Σελίδες

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν...





Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ,
με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Φουλτον,
κατέληξαν στην παρατήρηση αυτή αφού σίτισαν
ομάδα τρωκτικών με πρόχειρα γεύματα για έξι εβδομάδες,
όπου το 58% των θερμίδων... προερχόταν από λιπαρά.

-Συνέκριναν τα πειραματόζωα με άλλη ομάδα ποντικιών που έτρωγε σχετικά άπαχα γεύματα,
όπου μόνο το 11% των θερμίδων προερχόταν από λιπαρά.
-Χωρίς καμιά έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έκαναν λιπαρή διατροφή είχαν αυξήσει κατά 11% την περίμετρο της μέσης τους μετά από έξι εβδομάδες.
Και όταν κλήθηκαν να κάνουν μια πιο υγιεινή διατροφή,
άρχισαν να έχουν άγχος και κατάθλιψη.
-Στην συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους των πειραματόζωων και διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές.
Όσα ποντίκια είχαν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν αυξημένα επίπεδα κορτικοστερόνης, ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, καθώς και CREB, πρωτεΐνη που συνδέεται άμεσα με την λειτουργική ντοπαμίνη.
Η τελευταία είναι ένας νευρο-διαβιβαστής που προκαλεί το αίσθημα της ανταμοιβής
και ενεργοποιείται από (μεταξύ άλλων) εθιστικές ουσίες,
όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη...
---------------------------------------->
«Η έρευνα μας εξηγεί τόσο την καταθλιπτική συμπεριφορά όσο και την αρνητική στάση των ανθρώπων προς τις δίαιτες.
*Οι χημικές αλλαγές που επιφέρουν στον εγκέφαλο οι δίαιτες σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή στη συνήθη διατροφή μας προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κακή διατροφής», εξηγεί η Δρ Φουλτον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου