης κοιλιοκάκης σε οικογένειες με ιστορικό της νόσου,
όταν γλουτένη εισήχθη στο μωρό μεταξύ 3 και 7 μηνών.
Η παλαιότερη σύσταση είναι να περιμένουμε με τα προϊόντα σίτου
μέχρι το μωρό σας είναι περίπου ενός έτους.
μέχρι το μωρό σας είναι περίπου ενός έτους.
Δεδομένου ότι οι συστάσεις διαφέρουν τόσο πολύ,
μιλήστε με το γιατρό του μωρού σας για την κατάστασή σας.
μιλήστε με το γιατρό του μωρού σας για την κατάστασή σας.
-Τι μπορεί να συμβεί;
Το μωρό σας μπορεί να αναπτύξει δυσανεξία στη γλουτένη ,
που ονομάζεται επίσης κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική ασθένεια που καταστρέφει το λεπτό έντερο
και επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχτούν τη γλουτένη,
που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.
που ονομάζεται επίσης κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική ασθένεια που καταστρέφει το λεπτό έντερο
και επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχτούν τη γλουτένη,
που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.
Δυσανεξία στη γλουτένη είναι δύσκολο να
διαγνωστεί,
αλλά εάν το μωρό σας έχει διάρροια, δύσοσμα κόπρανα, δεν παίρνει βάρος
και ίσως να έχει πρησμένη κοιλιά,
θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό.
Η τάση για να πάρει την ασθένεια είναι κληρονομική.
αλλά εάν το μωρό σας έχει διάρροια, δύσοσμα κόπρανα, δεν παίρνει βάρος
και ίσως να έχει πρησμένη κοιλιά,
θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό.
Η τάση για να πάρει την ασθένεια είναι κληρονομική.
Ψάρια, αυγό και εσπεριδοειδή
Τι να κάνω;
Μπορεί να θέλετε να αρχίσετε σιγά-σιγά με αυτά τα τρία τρόφιμα.
Και πάλι συστάσεις διαφέρουν μεταξύ των
χωρών.
Μερικοί λένε ότι αυτά είναι τρόφιμα πρεπει να αποφευχθούν έως ότου
το μωρό είναι ενός έτους ή ακόμα και μεγαλύτερο
άλλοι λένε ότι είναι εντάξει να εισαγάγουν αυτές τις τροφές
σε κάποιο σημείο μεταξύ 8 μηνών και 1 έτους.
Μερικοί λένε ότι αυτά είναι τρόφιμα πρεπει να αποφευχθούν έως ότου
το μωρό είναι ενός έτους ή ακόμα και μεγαλύτερο
άλλοι λένε ότι είναι εντάξει να εισαγάγουν αυτές τις τροφές
σε κάποιο σημείο μεταξύ 8 μηνών και 1 έτους.
-Όσον αφορά τα ψάρια,
βεβαιωθείτε ότι το ψάρι που θα επιλέξετε
να μην έχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
...ξεκινάμε με είδη ψαριών πού έχουν λευκή σάρκα, όπως,
ο βακαλάος δεδομένου ότι αυτός θεωρείται ως ο λιγότερο αλλεργιογόνος.
-Τι μπορεί να συμβεί;
Αυτές οι τροφές είναι
αλλεργιογόνες..
η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από ήπια έως θανατηφόρα!
η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από ήπια έως θανατηφόρα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου