... κάστανα αυτός ο υπέροχος καρπός είναι στην Ελλάδα όπως
και σε πολλές άλλες χώρες συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα.
- Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες,
αυτά με τη λεία στιλπνή φλούδα που είναι για βραστά κυρίως
και εκείνα τα πιο θαμπά που είναι περισσότερο κατάλληλα για ψητά.
- Ακόμα κι αν είναι πολύ καλής ποιότητας μην τα αφήνετε ποτέ* εκτός ψυγείου
γιατί χαλάνε πολύ εύκολα, μην σας ξεγελά η σκληρή τους φλούδα.
και σε πολλές άλλες χώρες συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα.
- Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες,
αυτά με τη λεία στιλπνή φλούδα που είναι για βραστά κυρίως
και εκείνα τα πιο θαμπά που είναι περισσότερο κατάλληλα για ψητά.
- Ακόμα κι αν είναι πολύ καλής ποιότητας μην τα αφήνετε ποτέ* εκτός ψυγείου
γιατί χαλάνε πολύ εύκολα, μην σας ξεγελά η σκληρή τους φλούδα.
- Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως τοποθετήστε τα
σε χάρτινη σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο,
εκεί διατηρείστε τα για 7-10 ημέρες.
σε χάρτινη σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο,
εκεί διατηρείστε τα για 7-10 ημέρες.
++ Αν προσπαθήσετε να τα καθαρίσετε όπως είναι
θα εγκαταλείψετε είναι σχεδόν αδύνατο.
- Οι Γάλλοι τα χαράζουν και τα τηγανίζουν ελαφρά
για να τα καθαρίσουν ευκολότερα.
... πάρτε όμορφα μεγάλα κάστανα με γυαλιστερό τσόφλι (για βράσιμο)
δοκιμάστε πρώτα μερικά να βεβαιωθείτε πως είναι νόστιμα γιατί κάποια
μπορεί να έχουν καταπληκτική εμφάνιση αλλά είναι άνοστα...
δοκιμάστε πρώτα μερικά να βεβαιωθείτε πως είναι νόστιμα γιατί κάποια
μπορεί να έχουν καταπληκτική εμφάνιση αλλά είναι άνοστα...
~~μ' ένα μυτερό και πολύ κοφτερό μαχαιράκι χαράξτε ένα σταυρό
στο κάτω (το φαρδύ) μέρος του κάστανου δλδ τό κυρτό μέρος
βάλτε κατσαρόλα με νερό να βράσει... ΤΟΤΕ αλατίστε ελαφριά
και ρίξτε μέσα τα κάστανα ΚΑΊ αφού ξαναρχίσει το νερό νά βράζει...
βράστε τα κάστανα για 6-7 λεπτά.
στο κάτω (το φαρδύ) μέρος του κάστανου δλδ τό κυρτό μέρος
βάλτε κατσαρόλα με νερό να βράσει... ΤΟΤΕ αλατίστε ελαφριά
και ρίξτε μέσα τα κάστανα ΚΑΊ αφού ξαναρχίσει το νερό νά βράζει...
βράστε τα κάστανα για 6-7 λεπτά.
~δεν είναι ακριβώς έτοιμα για να τα φάτε,
*πρέπει να κρατάνε,
διότι αν τα αφήσετε κι άλλο θα διαλύονται στο καθάρισμα
θα γίνουν οριστικά στο τελικό μαγείρεμα.
*πρέπει να κρατάνε,
διότι αν τα αφήσετε κι άλλο θα διαλύονται στο καθάρισμα
θα γίνουν οριστικά στο τελικό μαγείρεμα.
~~ αφαιρέστε τα από το νερό και ξεφλουδίστε τα* αμέσως,
{ φορέστε γάντια μιας χρήσης για να μην καίγεστε,
αλλά και για να προστατέψετε τα χέρια σας από το μαύρισμα.}
...άν κρυώσουν,
τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα...
.. τα πιο πολλά θα καταφέρετε να μείνουν ολόκληρα
μερικά ίσως σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια
ξεχωρίστε τα σε διαφορετικά σακουλάκια μιας χρήσης..
+ τα ολόκληρα μπορείτε να τα σερβίρετε σαν ψητά δίπλα στη γαλοπούλα
+ τα κομματάκια, πάλι, θα τα βάλετε στη γέμιση της γαλοπούλας
ή σε κάποιο ρυζάκι ή και σαλάτα.
~~ Βάλτε τα σακουλάκια στην κατάψυξη,
διατηρούνται 2 μήνες περίπου.
{ φορέστε γάντια μιας χρήσης για να μην καίγεστε,
αλλά και για να προστατέψετε τα χέρια σας από το μαύρισμα.}
...άν κρυώσουν,
τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα...
.. τα πιο πολλά θα καταφέρετε να μείνουν ολόκληρα
μερικά ίσως σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια
ξεχωρίστε τα σε διαφορετικά σακουλάκια μιας χρήσης..
+ τα ολόκληρα μπορείτε να τα σερβίρετε σαν ψητά δίπλα στη γαλοπούλα
+ τα κομματάκια, πάλι, θα τα βάλετε στη γέμιση της γαλοπούλας
ή σε κάποιο ρυζάκι ή και σαλάτα.
~~ Βάλτε τα σακουλάκια στην κατάψυξη,
διατηρούνται 2 μήνες περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου