Σελίδες

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

...περί αυγών !



                     avga                                                                                               




... επικρατεί η άποψη ότι τα αυγά που το τσόφλι τους είναι σκουρόχρωμο
είναι καλύτερα από τα άσπρα και ότι ίσως έχουν περισσότερες βιταμίνες...
είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το χρώμα στο κέλυφος ενός αυγού
επηρεάζει τη γεύση του,
αυτό το καθορίζει το γένος και η διατροφή της κότας
και δεν έχει να κάνει με τη θρεπτική αξία του αυγού ή τη νοστιμιά του.

... το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το χρώμα του κρόκου
εδώ βέβαια η θρεπτική αξία του αυγού επηρεάζεται από τη διατροφή της κότας,
χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πιο κόκκινος κρόκος είναι καλύτερος
από τον κίτρινο ή το αντίθετο.
-------------------------------/----------------------------- 
~~ Η ένδειξη «αυγό ημέρας» δεν είναι απολύτως ακριβής,
γιατί χρειάζονται κάποιες ημέρες για να φτάσει ένα αυγό στο

...ράφι του σούπερ-μάρκετ, 
αυγά μιας ημέρας ή και λίγων ωρών έχουν την τύχη να γεύονται μόνο
...όσοι διαθέτουν κοτέτσι με κότες φυσικά!
.. Βέβαια, ένα αυγό διατηρεί τη φρεσκάδα του και τη θρεπτική του αξία ακέραιη
για τουλάχιστον 5 ημέρες σε φυσική θερμοκρασία
και για 10-15 ημέρες αν τοποθετηθεί στο ψυγείο.
-----------------------------/------------------------------ 
... τα αυγά που αγοράζουμε είναι *λάθος να τα πλένουμε
άν χρειάζονται οπωσδήποτε καθάρισμα, μ' ένα βρεγμένο μαλακό πανάκι
τα τρίβουμε εκεί που πρέπει,
το ιδανικό βέβαια είναι να αγοράζουμε αυγά με καθαρό τσόφλι και ανέπαφα,
χωρίς ραγίσματα μιας και το βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί
να προσβάλλει το αυγό μέσω ραγισμάτων στο τσόφλι του.
-----------------------------/-----------------------------
...τα τοποθετούμε αμέσως στο ψυγείο,
βάζοντας τα στην ειδική θήκη για τα αυγά
που είναι εφοδιασμένα όλα τα σύγχρονα ψυγεία,
φροντίζουμε να είναι μακριά από τρόφιμα με έντονη οσμή
γιατί πολύ εύκολα απορροφούν μυρωδιές.
~~ Η τοποθέτηση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε 
το μυτερό σημείο του αυγού να πηγαίνει προς τα κάτω 
και το φαρδύ σημείο (εκεί που βρίσκεται ο αεροθάλαμος του αυγού) να είναι επάνω, 
γιατί από εκείνο το σημείο «αναπνέει» το αυγό... 
και το «βοηθάμε» να παραμείνει πιο φρέσκο 
επίσης, 
με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε να μένει ο κρόκος 
στο κέντρο του αυγού και να δείχνει πιο όμορφα το σφιχτό, 
το ποσέ αλλά και το τηγανισμένο αυγό. 
...*τη δική τους συσκευασία την πετάμε *αμέσως 
και την ειδική θήκη του ψυγείου μας τη σαπουνίζουμε 
*κάθε φορά που φέρνουμε καινούρια αυγά για να τοποθετήσουμε...
* πλένουμε εκείνη τη στιγμή, με κρύο τρεχούμενο νερό, 
τα αυγά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ *
* πλένουμε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό τα χέρια μας 
**αμέσως μετά από την επαφή με τσόφλια ωμών αυγών 
**και οπωσδήποτε πριν πιάσουμε άλλα τρόφιμα...
------------------------------/--------------------------------- 
Σκέτα ωμά ασπράδια αυγών, διαχωρισμένα από τους κρόκους,
μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο μας
σε γυάλινο δοχείο για *πέντε ημέρες,
* ενώ οι ωμοί κρόκοι διατηρούνται στο ψυγείο πάντα,
για δύο το *πολύ ημέρες
τα *βρασμένα αυγά διατηρούνται άνετα μια *εβδομάδα στο ψυγείο.
------------------------------/---------------------------------- 
Τα αυγά είναι πολύτιμη πηγή πρωτείνης, 
παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που έχει ανάγκη 
ο ανθρώπινος οργανισμός. 
+ Περιέχουν πλήθος βιταμινών **μόνο η βιταμίνη C λείπει από το αυγό.+
-------------------*-------------------------------*-------------------------------
Η χοληστερίνη,
αλλά και διάφορες παθήσεις στη χολή ενός ανθρώπου
είναι λόγος αποκλεισμού των αυγών από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Σύγχρονες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι ο βασικότερος λόγος
για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα είναι η λήψη κορεσμένου λίπους.
Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει 213 mg 
χοληστερόλης από τα οποία ένα μεγάλο μέρος είναι HDL, 
αυτό που πιο απλά αποκαλούμε *καλή χοληστερίνη, 
και... τη χρειάζεται ο οργανισμός γιατί διαλύει τα λίπη και διατηρεί 
τις αρτηρίες μας σε καλή κατάσταση
... τα δε επίπεδα του κορεσμένου λίπους στον κρόκο 
είναι τελικά* πολύ χαμηλά.
΄

Το ασπράδι Οι Πρωτεΐνες στο ασπράδι του αυγού - Ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του μυικού συστήματος βέβαια δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, 
έτσι οι άνθρωποι με πολύ υψηλή χοληστερίνη μπορούν 
α απολαμβάνουν ομελέτες με ασπράδια *μόνο 
και να αντικαθιστούν τα ολόκληρα αυγά με ασπράδια στις διάφορες συνταγές, 
χωρίς να στερούνται εξ ολοκλήρου τα αυγά και τις βιταμίνες τους.
... γενικά το ασπράδι ενός αυγού είναι πάντα πιο εύπεπτο όταν είναι ψημένο,
αλλά οπωσδήποτε μαλακό,
ενώ αντίθετα ο κρόκος πρέπει να είναι ρευστός. 

...ένα μελάτο αυγό (αλά κοκ) όπως το λέμε στη γαστρονομία 
ή ένα αυγό μαγειρεμένο σε ζεστό νερό (ποσέ όπως λέγεται), 
είναι οι πιο ενδεδειγμένοι τρόποι για να απολαύσει κάποιος 
ένα αυγό και να πάρει όλη τη θρεπτική του αξία.






Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου