Σελίδες

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

...λέγοντας στα παιδιά πως δεν είναι αρκετά μεγάλα για να εκδηλωθούν, γίνεσαι το πρόβλημα....


Ένα εννιάχρονο παιδί αυτοκτόνησε. 
Η προηγούμενη πρόταση, μόλις τεσσάρων λέξεων, είναι τόσο αποτρόπαιη που κάνει τη συνείδησή μου να ουρλιάζει.
Η τραγωδία ξεδιπλώνεται σε κάθε συλλαβή. 
Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή που αποδίδεται με τέσσερις καταραμένες λέξεις. Αλλά δεν λένε αυτές ολόκληρη την ιστορία. Δεν συνέβησαν έτσι ακριβώς τα πράγματα για τον Jamel Myles, το εννιάχρονο παιδί που εκδηλώθηκε ως γκέι σε σχολείο του Denver. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ο τραμπουκισμός από τα άλλα παιδιά του σχολείου οδήγησε τον Jamel στην αυτοκτονία. 
*Η τραγωδία βρίσκεται στις λεπτομέρειες.
Ένα εννιάχρονο παιδί αφαίρεσε τη ζωή του, επειδή το τραμπούκιζαν ομοφοβικά παιδιά. Η μητέρα του διηγήθηκε την ιστορία του coming out σε τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό, τον Fox 31: «Μητέρα, είμαι γκέι». Και νόμιζα πως έπαιζε, έτσι κοίταξα πίσω επειδή οδηγούσα και ήταν κουλουριασμένος και τρομαγμένος. Του είπα πως εξακολουθώ να τον αγαπώ.
Αποδοχή.Υποστήριξη 
Η ελπίδα από την οποία κρέμονται τα LGBTI παιδιά είναι πως οι γονείς θα συνεχίσουν να τα αγαπούν. Κάποια περιμένουν την ενηλικίωση, περνώντας την εφηβεία τους βυθισμένα στον πόνο. Κάποια ποτέ δεν την λαμβάνουν. Ο Jamel την έλαβε στην ηλικία των εννέα. Αλλά είναι αυτή η πράξη αγνής μητρικής αγάπης που έχει καταδικάσει τη μητέρα στα μάτια των κυρίαρχα ετεροφυλόφιλων, cis-gender δημόσιων κριτών των social media.
Απόδοση Ευθυνών
Κάθε φορά που κάποιος μοιράζεται την ιστορία, αυτή πλημμυρίζει από τα ίδια σχόλια: Πώς ήξερε, άραγε, πως είναι γκέι στα εννιά; Η μητέρα του έβαζε ιδέες στο κεφάλι, η απάντηση που δίνουν πολλοί. Αυτή είναι μια κοινωνία, συμπληρώνουν άλλοι, που βάζει καταστροφικές ιδέες στο μυαλό του παιδιού.
*Ας βάλουμε στην άκρη τα προφανώς συντηρητικής πολιτικής προέλευσης επιχειρήματα. Ας βάλουμε στην άκρη το γεγονός πως τα παιδιά που είναι υπεύθυνα για τον τραμπουκισμό έμαθαν αυτού του είδους την ομοφοβία από κάπου αλλού. Τα σχόλια αυτά δείχνουν το κενό που υπάρχει στην έκφραση της δημόσιας συμπόνιας. Σε τέτοιες στιγμές, νοιώθει κανείς πως είναι αδύνατο για την κοινωνία να συμπαθήσει τα LGBTI άτομα.
*Μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού τα άτομα που δεν ήξεραν πως διαφέρουν από τα άλλα παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Δεν έχει να κάνει με το σεξ. Είναι μια αίσθηση ιδιαιτερότητας. Διαφορετικότητας. Όταν ήμουν νεότερος, αυτή η αίσθηση διαφορετικότητας ήταν εκεί, αλλά δεν είχα τα εργαλεία να τη διαχειριστώ. Στην ηλικία των εφτά, ένα αγόρι έβαλε το χέρι του στο δικό μου και το αίσθημα φρίκης –ότι γίνεται κάτι που δεν πρέπει αλλά παρόλα αυτά μου αρέσει– ήταν συγκλονιστικό. Ήμουν εφτά αλλά γνώριζα πως κάτι σε εμένα είναι διαφορετικό.
*Αυτό το καημένο, γλυκό παιδί ήταν ικανό να το εκφράσει. Ήταν έτοιμο να πει σε ένα άτομο που αγαπά περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο πως γνώριζε ότι διαφέρει, και έλαβε την επιβεβαίωση που κάθε LGBTI παιδί θέλει. Αλλά η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Η κοινωνία, και η κουβέντα περί φιλελεύθερης ατζέντας, απογοήτευσαν τον Jamel Myles.
-Είστε μέρος της κοινωνίας που απογοήτευσε αυτό το μικρό αγόρι. Τι θέλατε να κάνει; Να το απορρίψει;
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να εκδηλωθεί
Από τις λεσβίες μέχρι τα τρανς παιδιά, τόσοι πολλοί γνωρίζαμε πως κάτι είναι διαφορετικό πολύ πριν την εφηβεία. Οι γονείς μας όμως όχι. Πολλοί από τους γονείς μας αντέδρασαν άσχημα. Πολλοί θεώρησαν πως είναι απλά μια φάση, ακόμη και όταν εκδηλωθήκαμε ως ενήλικες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα αποκαλέσουν ένα αγοράκι που κοιτά ένα κορίτσι “γυναικά”. Που θα δελεάζουν τα παιδιά τους με παιδιά του άλλου φύλου. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να νομίζουν πως αυτό το παιδί δεν έχει ιδέα για τη σεξουαλικότητά του.
Έτσι, προς όλους εκείνους που κατηγορούν τη μάνα: Είστε μέρος της κοινωνίας που απογοήτευσε αυτό το μικρό αγόρι. 
Τι θέλατε να κάνει; Να το απορρίψει; Να του πει πως πρόκειται απλά για μια φάση; Να καταστρέψει τη συνείδηση του εαυτού του πριν καν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να προστατευτεί από την ομοφοβία; Ή ανέχεστε τους γκέι μόνο όταν είναι ενήλικες; Όταν δεν είναι παιδιά σας; Όταν δεν είναι κοντά στα παιδιά σας; Γνώριζε. Έπρεπε να του επιτραπεί να εκδηλωθεί, με όποιον τρόπο και αν προέκυπτε αυτό.
*Τα LGBTI παιδιά αξίζουν το δικαίωμα να γνωστοποιούν την ταυτότητά τους. Αξίζουν να ωριμάσουν.
Αλλά υποθέτω είναι ευκολότερο να τα στέλνετε χτυπώντας τα πίσω στην “ντουλάπα” παρά να παραδεχτείτε πως εσείς είστε το πρόβλημα.

*Του Tom Capon
*Μετάφραση: 
Πέτρος Θεοδωρίδης | T-zine.gr

http://t-zine.gr/legontas-sta-pedia-pos-den-ine-arketa-megala-gia-na-ekdilothoun-ginese-to-provlima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου