Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

αλάτι...εχθρός ή φίλος ?



Δέκα συμβουλές για λιγότερο αλάτι




... νοστιμίζει τα φαγητά και κατ’ επέκταση τη ζωή μας,

πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό χάρη στην αξία του ως αντισηπτικού

και ως συντηρητικού για τα τρόφιμα,
αλλά και επειδή χρησιμοποιήθηκε και ως νόμισμα.




- Σήμερα το αλάτι εξακολουθεί να είναι σημαντικό τόσο για την οικονομία των χωρών


που το παράγουν όσο και για τη μαγειρική μας,
αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων,
που το χρησιμοποιεί για να κάνει τα προϊόντα της ακαταμάχητα
και κατ’ επέκταση... εθιστικά,
άλλωστε,
έρευνες δείχνουν ότι πιο εύκολα κόβει* κανείς τη ζάχαρη παρά το αλάτι...

για... την υγεία μας όμως είναι πολύτιμο ή μήπως αντίθετα επικίνδυνο ?

 τά θετικά +

- Το αλάτι -το χλωριούχο νάτριο δηλαδή- είναι μαζί με το κάλιο ηλεκτρολύτες
ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή,
ενώ είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα και για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών
και του pH του οργανισμού μας.

- Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.

- Το αλάτι ανεβάζει τη διάθεση και ίσως γι’ αυτό κάνουμε συχνά κατάχρησή του,

- Το αλάτι δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες,
προκαλεί όμως κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν
και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι.

τά αρνητικά -

... συχνά καταναλώνουμε, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα,
πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού-νατρίου από όση χρειαζόμαστε,
αυτό αποβάλλεται με τα ούρα και έτσι αυξάνεται το αίσθημα της δίψας που νιώθουμε.

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως το γεγονός ότι το νάτριο-αλάτι,



όταν υπάρχει σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, μέσα από περίπλοκους μηχανισμούς δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών και κυρίως αναγκάζει τον όγκο του αίματος
 που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξάνεται,
οδηγώντας κατ’ επέκταση σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης.


- Επίσης σύμφωνα με έρευνες,
το αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της *παιδικής παχυσαρκίας,
καθώς τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο νάτριο
τείνουν να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά,
να παίρνουν πολλές θερμίδες και να έχουν υψηλότερη πίεση από τα συνομήλικά τους...

- * Αυστραλιανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τρώμε ένα αλατισμένο γεύμα
τα αγγεία μας παρουσιάζουν δυσκαμψία μέσα σε μόλις μισή ώρα,
η δυσκαμψία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή του αίματος
στις κεντρικές αρτηρίες και η πίεση...
... * επιπλέον, η παρατεταμένη δυσκαμψία από τη συνεχή κατανάλωση αλατιού
επιφέρει τελικά και μόνιμες αλλοιώσεις στα αγγεία.










- Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να συνδέεται
με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου,


την οστεοπόρωση Πίσω σκελετικές οστεοπόρωση, βιολογικών
ή και την επιδείνωση του άσθματος... όπως έδειξαν έρευνες !

- Έτσι, θεωρείται ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού
μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους,
στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης...

... σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ,
φαίνεται ότι πιθανώς το πρόβλημα βρίσκεται * όχι τόσο στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού όσο στην **περιορισμένη κατανάλωση καλίου...
οι εν λόγω επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο συνδυασμός που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής
για την καρδιά είναι ...*πολύ αλάτι και *λίγο κάλιο.

... η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2,5 με 3 γρ. νατρίου (περίπου 1 κουταλάκι)
και... να μειώνεται στο μισό κουταλάκι για όσους εμφανίζουν πρόβλημα υπέρτασης...

... ίσως τελικά η απάντηση να βρίσκεται στο μέτρο,
αφού οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά
διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μια μέτρια ποσότητα αλατιού
είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων...


 




θα πρέπει να μάθουμε ότι το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι

το κρυμμένο σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα,
ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση π.χ. μπισκότα, κρουασάν, ντόνατς
...όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό ,
στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται
μέσω των τροφίμων του εμπορίου.


...φορτωμένα με αλάτι είναι αρκετά προϊόντα γνωστών εταιρειών,
σε σχετικές έρευνες,
οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο πιο γνωστή ήταν η εταιρεία παρασκευής
τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα αλατιού του προϊόντος...
μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το διπλάσιο συγκριτικά με προϊόντα
που παρασκευάζονταν από τα ίδια τα σουπερμάρκετ...

... *τα πιο αλατισμένα προϊόντα:
ψωμί,
προϊόντα κρέατος,
αλλαντικά,
δημητριακά πρωινού,
τυρί,
βούτυρο και προϊόντα επάλειψης,
φασόλια,
έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα,
σούπες,
πίτσες,
πατατάκια,
σνακ
και ελιές.



*συλλογή πληροφοριών από διάφορες πηγές ....
Ρ.


  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου