Το Μανιάτικο σπίτι λειτουργούσε μέσα σε πλαίσια οικονομικής
και κοινωνικής δυσχέρειας.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως η *Μανιάτικη κουζίνα αποτελείται
από γρήγορες και σχετικά απλές συνταγές.
Ωστόσο κατά την διάρκεια των γιορτών όπου γινόταν η χοιροσφαγή
*κάθε Μανιάτικο σπίτι είχε κάποιο χοιρινό οικόσιτοτο σπίτι
γιόρταζε τα Χριστούγεννα με κρασί και καλό φαγητό.
Ένα από αυτά τα αρχοντικά για τα δεδομένα της Μάνης φαγητά
ήταν το χοιρινό με σέλινο.
Υλικά
- 1 κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
- 1 κιλό σέλινα καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε κομμάτια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το αβγολέμονο
- 3 αβγά
- 1 φλιτζ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα σέλινα για περίπου 15 λεπτάκαι στη συνέχεια τα στραγγίζετε.
- Πλένετε τα κομμάτια του κρέατος, τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
και τα αλατοπιπερώνετε.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, σοτάρετε ελαφρά το κρέας,
προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτετε 2-3 φλιτζάνια νερό και βράζετε για περίπου μισή ώρα.
- Ρίχνετε τα σέλινα και τα βράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα πολλά υγρά.
Στη συνέχεια τα κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι των αβγών σε μαρέγκα,
ρίχνετε τους κρόκους και προσθέτετε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού
ανακατεύοντας συνεχώς.
- Με μια κουτάλα παίρνετε 2-3 κουταλιές από το ζωμό που βράζει το κρέας
και το ρίχνετε στο μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς.
Περιχύνετε με το αβγολέμονο το κρέας, κουνάτε την κατσαρόλα
ώστε να πάει παντού και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου